Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 02:27

Η Καλαματιανή εταιρεία που έφτιαξε το χρυσό παπούτσι του Πελέ

Ο Νίκος Βλαχονικολός με το χρυσό παπούτσι του Πελέ Ο Νίκος Βλαχονικολός με το χρυσό παπούτσι του Πελέ

Η “ΕΠΑΘΛΟΝ” ΦΥΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΤΟΥΤ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΘΛΗΤΗ 

Ήταν το 2006, αρχές του χρόνου, όταν ξεκίνησε την πορεία της η καλαματιανή εταιρεία “Έπαθλον”. Είχε τη μεγάλη τύχη, την οποία άξιζε, λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της να αναλάβει ένα μεγάλο και δύσκολο project, να φτιάξει το χρυσό παπούτσι του μάγου της μπάλας, Πελέ. Τα κατάφερε! Το χρυσό παπούτσι φτιάχτηκε μέσα σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, άρεσε τόσο πολύ στον Πελέ που ήθελε να το κρατήσει όταν ήρθε στην Αθήνα, φτιάχτηκαν ακριβή αντίγραφα που δόθηκαν στους πρώτους σκόρερ του ποδοσφαίρου. Ωστόσο το χρυσό παπούτσι κράτησε η δημιουργός του, οικογένεια Βλαχονικολού, ιδιοκτήτρια της εταιρείας και σήμερα βρίσκεται στα γραφεία της “Έπαθλον”, στη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας. Μετά το θάνατο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή το “χρυσό παπούτσι” έχει πια την αξία ενός μοναδικού κειμηλίου από έναν παγκόσμιο αθλητή, το οποίο φυλάσσεται και εκτίθεται στην Καλαμάτα…


Ο Πελέ με τον Δημήτρη Βλαχονικολό και τον γιο του Κώστα, με το χρυσό παπούτσι που έφτιαξε η εταιρεία τους "Έπαθλον"

Ο Νίκος Βλαχονικολός, ιδιοκτήτης σήμερα της “Έπαθλον” με τον αδερφό του Κώστα, μας εξηγεί πως ακριβώς ανατέθηκε στην εταιρεία του η δημιουργία του χρυσού παπουτσιού του Πελέ: “Εμείς ξεκινήσαμε στις αρχές του 2006 και λίγους μήνες μετά η PUMA Hellas, της οικογένειας Γλου, με την οποία είχαν συνεργασία τα καταστήματά μας με αθλητικά είδη (Cosmos Καλαμάτα), μας ζήτησε να φτιάξουμε το χρυσό παπούτσι του Πελέ. Η PUMA ήταν η χορηγός του Πελέ και η PUMA Hellas εκείνα τα χρόνια ήθελε να αναβιώσει, με τον ΠΣΑΠ, το θεσμό του χρυσού παπουτσιού για τη super league, τη β’ και τη γ’ εθνική. Το χρυσό παπούτσι θα παρουσιαζόταν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, με τη συμμετοχή του Πελέ”. 

Στην εκδήλωση από την εταιρία πήγαν ο πατέρας και ο αδελφός του Νίκου Βλαχονικολού, ο οποίος σημειώνει: “Του άρεσε πάρα πολύ του Πελέ το παπούτσι. Ενθουσιάστηκε. Του έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι καταφέραμε να το φτιάξουμε μέσα στο λίγο χρόνο που μας είχε διατεθεί. Ήθελε να το κρατήσει και να το πάρει μαζί του, όμως αρνηθήκαμε γιατί ήταν το μοναδικό. Αυτό υπάρχει εδώ στην Καλαμάτα, είναι το πρωτότυπο χρυσό παπούτσι του Πελέ, δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα. Από αυτό βγήκαν αντίγραφα που φτιάχτηκαν από άλλο υλικό, τα οποία δόθηκαν στην PUMA Hellas, η οποία τα απένειμε, ως χορηγός, στους πρώτους σκόρερ”. 

Έχει μεγάλη σημασία να σημειωθεί αυτό που τόνισε ο Νίκος Βλαχονικολός, ότι “ο Πελέ ήταν πολύ φιλικός, πολύ προσιτός, πολύ χαρούμενος άνθρωπος. Δεν ήταν αυτό που πολλές φορές φανταζόμαστε για τους διάσημους, ότι έχουν ιδιοτροπίες, είναι σνομπ και με κόμπλεξ. Αντίθετα, ήταν πάρα πολύ φιλικός. Χαρακτηριστικά στο τραπέζι που έτρωγε τον διέκοπταν για να του ζητήσουν αυτόγραφα και να βγουν μαζί του φωτογραφίες και εκείνος δεν αρνήθηκε, ποτέ δεν δυσαρεστήθηκε, δεν έκανε κάποιον να αισθανθεί ότι τον ενοχλεί”.

Φυσικά η ανάθεση της δημιουργίας του χρυσού παπουτσιού του Πελέ, σημειώνει ο Νίκος Βλαχονικολός, “ήταν ένα πολύ σημαντικό project, από τα μεγαλύτερα που έχει κάνει η εταιρεία μας. Εμείς τότε είμασταν μια καινούργια και πολύ μικρή εταιρεία, θα έλεγα ότι “δεν μας ήξερε κανείς” και αυτό το project μας βοήθησε. 


Η εταιρεία "Έπαθλον" κατασκευάζει είδη απονομής για διεθνείς διοργανώσεις, πρωταθλήματα και άλλες εκδηλώσεις

Η “Έπαθλον” κατασκευάζει οποιοδήποτε είδος απονομής, από μετάλλια και κύπελλα, πλακέτες, αναμνηστικά μέχρι customs, ειδικές παραγγελίες βράβευσης. Ο Νίκος Βλαχονικολός επισημαίνει ότι “δουλεύουμε αρκετά το κομμάτι των customs πέρα από όλα αυτά τα κύπελλα που γυαλίζουν και τα ξέρουμε όλοι, τα οποία είναι εισαγωγή. Τα customs είναι δικά μας, έχουμε δικά μας μηχανήματα laser και όλες οι κατασκευές γίνονται εδώ εξ ολοκλήρου, σχεδιάζονται εδώ, κατασκευάζονται εδώ και φεύγουν από εδώ για όλη την Ελλάδα. Έχουμε αναλάβει πολλές κατασκευές για μεγάλες διοργανώσεις, πανελλήνια πρωταθλήματα, βαλκανικούς αγώνες και μέχρι τώρα πάμε καλά”. 

Στ.Μ.