Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 01:09

Η πίεση του κόσμου ανάγκασε τη δημοτική αρχή να συμφωνήσει για την επέκταση του αστικού στη Θουρία

Η πίεση του κόσμου ανάγκασε τη δημοτική αρχή να συμφωνήσει για την επέκταση του αστικού στη Θουρία

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Κάτοικοι της Θουρίας με τη δίκαιη διεκδίκησή τους ανάγκασαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη δημοτική αρχή Καλαμάτας να συμφωνήσει, όσο και αν προσπάθησε να κρατήσει το θέμα στο συρτάρι, για την επέκταση της αστικής περιοχής μέχρι τη Θουρία, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί και η συγκοινωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ…

Κάτοικοι της Θουρίας παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την πίεσή τους και τη στήριξη της αντιπολίτευσης όχι μόνο απέτρεψαν την αναβολή του θέματος, όπως εισηγήθηκε αρχικά η δημοτική αρχή, αλλά την υποχρέωσαν να ψηφίσει θετικά, παρά τις επιφυλάξεις που είπε ότι έχει επειδή τάχα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο το αίτημα, το οποίο θα αποσταλεί στο αρμόδιο για τη λήψη απόφασης όργανο, που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Το θέμα πήγε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με αίτημά τους και με εισηγητή τον Δημήτρη Φαββατά, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Βασίλη Κοσμόπουλου, που κατάγεται από τη Δημοτική Ενότητα Θουρίας. 

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Φαββατάς και όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν, το αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Θουρίας για την επέκταση της αστικής περιοχής και της αστικής συγκοινωνίας, έχει υποβληθεί στη δημοτική αρχή με ομόφωνη απόφαση από το 2019, η οποία όμως αυτά τα τρία χρόνια δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια. Και ενώ, όπως συνέχισε, ήρθε τελικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστω από την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή το έβαλε να συζητηθεί μεσημεριάτικα και ημέρα Τετάρτη, ενώ το Σώμα συνεδριάζει πάντα Δευτέρα βράδυ. Αυτό, υποστηρίχθηκε, έγινε σκόπιμα από τη δημοτική αρχή, για να μην πάει κόσμος από τη Θουρία στη συνεδρίαση. Ωστόσο πήγαν κάτοικοι και τότε, σύμφωνα πάντα με την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή για να “ξεφύγει” ζήτησε την αναβολή του θέματος. Όμως η δίκαιη αντίδραση των κατοίκων δεν επέτρεψε να αναβληθεί.

Ο πρόεδρος της Θουρίας, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν εξυπηρετούνται από την υπεραστική συγκοινωνία, γιατί τα δρομολόγια δεν είναι επαρκή. Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα απογεύματα τα δρομολόγια είναι πολύ αραιά, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των μαθητών να ταλαιπωρούνται για τις συνεχείς μετακινήσεις τους στην Καλαμάτα με ιχ για τα φροντιστήρια και τις άλλες δραστηριότητες τους. Επίσης τόνισε ότι η υπεραστική συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί ούτε τους δεκάδες εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής. Αντίθετα ο πρόεδρος της Θουρίας υπογράμμισε ότι η σύνδεση της Θουρίας με την αστική συγκοινωνία θα εξυπηρετήσει όλον αυτόν τον κόσμο και θα υποστηρίξει και την ανάπτυξη της περιοχής, όπως τόνισε ότι έχει συμβεί με την περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, του Ασπροχώματος και του Νοσοκομείου, όπου πρόσφατα σχετικά επεκτάθηκε η αστική συγκοινωνία. 

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, Θανάσης Πατικόπουλος, σημείωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί με ομόφωνη απόφασή του, ύστερα από το αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Θουρίας, έχει ενημερώσει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει την περιοχή μέχρι τη Θουρία, με δρομολόγια ανά μισή ώρα. 

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Κάντζας, σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει αδικεί την εταιρία που εκπροσωπεί, δεδομένου ότι ποτέ κανένας δεν απευθύνθηκε σε αυτή με παρατηρήσεις για ανεπαρκή εξυπηρέτηση της περιοχής της Θουρίας και ότι ποτέ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για αίτημα σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής και των αστικών δρομολογίων. Ανέφερε ότι η Θουρία εξυπηρετείται από 18 διαφορετικά δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, με συχνότητα 45 λεπτών περίπου. Είπε ότι θεωρεί πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, ενώ σχολίασε ή προειδοποίησε ότι τυχόν επέκταση της αστικής περιοχής και των αστικών δρομολογίων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον αριθμό των δρομολογίων της υπεραστικής συγκοινωνίας σε άλλες κοινότητες γύρω από τη Θουρία. Πιθανόν εννοούσε ότι τυχόν οικονομική ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης στη Θουρία θα οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση δρομολογίων στις γραμμές που εξυπηρετούν και τη Θουρία και οι οποίες αφορούν ακόμη τη Μικρομάνη, τον Άρι, τα Αρφαρά και το Γαρδίκι. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να γίνει διάλογος για το θέμα, εκφράζοντας φόβο ότι το θέμα της μεταφοράς στην περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε “μπάχαλο”. 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας, Λεωνίδας Κατσιλιέρης, υποστήριξε το αίτημα για την επέκταση της αστικής περιοχής, επιπλέον όμως ζήτησε σύγχρονη δημοτική συγκοινωνία σε όλο το εύρος της Δημοτικής Ενότητας Θουρίας. 

Η μητέρα μαθητών της Θουρίας, Μαρία Ζαμαλιέρου, τόνισε ότι η Θουρία είναι ουσιαστικά περιοχή της Καλαμάτας, ωστόσο, συνέχισε, τα παιδιά της Θουρίας είναι σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά της Καλαμάτας σε ό,τι αφορά τη συγκοινωνία και τις μετακινήσεις τους. 

Ο αντιδήμαρχος, Σαράντος Μαρινάκης, ο οποίος αναπλήρωσε τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, στην αρχή της συνεδρίασης, παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του Δήμου, για τη διαδικασία με την οποία γίνεται η επέκταση της αστικής περιοχής και της αστικής συγκοινωνίας, τονίζοντας ότι η αρμόδια υπάλληλος έχει εκφράσει προφορικά επιφυλάξεις για το αν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία. 

Στη συνέχεια ο δήμαρχος είπε για το ίδιο θέμα ότι “σύμφωνα με την εισήγηση αυτή τη στιγμή της Υπηρεσίας, ξεκάθαρα λέει όχι (σ.σ. για την επέκταση της αστικής περιοχής) και μας το έλεγε και προφορικά αυτό πολύ καιρό τώρα”. 

Ο δήμαρχος τόνισε ότι “προφανώς όλοι θέλουμε να πάει η αστική συγκοινωνία μέχρι τη Θουρία. Όλοι θέλουμε να γίνει επέκταση της αστικής περιοχής” όμως επέμεινε ότι το θέμα πρέπει να αναβληθεί για να συζητηθεί και να τεκμηριωθεί. Παρόλα αυτά και μπροστά στην πίεση του κόσμου είπε ότι “εμείς με επιφύλαξη μπορούμε να ψηφίσουμε ναι στην επέκταση της αστικής ζώνης, θεωρώ όμως ότι είναι μια βιαστική κίνηση και δεν έχει να προσθέσει κάτι”. 

Τελικά ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της επέκτασης της αστικής περιοχής στη Θουρία και πλέον η ευθύνη είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στ.Μ.