Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 10:08

Κενά του κράτους που καλύπτονται από την Περιφέρεια για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος

Βασίλης Χατζής Βασίλης Χατζής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

Παροχή μέσων και εξοπλισμού σε υπηρεσίες, διάθεση μηχανημάτων με χειριστές και καύσιμα, εκπόνηση μελετών για έργα, χρηματοδότηση έργων, προμήθεια εγκαταστάσεων καταστολής είναι έργα και δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρότι δεν έχει αυτή την υποχρέωση και ευθύνη, για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος. Το τι ακριβώς έχει γίνει φέτος παρουσίασε χθες ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Χατζής, σε συνέντευξη Τύπου του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Βασίλη Καπέλιου, μαζί με τον διευθυντή Δασών Γιώργο Σωτηρόπουλο και τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας,  Ανδρέα Καπουράλο…

Ο κ. Χατζής ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η συνεργασία τη Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, “που είναι η καθ ύλην αρμόδια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών”, “είναι άριστη”, όπως επίσης και με τη Δασική Υπηρεσία, “που έχει τον τομέα ευθύνης της πρόληψης”. 

Ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει στην Πυροσβεστική το πιο σύγχρονο drone, οι χειριστές του οποίου είναι εκπαιδευμένοι και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό. Πρόσθεσε ότι έχουν διατεθεί ακόμη στην Πυροσβεστική λάστιχα για τα πυροσβεστικά οχήματα και σωλήνες κατάσβεσης, ενώ το έργο της Υπηρεσίας υποστηρίζεται ακόμη με τη μίσθωση, κατά τη διάρκεια συμβάντων, μηχανημάτων έργου και υδροφόρων.  

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του έργου της Δασικής Υπηρεσίας από την Περιφέρεια ο κ. Χατζής σημείωσε ότι έχουν διατεθεί και φέτος μηχανήματα έργου για να γίνουν καθαρισμοί στους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες, “δεδομένου ότι και υποχρηματοδοτούμενα είναι τα Δασαρχεία και υποστελεχωμένα.” 

Επιπλέον σημείωσε ότι από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη διάθεση της Δασικής Υπηρεσίας από την Περιφέρεια ένα γκρέιντερ και ένας λαστιχοφόρος φορτωτής για συντηρήσεις στο Δάσος της Βασιλικής και στο δασικό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου.

Επίσης ο κ. Χατζής σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαθέτει στο Δασαρχείο Καλαμάτας 70.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για διάφορες συντηρήσεις. 

Ακόμη, η Περιφέρεια, είπε ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, εκπόνησε μελέτη για τη βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Άγιος Βασίλειος (στο Τουριστικό Αλαγονίας) - Μπάκα Λαιμός - Άγιος Παντελεήμονας - Κρύα Βρύση, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ. Ο κ. Χατζής είπε ότι ο δρόμος αυτός θα βελτιωθεί και θα ασφαλτοστρωθεί, διότι πρόκειται για βασική οδική αρτηρία στο νότιο δασικό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου. 

Μελέτη, συνέχισε, εκπονείται και για το δρόμο Σταυρωτό Δεντρί - Νιοχώρι, που είναι σημαντικός γιατί συνδέει περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. 

Σε ό,τι αφορά τις δεξαμενές ο κ. Χατζής είπε ότι έχει συνταχθεί μελέτη επισκευής όλων των υδατοδεξαμενών στον Ταΰγετο και εντός των ημερών θα ξεκινήσει η αποκατάσταση, ενώ θα εγκατασταθούν ακόμη 14 δεξαμενές ανοιχτού τύπου χωρητικότητας 40, 100 και 300 κυβικών μέτρων νερού, κάτι που σημείωσε ότι “θα αποτελέσει βασικό όπλο στην κατάσβεση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών”. 

Τέλος ο περιφερειακός συντονιστής αναφέρθηκε στις εθελοντικές ομάδες, τονίζοντας ότι η ευαισθησία της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη είναι μεγάλη για την υποστήριξη της προσπάθειάς τους γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα προσφερθούν στις ομάδες αυτές για δεύτερη φορά μέσα που χρειάζονται και συγκεκριμένα είδη ένδυσης και υπόδησης. 

Στ.Μ.