Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 01:00

Την άλλη εβδομάδα η τεχνική έκθεση για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας

Την άλλη εβδομάδα η τεχνική έκθεση για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παραλάβει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, την τεχνική έκθεση του καθηγητή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δημήτρη Κουτσογιάννη, σχετικά με τη μελέτη του Μορέα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Πάντως μια πρώτη ενημέρωση για το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης είχε χθες έγινε ο περιφερειάρχης, στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή του καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων Δημήτρη Κουτσογιάννη, άλλων επιστημόνων και στελεχών της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι η τεχνική έκθεση μετά την παραλαβή της θα παρουσιαστεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και “αμέσως μετά, θα προωθηθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, προκειμένου το σώμα να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας με βάση την πιο πάνω επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση”.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης έχει εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά την πρόβλεψη της μελέτης για το ξήλωμα του σκεπάσματος του Νέδοντα από τη γέφυρα του Πάνθεον μέχρι πριν το Αναψυκτήριο, ώστε να γίνει εκβάθυνση της κοίτης και μετά να κατασκευαστεί νέο σκέπασμα. Επίσης για τη διαπλάτυνση της κοίτης του Νέδοντα, που συνεπάγεται το κόψιμο περισσότερων από 100 δέντρων, στο τμήμα πριν από την εκβολή του χειμάρρου στη θάλασσα. Ακόμα για τα δεκάδες έργα ανάσχεσης της ταχύτητας του νερού και συγκράτησης των φερτών υλικών στην ορεινή κοίτη του Νέδοντα, για την επισκευή και συντήρηση των οποίων δεν προβλέπεται τίποτα στη μελέτη. Τέλος για τη διαχείριση των ομβρίων σε τμήματα της Φαρών, της Ακρίτα και της Κρήτης, που επίσης δεν προβλέπεται τίποτα στη μελέτη.