Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 00:49

Αντιπολίτευση: Με προεκλογική σκοπιμότητα η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την Παραλία

Αντιπολίτευση: Με προεκλογική σκοπιμότητα η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την Παραλία

Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας προκηρύσσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Παραλίας λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, δείχνει ότι πρόκειται για επικοινωνιακή και προεκλογική ενέργεια. Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, όπου εγκρίθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την πραγματοποίηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών…

Ο διαγωνισμός ιδεών που θα πραγματοποιηθεί θα αφορά, όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την περιοχή από το “Φιλοξένια” μέχρι τον Κορδία και από τη νοητή γραμμή της οδού Κρήτης μέχρι τη θάλασσα. Επιδίωξη της δημοτικής αρχής, πρόσθεσε, είναι να συγκεντρώσει αρχιτεκτονικές ιδέες, η υλοποίηση των οποίων θα αναβαθμίσει οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά το παραλιακό μέτωπο, θα ενισχύσει τη μικροκινητικότητα και τη χρήση της αστικής συγκοινωνίας, θα δημιουργήσει έναν τουριστικό προορισμό α’ επιλογής, θα υποστηρίξει τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων, θα προσελκύσει τουριστικές επενδύσεις και θα είναι υψηλής αισθητικής. 

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη Βασίλη Κοσμόπουλου) Δημήτρης Φαββατάς, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή προκηρύσσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να έχει να λέει ότι “κάτι κάναμε” σε ό,τι αφορά το παραλιακό μέτωπο ενόψει των εκλογών που έρχονται. Είπε ότι τα 43.000 ευρώ που θα κοστίσει ο διαγωνισμός (τα οικονομικά έπαθλα στις ιδέες που θα κριθούν ως οι καλύτερες) είναι μεγάλο ποσό, δεδομένου ότι ο Δήμος διαθέτει ήδη πακέτο μελετών για την παραλιακή ζώνη. 

Ο Κώστας Τσαπόγας, εκπρόσωπος της παράταξης του Βασίλη Τζαμουράνη, σχολίασε ότι “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει” και εξήγησε ότι η αν η δημοτική αρχή ήθελε πραγματικά να κάνει παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο μπορεί να τολμήσει και να τις κάνει άμεσα, συνθέτοντας τις προτάσεις του έτοιμου πακέτου μελετών που υπάρχει στο Δήμο, με πιο σημαντική το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά και τις μελέτες ανάπλασης της παραλιακής ζώνης των Γιώργου Κυριακόπουλου, Μανώλη Κλαμπατσέα, Ντονατέλας Κυριακοπούλου, Αγλαΐας Νικολακοπούλου, τη μελέτη για τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία, το μάστερ πλαν του λιμανιού κ.ά Ο κ. Τσαπόγας τόνισε μάλιστα ότι αντί η δημοτική αρχή να συνθέσει όλα τα παραπάνω και να ξεκινήσει, έρχεται ενώ πλησιάζουν οι εκλογές με αυτόν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών να καθυστερήσει και άλλο την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. 

Ο Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, δήλωσε ότι συμφωνεί με όσα ειπώθηκαν από τους συναδέλφους του της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πρέπει να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη γιατί τη θερινή περίοδο το κυκλοφοριακό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Παραλίας.  Επίσης ο κ. Λιάππας εκτίμησε ότι οι μελέτες που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα καταλήξουν σε κάποιο ντουλάπι της Τεχνικής Υπηρεσίας και θα παραμείνουν αναξιοποίητες. 

Ο αντιδήμαχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε στους συμβούλους της αντιπολίτευσης ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών έρχεται να αξιολογήσει το τι προβλέπουν οι υπάρχουσες μελέτες, να αξιοποιήσει προτάσεις που έχουν γίνει, να τις ενοποιήσει και να δημιουργήσει μια ενιαία ταυτότητα του παραλιακού μετώπου. 

Για την πραγματοποίηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών οι Δημήτρης Φαββατάς και Λεωνίδας Λιάππας ψήφισαν λευκό, ενώ ο Κώστας Τσαπόγας “παρών”. 

Στ.Μ.