Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 23:06

Απολύσεις στη ΔΕΥΑΚ μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς και με σκοπό την ιδιωτικοποίηση

Απολύσεις στη ΔΕΥΑΚ μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς και με σκοπό την ιδιωτικοποίηση

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 
Απολύθηκαν τελικά, ύστερα από τέσσερα χρόνια δουλειάς και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις των συμβάσεών τους που αποφάσιζαν τα δικαστήρια, οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ. Οι ίδιοι, όπως και το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, καταγγέλλουν τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Νίκο Μπασακίδη, ότι αθέτησε τη συμφωνία που είχε κάνει, ότι δηλαδή θα υπερασπιστεί στο δικαστήριο το αίτημα για τη συνέχιση εργασίας των συμβασιούχων. Υποστηρίζουν δε ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ επιδίωξε την απόλυση εργαζομένων για να μπουν στην Επιχείρηση και άλλοι εργολάβοι. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους την Πέμπτη το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών για το τι συμβαίνει στη Δημοτική Επιχείρηση…

Ειδικότερα, το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία  περιλάμβάνεται και γραπτή δήλωση των απολυθέντων, τονίζει και καταγγέλλει τα εξής: “Είκοσι έξι εργαζόμενοι συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί από το 2015 απολύθηκαν με δικαστική απόφαση που επεδίωξε να αποσπάσει η Δημοτική αρχή και τα κατάφερε.

Οι 26 συμβασιούχοι, εργάζονταν από το 2015 με επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις, που αποσπούσε  με μαχητικό αγώνα, το ταξικό μας σωματείο, (με αποφάσεις δικαστηρίων που αναγνώρισαν ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες).

Σε ανακοίνωση τους που εξέδωσαν  μετά την απόλυση, καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν  του αγώνα τους για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας και αναφέρουν επι λέξει:

“Όλα αυτά τα χρόνια με την συμπαράσταση του ταξικού μας σωματείου, καταφέραμε ως εργαζόμενοι να μας αντιμετωπίζουν ως ίσους, με ίσα εργατικά δικαιώματα. Μέσα από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει κατακτήσει το Σωματείο μας, έχουμε κατακτήσει το ίδιο ωράριο εργασίας όπως οι μόνιμοι, πήραμε από την πρώτη ημέρα τα ατομικά είδη προστασίας, και έχουμε ιατρική παρακολούθηση από τον γιατρό εργασίας ανάλογα με την ειδικότητα του καθενός.

Τελευταία, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Μπασακίδης, αθέτησε την συμφωνία που είχε κάνει με το Σωματείο και απαίτησε από τη δικαστή, που εκδίκαζε τα ασφαλιστικά που είχαμε προσφύγει, να απολυθούμε και  να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των εργολάβων ακόμα και σε υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης.

Όλα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής, ήταν απέναντι από τις διεκδικήσεις μας, πάρα τους όποιους ελιγμούς που έκανε τακτικά κάτω από τις πιέσεις που δεχόταν μέσω των κινητοποιήσεων μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας είναι κράτος, και Κυβερνήσεις του, καθώς και η πλειοψηφία των Δήμων.

Αυτή την στιγμή, με την αν αποχώρησή μας από την εργασία διαμορφώνεται μια κατάσταση εκρηκτική για τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ.

56 Μόνιμοι υπάλληλοι, 7 επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ ηλικίας 55-67 ετών (με διετή σύμβαση πού λήγει τον Νοέμβριο του 2019) , 2 ΑΜΕΑ και 3 από την κοινωφελή εργασία, θα αναγκαστούν να καλύψουν υπηρεσίες Διοίκησης, καταμέτρησης και έκδοσης λογαριασμών, λογιστικής παρακολούθησης, μελέτες και επίβλεψης έργων, βλάβες και συνδέσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού και συντήρηση και λειτουργία των 76 αντλιοστασίων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Ήδη η δημοτική αρχή, η απερχόμενη και νέα, έχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αμέσως μετά από τις απολύσεις που διακαώς επιθυμούσαν, με εργολάβους.

Δια στόματος προϊστάμενων, καλούν τους ίδιους εργαζόμενους που θέλουν να απολύσουν, να φτιάξουν εταιρία και να δώσουν προσφορά για να πάρουν την δουλειά.

Αυτός ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ίδια την έστω και στοιχειωδώς λειτουργία της ΔΕΥΑΚ.

Ο αγώνας μας είναι ξεκάθαρος.

Παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος για μόνιμη και σταθερή εργασία. Παλεύουμε μαζί με πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Έχουμε πείρα 3 χρόνια τώρα. Ο,τι κερδήθηκε, έγινε ύστερα από αγώνες και τη δική μας αταλάντευτη στάση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Αυτή είναι η απάντησή μας στα σχέδιά τους.

Παλεύουμε για:

×          Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών. Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασίας για όλους.

×          Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για προσλήψεις που να καλύπτουν όλες τις κενές θέσεις εργασίας που προβλέπονται στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που πρόσφατα ψηφίστηκε ύστερα από μαζικούς αγώνες και κινητοποιήσεις.

×          Έξω οι εργολάβοι από εργασίες συντήρησης και λειτουργίας των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ.»

ΤΕΛΟΣ

Το Σωματείο καλεί αύριο όλους τους εργαζόμενους έξω από τα κεντρικά γραφεία για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους και να ενημερώσουν τους Δημότες για το τι συμβαίνει στην ΔΕΥΑΚ και για τον άμεσο κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού που δρομολογούν τόσο οι απερχόμενες όσο και οι νέες Κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη και της πλειοψηφίας των Δημοτικών αρχών”.