Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 01:32

Μενέλαος Γερονικολός: Με τη σφραγίδα του Κ.Μητσοτάκη και της Ν.Δ. τα αδιέξοδα χιλιάδων μικρών ιδιοκτητών γης

Μενέλαος Γερονικολός: Με τη σφραγίδα του Κ.Μητσοτάκη και της Ν.Δ. τα αδιέξοδα χιλιάδων μικρών ιδιοκτητών γης

Δήλωση, σχετικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση και σε ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 4 στρεμμάτων, έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Μενέλαος Γερονικολός. 

Ο κ. Γερονικολός σημειώνει στη δήλωσή του: 

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση και σε ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 4 στρεμμάτων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων, εγείρει σοβαρά ζητήματα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται, καθώς χάνουν κάθε δυνατότητα αξιοποίησής της. 

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ήδη και τους Μεσσήνιους, καθώς πολλοί έχουν βρεθεί προ των καταστροφικών τετελεσμένων που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σφυρίζουν αδιάφορα. 

Παρά το γεγονός ότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση σε ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και άνω, παρά το γεγονός ότι είχαν υποσχεθεί την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωναν ότι θα αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ, δεν έπραξαν το παραμικρό. 

Το ΠΑΣΟΚ, από το 2020, όταν η Νέα Δημοκρατία πέρασε το νόμο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, είχε προειδοποιήσει ότι αυτός ο νόμος δημιουργούσε ανισότητες και διαχώριζε τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες από τους μεγαλοϊδιοκτήτες. 

Το ΠΑΣΟΚ εγκαίρως κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση, να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο, με νέα νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μικρών ιδιοκτητών, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών. 

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, προτίμησαν την απραξία, προτίμησαν να παραπέμψουν το πρόβλημα για μετά τις εκλογές.

Για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αφήνουν απροστάτευτο τον αδύναμο, τον μη προνομιούχο, για μια ακόμα φορά επιλέγουν να ταχθούν στο πλευρό των λίγων, στο πλευρό των προνομιούχων».