Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 10:57

Ο τρόπος με τον οποίο Δήμος και Αστυνομία αντιμετωπίζουν την αστική συγκοινωνία στην Καλαμάτα

Ο τρόπος με τον οποίο Δήμος και Αστυνομία αντιμετωπίζουν την αστική συγκοινωνία στην Καλαμάτα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με ανακοίνωσή του το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών περιγράφει τον προβληματικό τρόπο, για την εξυπηρέτηση του κοινού, με την οποία η Αστυνομία και ο Δήμος Καλαμάτας δεν μερίμνησαν ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αστικά λεωφορεία αναγκάστηκαν να σηκώσουν χειρόφρενο, καθώς έχει προηγηθεί η περίπτωση της άσκησης πολιτικής προστασίας που έγινε στην Αριστομένους, στο Πνευματικό Κέντρο, πριν από ένα χρόνο…

 

Το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών περιγράφει πως η Αστυνομία απαγόρευσε την κίνηση οχημάτων για τον εορτασμό και πως, ακολούθως, ύστερα από σχετική ανακοίνωση του ΚΤΕΛ, ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε τελικά να ορίσει εναλλακτικά δρομολόγια για να μην διακοπούν τα δρομολόγια, χωρίς όμως να επισημαίνει τις διατάξεις στις οποίες στηρίχτηκε ο ορισμός των εναλλακτικών δρομολογίων αλλά και χωρίς να ορίζονται η αφετηρία, ο τερματισμός και οι ενδιάμεσες στάσεις.

Πιο συγκεκριμένα το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής: «Προς άρση κάθε παρανόησης ή και παραπληροφόρησης, ο Φορέας μας έχει την υποχρέωση να ενημερώσει το επιβατικό κοινό του Δήμου μας για τα εξής:

  • Στις 25 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη, κοινοποιείται στον Φορέα μας η αρ. 38/2023 απόφαση του κ. Δ/ντη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας περί ''προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων'', που απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων (όπως αντίστοιχα και των αστικών λεωφορείων) στις κεντρικές οδούς του Δήμου μας (από τις οποίες διέρχονται και τα τακτικά δρομολόγια του Φορέα μας) κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου 2023, από τις 09:00 πμ έως το πέρας των εκδηλώσεων: Σημειωτέον ότι στην ανωτέρω απόφαση, πέραν της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων, δεν εμπεριέχεται εντολή για αλλαγές / μεταβολές στις διαδρομές και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων κατά το ανωτέρω διάστημα.
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη, ο Φορέας μας, ως όφειλε άμεσα κι έγκαιρα, με δελτίο τύπου που δημοσιοποιείται από τα τοπικά μ.μ.ε., ενημερώνει το επιβατικό κοινό του Δήμου μας αναφορικά με την ανωτέρω Απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κατά συνέπεια για την μη εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων των αστικών λεωφορείων κατά το ανωτέρω διάστημα που ορίζει η ανωτέρω Απόφαση της Δ.Α. Μεσσηνίας.

- Στις 27 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Καλαμάτας κοινοποιεί στον Φορέα μας την αρ. πρωτ. 113323/27.10.2023 απόφαση του κ. Δημάρχου Καλαμάτας περί ' 'αλλαγής των διαδρομών των γραμμών του αστικού λεωφορείου την 28η Οκτωβρίου 2023 από ώρα 10:00 πμ έως το πέρας των εκδηλώσεων'': Σημειωτέον ότι στις νέες διαδρομές των αστικών λεωφορείων που αναφέρει η ανωτέρω απόφαση, δεν υπάρχει καμία αναφορά ή πρόνοια για τις στάσεις επιβίβασης κι αποβίβασης του επιβατικού κοινού, την αφετηρία και το τέρμα των γραμμών, όρος αναγκαίος για την λειτουργία τους, με γνώμονα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση κι ασφάλεια των επιβατών.

Άμεσα ο Φορέας μας, λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω απόφαση του κ. Δημάρχου Καλαμάτας, κοινοποιεί έγγραφο ερώτημα προς τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Α. Μεσσηνίας, Δ/νση Τροχαίας Αστυνόμευσης / Α.Ε.Α., Δήμο Καλαμάτας, Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας, δ/νση τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας) ζητώντας τις αναγκαίες διευκρινίσεις όσον αφορά:

α/. την εφαρμογή της ανωτέρω αρ. 113323 Απόφασης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στο οικείο έγγραφο δεν γίνεται επίκληση τόσο της ανωτέρω αρχικής αρ. 38/2023 σχετικής απόφασης της Α.Δ. Μεσσηνίας, όσο και της τυχόν σχετικής νομοθεσίας και των σχετικών Υ.Α. περί της υλικής αποφασιστικής αρμοδιότητας του κ. Δημάρχου Καλαμάτας σε ζητήματα τακτικής ή έκτακτης, μόνιμης ή προσωρινής ρύθμισης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στις οδούς του Δήμου, όπως και ζητώντας περαιτέρω β/. την ενημέρωση του αρμοδίου Φορέα μας αναφορικά με την αφετηρία και το τέρμα, αλλά και τις ενδιάμεσες στάσεις, επιβίβασης κι αποβίβασης των επιβατών (τον σχεδιασμό και την τροχαία σήμανση) στις νέες προσωρινές διαδρομές των αστικών λεωφορείων που προβλέπει η ανωτέρω απόφαση, αλλά και την τυχόν έγκριση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι νέες προσωρινές γραμμές και εφικτή επομένως η εκτέλεση τους από τον Φορέα μας με όρους ασφάλειας για το επιβατικό κοινό.

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό της πόλης μας:

Ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμη λάβει καμία απάντηση αναφορικά με τα ανωτέρω.

Ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ασκούμε το έργο μας με τον δέοντα επαγγελματισμό και την δέουσα συνέπεια, έχοντας ως γνώμονα πάντοτε την καλύτερη κι ασφαλέστερη Λειτουργία του αστικού συγκοινωνιακού δικτύου στην πόλη μας».