Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 02:39

Δηλώσεις θεσμικών προσώπων, φορέων και θεσμών για τον θάνατο του Παναγή Κουμάντου

Δηλώσεις θεσμικών προσώπων, φορέων και θεσμών για τον θάνατο του Παναγή Κουμάντου

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με μεγάλη θλίψη και οδύνη, ενημερωθήκαμε για την απώλεια του πρώην δημάρχου, Παναγή Κουμάντου, του δικού μας Παναγή.

Μιας σπουδαίας προσωπικότητας με διαδρομή και δράση που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική πορεία της Καλαμάτας. 

Άξιος δήμαρχος, εργατικός και ενωτικός με σπουδαία προσφορά και έργο, κόσμησε την αυτοδιοικητική ζωή της πόλης.

Δήμαρχε, καλό σου ταξίδι. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης αποχαιρετά τον Παναγή Κουμάντο, πρώην και κατ’ επανάληψη δήμαρχο Καλαμάτας, με αισθήματα λύπης και στενοχώριας.

Ο αείμνηστος πρώην δήμαρχος αγωνίστηκε για την Καλαμάτα και της πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες, με όπλο του την ευγένεια, την ηπιότητα, την διαλεκτικότητα και την διαρκή επιδίωξη συνεργασιών.

Ιδιαίτερα, συνέδεσε το όνομά του με την πορεία της μετασεισμικής Καλαμάτας και με συγκεκριμένα έργα και δομές που οδήγησαν σε μία νέα και συνεχώς αναπτυσσόμενη πόλη.

Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συμβολή του στην ιστορική έρευνα για την Καλαμάτα, με εκδόσεις σημαντικών έργων, καθώς και γενικότερα στην πνευματική ζωή.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του στη συνείδηση της πόλης και των κατοίκων της.

 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Η απώλεια του Παναγή Κουμάντου αποτελεί μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό για όλους μας.

Παράδειγμα ήθους και ανιδιοτέλειας, ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε τον τόπο και την αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας πάντα τον δρόμο της εντιμότητας, της αγάπης του για την Καλαμάτα και της αγνής αφοσίωσης στα κοινά.

Θα τον ευχαριστούμε για πάντα για τη μεγάλη του προσφορά.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση με ήθος, εργατικότητα και ανιδιοτελή αγάπη για την Καλαμάτα.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου και το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας  Παναγή Κουμάντου.

Ο Παναγής Κουμάντος, ακολουθώντας τα βήματα και τις αξίες του πατέρα του και  επίσης δημάρχου Καλαμάτας Χρήστου Κουμάντου, υπηρέτησε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης με συνέπεια, προσφέροντας ως δήμαρχος σημαντικό έργο στην γενέτειρά του και στους συμπολίτες του υπερβαίνοντας κομματικές περιχαρακώσεις και πολώσεις. 

Με την πολύμορφη γνώση του κατέγραψε και ανέδειξε την ιστορία του εργατικού κινήματος της Καλαμάτας, ενώ άφησε παρακαταθήκη σειρά ιστορικών και άλλων δοκιμίων.

Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας εκφράζει την βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας και πρώην μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου.

Ο Παναγής Κουμάντος  ήταν άνθρωπος με  μεγάλη ευγένεια, Δημοκρατικό  ήθος, εργατικότητα, ευσυνειδησία και εντιμότητα, με πλούσιο έργο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και με μεγάλη συμμετοχή στους συνδικαλιστικούς αγώνες και δράσεις του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η αγάπη του στο συνδικαλιστικό κίνημα εκφράστηκε εκτός των άλλων με την καταγραφή της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος της Καλαμάτας με το βιβλίο “ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (1900-1960) ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”, με τη ενεργή παρουσία του στην εκδήλωσή μας για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, καθώς και στην εκδήλωση για τους δολοφονηθέντες λιμενεργάτες το Μάιο του 1934.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας αποφάσισε: 

  1. Να παραστεί στην νεκρώσιμη ακολουθία
  2. Να καταθέσει στεφάνι στην μνήμη του εκλιπόντος

III. Να δημοσιεύσει το παρόν στα ΜΜΕ 

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΞΥΓΚΩΡΟΣ

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του εκλεκτού συμπολίτη μας και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγή Κουμάντου και τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.

Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας σπουδαίος αυτοδιοικητικός, που υπηρέτησε την πόλη και από τη θέση του Δημάρχου Καλαμάτας. Διακρίθηκε για την εργατικότητα του, την ευσυνειδησία του, την εντιμότητά του, το ήθος του, αλλά και το πάθος του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση του με την ιστορία και τη συγγραφή υπήρξε σημαντική και αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Βαγγέλης Ξυγκώρος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με την παρακάτω αναδημοσίευση, αποχαιρετάμε τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας  Παναγή Κουμάντο κι εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 26 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ, του Παναγή Κουμάντου πρώην Δημάρχου Καλαμάτας.

