Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 18:37

Καμία διάθεση στο Δήμο για βελτίωση των συνθηκών στις αποθήκες που φιλοξενούνται προσωρινά πρόσφυγες

Καμία διάθεση στο Δήμο για βελτίωση των συνθηκών στις αποθήκες που φιλοξενούνται προσωρινά πρόσφυγες

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Με δικαιολογίες ή προσχήματα η δημοτική αρχή απέκλεισε σήμερα πρόταση του Βασίλη Κανάκη, την οποία υποστήριξε και ο Βασίλης Τζαμουράνης, για βελτίωση των συνθηκών στο λιμάνι της Καλαμάτας, ώστε να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες τους οποίους βγάζει από τη θάλασσα το Λιμενικό, το πολύ μικρό διάστημα μέχρι να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής…

Το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κανάκης, ζήτησε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις αποθήκες, ώστε να είναι ανθρώπινες για το σύντομο διάστημα που κρατούνται οι πρόσφυγες. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν τουαλέτες και να γίνουν άλλες παρεμβάσεις και τόνισε ότι είναι χρέος των ανθρώπων να βοηθούν παιδιά και άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

“Καήκαμε, καήκαμε” σχολίασε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, ενώ ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, είπε ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη χρήση των αποθηκών, ότι εκεί φιλοξενούνται οι πρόσφυγες λόγω έκτακτης ανάγκης και ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν οι παρεμβάσεις για παραμονή προσφύγων. 

Ο σύμβουλος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, Λεωνίδας Λιάππας, σημείωσε ότι “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί” γιατί η κεντρική εξουσία, συνέχισε, δεν αποκλείεται στο τέλος να αφήνει τους πρόσφυγες στο λιμάνι για μήνες, δημιουργώντας προβλήματα. 

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, είπε ότι με το γίνουν κάποιες εργασίες εξωραϊσμού του χώρου δεν σημαίνει ότι ο Δήμος θα δημιουργήσει κέντρο υποδοχής. Επιπλέον ζήτησε να αγοράσει ο Δήμος δικές του χημικές τουαλέτες, αντί να νοικιάζει κάθε φορά, με ένα κόστος που ανεβαίνει ψηλά αν αθροιστεί.

Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας, Γιώργος Φάβας, από την πλευρά του είπε ότι όλοι έχουν την ίδια ευαισθησία για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μάλιστα ανέφερε ότι ο Δήμος θα μπορούσε, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, να αφήνει τους πρόσφυγες στον ήλιο αντί να τους βάζει στις αποθήκες. “Δεν είμαστε όμως τέτοιοι άνθρωποι”, συνέχισε ο κ. Φάβας, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες στις αποθήκες είναι στο μέγιστο δυνατό που μπορεί να παρέχει ο Δήμος σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, επισημαίνοντας ότι κάθε φορά καταβάλλεται προσπάθεια να παρασχεθεί στους πρόσφυγες ό,τι έχουν ανάγκη, ενώ και τώρα δύο γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους φιλοξενούνται στο Δημοτικό Υπνωτήριο μέχρι να βγουν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται άλλα παιδιά τους.

Στ.Μ.