Σάββατο, 06 Μαϊος 2023 03:30

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Καλαμάτα: Η ρήξη είναι προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα της χώρας

Βασίλης Κυβέλος, Γιώργος Κανέλης, Μαρία Μήτση, Παναγιώτης Χριστοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Δώρα Θεοδωροπούλου, Πετρούλα Δουλάμη Βασίλης Κυβέλος, Γιώργος Κανέλης, Μαρία Μήτση, Παναγιώτης Χριστοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Δώρα Θεοδωροπούλου, Πετρούλα Δουλάμη

“Να θυμίσω ότι το 2010 η Ελλάδα πτώχευσε γιατί είχαμε εισόδημα 220 και ένα χρέος 300. Πτωχεύσαμε και είδαμε τι πάθαμε. Σήμερα έχουμε εισόδημα 192, αντί 220, και χρέος 400 χρέος. Αν είμασταν πτωχευμένοι το 2010 τι είμαστε τώρα;” Αυτό το ερώτημα έθεσε το βράδυ της Παρασκευής στην Καλαμάτα, στην προεκλογική του ομιλία, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας ο ίδιος ότι με αυτό το χρέος και με το μνημονιακό πλαίσιο που της έχει επιβληθεί η χώρα δεν είναι βιώσιμη και θα ερημοποιηθεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως τόνισε…

Η ομιλία πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “REX”, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε τι σημαίνει το σύνθημα “Πρώτη φορά ρήξη, όλα μπορούν να είναι αλλιώς”. Παρουσίασε επίσης τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, που είναι οι: Πετρούλα Δουλάμη, Δώρα Θεοδωροπούλου, Γιώργος Κανέλης, Βασίλης Κυβέλος, Μαρία Μήτση, Ιάσωνας Μπάκας (απουσίασε) και Παναγιώτα Χριστοπούλου. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση αλλά θα αγωνιστεί ώστε να κυριαρχήσει πολιτικά στη χώρα η Αριστερά και να ξεπεράσει τη συνθηκολόγηση, όπως τη χαρακτήρισε, του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι “ο καπιταλισμός βρίσκεται σε ένα στάδιο αποσάθρωσης και κατακερματισμού, για μένα δεν είναι καν καπιταλισμός, είναι μια νέας μορφής φεουδαρχία, η οποία είναι μάλιστα η ψηφιακή φεουδαρχία. Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για τον αυτοδιαχειριζόμενο σοσιαλισμό, τεχνολογικά προηγμένο, του μέλλοντος”. 

Σε αυτές τις εκλογές, συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπάρχουν δύο αφηγήματα, αυτό της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζουν ότι η χώρα και η κοινωνία είναι βιώσιμες, έστω με τα προβλήματα τους. Το δεύτερο αφήγημα είναι αυτό του ΜέΡΑ25, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και άλλων πολιτικών σχηματισμών, όπως είπε, που τονίζουν ότι η κοινωνία δεν είναι βιώσιμη, κυρίως εξαιτίας του δημόσιου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε ως το οικοδομικό υλικό με το ποίο έχει χτιστεί η φυλακή χρέους μέσα στη οποία ζει η χώρα. 

Η ρήξη, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η απόφαση του ΜέΡΑ25 για την κατάργηση του προγράμματος Ηρακλής, για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο είπε ότι θα αφαιρέσει από τους μη κατέχοντες 70 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι θα καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για το οποίο είπε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για χρηματιστήριο αλλά για την παρέα των ολιγαρχών της ενέργειας που αισχροκερδούν σε τόσο υπέρογκα ποσοστά όσο δεν έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Ακόμη εξήγησε ότι θα καταργηθεί το Υπερταμείο, στο οποίο οι δανειστές έχουν εντάξει όλη τη δημόσια περιουσία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία και σε καμία χώρα. 

Όλα αυτά αποτελούν την “πρώτη φορά ρήξη”, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και είναι το σχέδιο για να ξαναγίνει βιώσιμη η χώρα και η κοινωνία. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η ρήξη αυτή δεν θα οδηγήσει σε κλείσιμο των τραπεζών, πρόσθεσε όμως ότι εκείνο που προέχει είναι να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, κάτι που θα το πετύχει το σχέδιο του κόμματός του όπως και αν αντιδράσει η τρόικα. 

Στ.Μ.