Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 16:50

Καθηγητής πανεπιστημίου χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό “καιροσκόπο και τυχοδιώκτη” σε εκδήλωση στην Καλαμάτα

Αγγελος Συρίγος, Άννα Διαμαντοπούλου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, Σταύρος Μπένος Αγγελος Συρίγος, Άννα Διαμαντοπούλου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, Σταύρος Μπένος

Σε εκδήλωση για τον Εθνικό Διχασμό και ειδικότερα για την παρουσίαση βιβλίου για τη δίκη των έξι, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, οι Άννα Διαμαντοπούλου, Σταύρος Μπένος, Άγγελος Συρίγος, παρουσίασαν τις γνωστές θέσεις των προσωπικοτήτων που έχουν μετακινηθεί από το ΠΑΣΟΚ στο κόμμα Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ποιοί είναι οι λαϊκιστές και οι διχαστικοί στη χώρα. Ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, “καιροσκόπο και τυχοδιώκτη”. Ο Σταύρος Μπένος υποστήριξε ότι στο δημοψήφισμα του 2015 το δίπολλο ήταν λαϊκισμός ή εκσυγχρονισμός και πως αυτός ο διχασμός μεταξύ λαϊκιστών και εκσυγχρονιστών συνεχίζεται σήμερα και είναι ισχυρότερος από το “δεξιά - αριστερά”. Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι για τους διχασμούς φταίνε ηγετικές προσωπικότητες που βρίσκονται επικεφαλής μεγάλων κομμάτων, ενώ μιλώντας για το 2010 υποστήριξε ότι “επιχειρήθηκε η επίλυση των διαφορών της μετεμφυλιακής σύγκρουσης”...

“Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του. Η δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου, που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τον Άγγελο Συρίζο, υφυπουργό Παιδείας, τον Σταύρο Μπένο και την Άννα Διαμαντοπούλου, ο δικηγόρος Ιωάννης Θεοδωρόπουλος. 

Οι ομιλητές συγχάρηκαν τον συγγραφέα τονίζοντας ότι ανέδειξε πτυχές που δεν είναι γνωστές, που κυρίως αφορούν τη δίκη των κατηγορουμένων για τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Με αφορμή το θέμα του Εθνικού Διχασμού ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στο διχασμό που τόνισε ότι σημειώθηκε στο δημοψήφισμα του 2015, όταν, όπως σημείωσε, σταμάτησαν να του μιλούν στενοί του φίλοι, ακόμη και συγγενείς του. 

Στη συνέχεια ο Σταύρος Μπένος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ισορροπημένη πολιτικά περίοδος της χώρας, χωρίς έντονους διχασμούς, ήταν αυτή της μεταπολίτευσης, μέχρι την εποχή του δημοψηφίσματος όπου ήρθε το δίπολο λαϊκισμός-εκσυγχρονισμός να γίνει πιο ισχυρό από το δεξιά αριστερά, όπως σημείωσε. 

Παρόλους όμως τους διχασμούς, συνέχισε ο Σταύρος Μπένος, η Ελλάδα είναι μια χώρα “success story”, καταφέρνωντας πάντα να είναι στη “σωστή πλευρά της ιστορίας”, κάτι που σημείωσε ότι του ανέφερε και ο ιστορικός Στάθης Καλύβας σε επικοινωνία που είχαν. 

Ο συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου Θανάσης Διαμαντόπουλος, απαντώντας στον Σταύρο Μπένο για το θέμα του δημοψηφίσματος σημείωσε: “Αναφερθήκατε στον κίνδυνο που ζήσαμε το 2015. Ας μου επιτραπεί να πω ότι αν το 2015 δεν καταρρεύσαμε ήταν γιατί είχαμε την τύχη να έχουμε πρωθυπουργό όχι έναν ιδεολόγο αλλά έναν καιροσκόπο τυχοδιώκτη που ήξερε να προσαρμόζεται και να κάνει, μη πω κωλοτούμπα, αλλά αναστροφή πολιτικής”. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, ενώ είπε ότι σήμερα στην πολιτική το κλίμα δεν είναι επικίνδυνα διχαστικό, καθώς τα κόμματα συμφωνούν στην εξωτερική πολιτική, σημείωσε την ίδια στιγμή ότι επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν εξιλαστήρια θύματα για την κρίση των προηγούμενων χρόνων με την υπόθεση Νοβάρτις. 

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του 2010 η Άννα Διαμαντοπούλου ισχυρίστηκε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση των διαφορών της μετεμφυλιακής σύγκρουσης και πως από τη μια τοποθετήθηκε “η αδικημένη καλή αριστερά” και από την άλλοι οι “προδότες”. Για την κρίση η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι “φυσικά υπήρχε θέμα ευθυνών για την εθνική αμεριμνησία των προηγούμενων χρόνων, αλλά σε αυτή την εθνική αμεριμνησία συμμετείχαν όλα τα κόμματα και βέβαια υπήρχε και η λαϊκή συμφωνία”. 

Στ.Μ.