Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 00:00

Σημαντικός εξοπλισμός σε εθελοντικές οργανώσεις της Μεσσηνίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι άνθρωποι που συνδράμουν το έργο των αρχών σε έκτακτες καταστάσεις ή και μερικές φορές τις υποκαθιστούν κιόλας, εθελοντικά, θυσιάζοντας πολλές φορές χρόνο από την οικογένειά τους ή διάφορες υποχρεώσεις τους, παρέλαβαν χθες το πρωί στο Διοικητήριο, με μεγάλη ικανοποίηση, εξοπλισμό που ζήτησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά ή από τις ελάχιστες φορές που τους προσφέρεται τέτοια βοήθεια και πως μέχρι τώρα τα έξοδα για τον εξοπλισμό τους επιβαρύνονταν οι ίδιοι…

Η παράδοση του εξοπλισμού έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και θεμάτων Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, που άφησε αιχμές για τους αντιπεριφερειάρχες του Νομού, υπονοώντας ότι δεν είχαν μεταφέρει στην περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη την αναγκαιότητα των εθελοντικών οργανώσεων για ανανέωση ή συμπλήρωση του εξοπλισμού τους. Αντίθετα τόνισε ότι μόλις ο Πέτρος Τατούλης ενημερώθηκε αμέσως ανταποκρίθηκε και προωθήθηκε η διαδικασία της προμήθειας του εξοπλισμού που αιτήθηκαν οι οργανώσεις. 

Η κ. Μπούζα σημείωσε ότι ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια για να τον παραδώσει στις εθελοντικές οργανώσεις κόστισε κάτι παραπάνω από 28.000 ευρώ. Πρόκειται για αντιασφυξιογόνες μάσκες, αναγκαίες στην επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς, για πυρίμαχες στολές, για κράνη, για εξοπλισμό διάσωσης, για εξοπλισμό επικοινωνίας, για σακίδια, για σωλήνες πυρόσβεσης και διάφορα άλλα υλικά. 

Οι οργανώσεις που ζήτησαν και έλαβαν εξοπλισμό είναι η εθελοντική ομάδα Δημιοβίτισσα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η εθελοντική ομάδα Βασιλιτσίου,  η Γαία Δυτικής Μάνης, οι σπηλαιοδιασώστες, το τηλεπικοινωνιακό κέντρο Καλαμάτας, η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4. 

Από την ομάδα της Δημιοβίτισσας ο Γιάννης Μπούρας διατύπωσε τις ευχαριστίες του για τον εξοπλισμό που προσφέρθηκε στην οργάνωσή του, ενώ από τη Γαία ο Κώστας Ξυδέας τόνισε ότι στα δέκα χρόνια δράσης του εθελοντικού φορέα που εκπροσωπεί είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται εξοπλισμός από φορέα του κράτους όπως η Περιφέρεια. Ο Κώστας Ξυδέας υπογράμμισε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις δεν υποκαθιστούν τις κρατικές αρχές αλλά τις συνδράμουν στο έργο τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι πολλές φορές στην περιοχή της Μάνης, όταν οι αρχές είναι απασχολημένες σε άλλα συμβάντα η Γαία δρα μόνη της, ο εξοπλισμός της φθείρεται και γι’ αυτό η ανανέωσή του ήταν κάτι αναγκαίο και σημαντικό. Από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο ο Χρήστος Παντζής επίσης ευχαρίστησε για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε και πρόσφερε η Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι με τα μέσα που διαθέτει το κέντρο μπορεί να εξασφαλίσει την επικοινωνία μεταξύ των αρχών και όλων των εθελοντικών οργανώσεων οποιεσδήποτε συνθήκες και αν επικρατούν. Επιπλέον αναφέρθηκε στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο αλλά και στην καπνοβιομηχανία Καρέλια, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχουν στηρίξει με προσφορά εξοπλισμού το τηλεπικοινωνιακό κέντρο. Και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Χρήστος Κεής, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η προσφορά του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια, ενώ ο Κώστας Βλαχονικολός από την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 επίσης σημείωσε ότι στα εννιά χρόνια που δραστηριοποιείται η Ομάδα του δεν είχε λάβει τέτοια βοήθεια. Πρόσθεσε ότι η προσφορά αυτού του εξοπλισμού αποτελεί επιβράβευση και δίνει κίνητρο στους εθελοντές να συνεχίσουν το έργο τους. Ο Παναγιώτης Λυμπέρης, από τους εθελοντές του Βασιλιτσίου και την πολύπαθη περιοχή της Χρυσοκελλαριάς, σημείωσε ότι η Περιφέρεια πρόσφερε για την ομάδα που εκπροσωπεί σωλήνες πυρόσβεσης που ήταν αναγκαίοι, ωστόσο τόνισε ότι στην περιοχή του υπάρχει μια δεξαμενή νερού που έχει διαρροή η οποία δεν έχει επισκευαστεί από τη δημοτική αρχή. Τέλος τις ευχαριστίες του διατύπωσε από τους σπηλαιοδιασώστες ο Θεολόγος Παρασκευάς. 

Η τυπική παράδοση του εξοπλισμού στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων έγινε από τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Παναγιώτη Τζαβάρα. 

Στ.Μ.