Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 00:38

Δηλώσεις περιφερειάρχη: Φράγμα με συρματόσχοινα στο Νέδοντα για τη συγκράτηση των κορμών

Κορμοί στην ορεινή κοίτη του Νέδοντα Κορμοί στην ορεινή κοίτη του Νέδοντα

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ 
Η τεχνική έκθεση του καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννη, σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μορέα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, προβλέπει τη δημιουργία φράγματος με συρματόσχοινα στο Νέδοντα, για τη συγκράτηση των κορμών πριν μπουν στη διευθετημένη κοίτη του Νέδοντα. Αυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της περιφερειακής συμβούλου Δήμητρας Λυμπεροπούλου…

Η περιφερειακή σύμβουλος υπενθύμισε ότι την περσινή χρονιά ο Νέδοντας κατέβασε στον Μεσσηνιακό Κόλπο πάρα πολλούς κορμούς δέντρων, κυρίως πλατανιών, τα οποία είχαν ξεραθεί προσβεβλημένα από ασθένεια. Τόνισε η κ. Λυμπεροπούλου ότι οι κορμοί μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή εφόσον φρακάρουν στη διευθετημένη κοίτη του χειμάρρου και ζήτησε ενημέρωση για το αν προβλέπεται η αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού στην τεχνική έκθεση που έχει ανατεθεί στον καθηγητή κ. Κουτσογιάννη. 

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας απάντησε ότι “αυτό που είπατε είναι σωστό, στη μελέτη προβλεπεται ότι πρέπει να υπάρξει ένα φράγμα, μια σειρά από συρματόσχοινα, ώστε να κρατάμε τους κορμούς πριν φτάσουν στη θάλασσα, γιατί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Υπάρχει πρόταση συγκεκριμένη για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί”. 

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η τεχνική έκθεση θα υποβληθεί από την Περιφέρεια στο υπουργείο Περιβάλλοντος “γιατί πρέπει να έρθει συγκεκριμένη πρόταση” και μετά θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ληφθεί υπόψη κατά τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μορέα. 

Στ.Μ.