“Σήμερα Πέμπτη 18/7/2019, επισκέφθηκα τον χώρο όπου διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι κι αφού ενημερώθηκα από τους απολυμένους και το σωματείο τους, δηλώνω απερίφραστα ότι βρίσκομαι στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζω τον αγώνα τους. Καλώ τη δημοτική αρχή μέσω του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να συνομολογήσει μέσω της δικαστικής οδού στο αίτημα των εργαζομένων, για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

Από την εμπειρία μου ως δήμαρχος Καλαμάτας, είμαι πεπεισμένος ότι η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες από μόνιμο προσωπικό εξασφαλίζει την ποιότητα και τα χρήματα των Καλαματιανών με τον καλύτερο τρόπο. 

Από προσωπική εμπειρία ως πολίτης, θεωρώ ότι η παρουσία των απολυμένων είναι απαραίτητη. Σε βλάβη του δικτύου ύδρευσης, στην οδό Αφροδίτης και Ειρήνης (περιοχή Φαραί Καλαμάτας), συνεργείο εργολάβου αντιμετώπισε ανεπιτυχώς την αποκατάσταση επί 4 φορές”.

Παναγής  Κουμάντος  πρώην Δήμαρχος  Καλαμάτας.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Εκφράζω τη μεγάλη μου λύπη για το  θάνατο του αγαπητού πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου. Ο Παναγής Κουμάντος ξεχώριζε για την ευγένεια και την πραότητα  του χαρακτήρα του και την πλούσια πνευματική του καλλιέργεια. Όμως ο Παναγής Κουμάντος ξεχώριζε στον πολιτικό χώρο που ανήκε και για την σταθερή του στήριξη στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ήταν πάντα παρών στις  Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις είτε ως Δήμαρχος, είτε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Άλλα θα θυμάμαι πάντα και τη πολύ μεγάλη συμβολή του στις πολλές και μεγάλες Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που έγιναν στην Καλαμάτα όταν ήταν Δήμαρχος το 1999 ενάντια στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. 

Ως μέλος τότε ο υποφαινόμενος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και της Συντονιστικής Επιτροπής των Αντιπολεμικών συγκεντρώσεων βρήκα στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που βοήθησε τα μέγιστα στις μεγάλες συγκεντρώσεις της εποχής εκείνης. Η σχεδόν καθημερινή επί 75 σχεδόν ημέρες συνεργασία μας την εποχή εκείνη μας οδήγησε σε  μεγάλη αμοιβαία εκτίμηση και φιλία, η οποία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα παρά τις πολιτικές διαφορές. 

Καλό ταξίδι αγαπητέ και ευγενή φίλε Δήμαρχε.  

Θα σε θυμάμαι πάντα. 

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια  σου.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Εκφράζουμε την θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο του δημάρχου και συγγραφέα Παναγή Κουμάντου.

Ο εκλιπών υπηρέτησε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως δήμαρχος, ως αιρετός και ως ενεργός πολίτης με ήθος, όραμα και σημαντικό έργο.

Επίσης υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ήταν ένας άνθρωπος προσηνής και ευγενικός που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της Καλαμάτας.

Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα. Είχε πάντα την θετική διάθεση να μας συμβουλεύει για τα θέματα της πόλης.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

"Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες"

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μεσσηνίας συμμετέχει στο πένθος της οικογένειας του αείμνηστου Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια.

Υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος με πολλή αγάπη για τον τόπο μας και με πλούσιο έργο στην τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε με υπευθυνότητα, ευσυνειδησία, εντιμότητα και εργατικότητα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, μετά το θλιβερό άγγελμα του αδόκητου θανάτου του Παναγή Κουμάντου, τ. Δημάρχου Καλαμάτας και πατέρα της Προέδρου, Πιπίνας Κουμάντου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2) Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.

3) Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος.

4) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ, στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βιβλιοθήκης.

Για το Εφορευτικό Συμβούλιο

Η Αντιπρόεδρος Ε.Σ.

της Βιβλιοθήκης

Νικόλαος Ζαχαριάς

 

Η Διευθύντρια και το Προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου, Πιπίνα Κουμάντου, για την απώλεια του πατέρα της και τ. Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου.

Η Διευθύντρια και το Προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

 

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ

Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας αυτοδιοικητικός που υπηρέτησε με συνέπεια την πόλη της Καλαμάτας.

Η προσφορά του στον τόπο, το έργο του, το ήθος του αποτελούν μια σπουδαία κληρονομιά για όλους μας. 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.