Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 11:50

Λιοντήρης: Τα πλατάνια στην Αριστομένους ήταν επιλογή με σημαντικά οφέλη και μικρά προβλήματα

Λιοντήρης: Τα πλατάνια στην Αριστομένους ήταν επιλογή με σημαντικά οφέλη και μικρά προβλήματα

Σε μόλις δύο ή τρεις περιπτώσεις, επί συνόλου περίπου 110 λάκκων, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στα πεζοδρόμια της Αριστομένους από την υπερύψωση της επιφάνειάς τους λόγω του ριζικού συστήματος των πλατανιών, τόνισε ο διευθυντής της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Μάλιστα παρατήρησε ότι για τα προβλήματα αυτά δεν ευθύνεται το ριζικό σύστημα των δέντρων αλλά η υπόβαση του πεζοδρομίου και η στερέωση των πλακών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως δεν ήταν και η πιο ποιοτική. 

Ο κ. Λιοντήρης υπογράμμισε, επίσης, ότι η φύτευση των πλατανιών στην Αριστομένους ήταν μια πολύ καλή επιλογή, γιατί είναι δέντρο με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή φυλλοβόλο, τα φύλλα του απλώνουν σκιά το καλοκαίρι και πέφτουν το χειμώνα, καθώς επίσης, πρόσθεσε, ο όγκος των πλατανιών “κρύβει” το μεγάλο όγκο των οικοδομημάτων. Σημείωσε μάλιστα ότι έχει γίνει το κλάδεμα με τέτοιο τρόπο ώστε τα δέντρα να πάρουν ύψος, όπως είπε ότι έχει κάνει και η Βαρκελώνη.


Δημήτρης Φαββατάς, Κώστας Τσαπόγας και πίσω Λεωνίδας Λιάππας και Γιάννης Λιοντήρης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας

Τέλος ο διευθυντής της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας υπενθύμισε ότι αρχικά είχε αποφασιστεί από το Δήμο να φυτευτούν πλατάνια και στον πεζόδρομο της Αριστομένους, κάτι όμως που άλλαξε όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε να φυτευτούν δέντρα (φωτίνιες επέλεξε ο Δήμος) που δεν θα κρύβουν τα διατηρητέα κτίρια.

Ο Γιάννης Λιοντήρης έκανε τις παραπάνω αναφορές απαντώντας σε παρατηρήσεις που είχε κάνει για τα πλατάνια της Αριστομένους, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημήτρης Φαββατάς. 

Στ.Μ.