Το Κλειστό γέμισε από φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα και σε διεκδικήσεις της Μεσσηνίας. Ωστόσο η εκδήλωση δεν είχε τον παλμό των προηγούμενων προεκλογικών ομιλιών, “έλειψε το σύνθημα” μας είπε ψηφοφόρος του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση του θα ανακατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να γίνουν στο Νομό τα έργα υποδομής που δικαιούται και έχει ανάγκη. Σημείωσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να γίνει στη Μεσσηνία μόνο το Μιναγιώτικο αρδευτικό φράγμα. Τόνισε ότι με την ανακατεύθυνση του προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνδεθεί η Ιόνια οδός, που θα φτάσει στη Μεσσηνία, με τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ενώ θα επαναλειτουργήσει σύγχρονο το σιδηροδρομικό δίκτυο για την εκτέλεση μεταφορικού έργου. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Καλαμάτας με κύριο στόχο να λειτουργήσει για διαμετακομιστικές ανάγκες, ενώ τόνισε ότι θα κατασκευαστεί γρήγορα ο άξονας Καλαμάτα-Ριζόμυλος, το Καλό Νερό-Τσακώνα, η ολοκλήρωση των έργων στο Φιλιατρινό φράγμα, ενώ είπε ότι θα ολοκληρωθεί και το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στη Μαραθόπολη, έργο για το οποίο σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώθηκε όταν έλεγε ότι θα τελειώσει γρήγορα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα προχωρήσει η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, έργο που σχολίασε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εξαγγέλλει κάθε φορά που επισκέπτεται την πόλη.
Αναφέρθηκε ακόμη στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που τον ολοκλήρωσε, μέσα μάλιστα στη μνημονιακή περίοδο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, στο πολεμικό αεροδρόμιο Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος του είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνόταν το Ελληνικό Δημόσιο με το σχεδιασμό που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέχεται παιχνίδια με την άμυνα της χώρας και γι’ αυτό θα ελεγχθούν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός του “δεν ήξερα” σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση απαντά στα μεγάλα ζητήματα, όπως στο έγκλημα των Τεμπών, «με όρους υποκρισίας, επικοινωνίας και ψέματος. Με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους. Την πρώτη μέρα έφταιγε ο σταθμάρχης. Τη δεύτερη η Ρυθμιστική Αρχή. Την τρίτη η προηγούμενη κυβέρνηση. Τέσσερα χρόνια κυβερνάνε, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει. Την τέταρτη όλοι μαζί. Το πολιτικό σύστημα, οι διαχρονικές παθογένειες, το κακό κράτος, οι συντεχνίες. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός του «δεν ήξερα».
Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν.
Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του είχε στήσει παρακράτος μέσα στο Μαξίμου και παρακολουθούσε το μισό σύστημα.
Δεν ήξερε ότι η υπουργός του ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του Πολιτισμού τον Λιγνάδη.
Δεν ήξερε τι έκαναν ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων στην κυβέρνησή του.
Και δεν ήξερε βέβαια ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες «από δω, από την Καλαμάτα, να υπογράψουμε μαζί το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της πατρίδας». Όπως είπε, «η πρώτη πράξη δικαιοσύνης, είναι ότι από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων.
Ακολούθως εξειδίκευσε:
Δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:
-Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.
-Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
-Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
-Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
-Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
-Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
-Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-Ξεπάγωμα των τριετιών
-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
-Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
-Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών
Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:
-Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
-Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
-120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
-Κανόνες στη λειτουργία των funds
-Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Διευκρίνισε δε ότι «Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Γιατί δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να έχουν όλοι δυνατότητα σε τραπεζική χρηματοδότηση και όχι μόνο οι μεγάλοι.
Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:
-Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις
-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
-Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
-Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης
Εξήγγειλε ακόμη μέτρα για τις μητέρες και για τους νέους με «προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb και διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου».
Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:
-Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών Και Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
-Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
-Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
-Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ.
Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:
-20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
-Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
-Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
-Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:
-Αντικατάσταση του δήθεν επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος
-Θέλουμε επίσης μια Ελληνική Αστυνομία που να καταπολέμα το έγκλημα. Όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Για αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην Αναδιοργάνωση, τον εκδημοκρατισμό και τη κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.
-Και θέλουμε μια ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι για να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα. Να παρακολουθεί τη Greek Mafia, όχι να διοικείται από τη Greek Mafia.
Τέλος μίλησε για “δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη” εξηγώντας ότι σημαίνει:
-Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
-Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
-Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004