Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 12:08

Τώρα βγήκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για την Κιβωτό του Κόσμου στην Καλαμάτα!

Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτα Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτα

Στις 9 Φεβρουαρίου 2024, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, βγήκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας “Κιβωτός του Κόσμου - Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” στην Καλαμάτα. Η αίτηση για την έκδοση της άδειας είχε υποβληθεί από τις 12 Μαΐου 2023, ενώ την περίοδο των καταγγελιών κατά των προσώπων που ίδρυσαν την Κιβωτό του κόσμου αποκαλύφθηκε ότι η δομή αυτή στην Καλαμάτα λειτουργούσε επί περίπου δύο χρόνια χωρίς άδεια!

 

Σημειώνεται ότι “Κιβωτός του Κόσμου - Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” ανήκει στην “αστική μη κερδοσκοπική εταιρία εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση” Κιβωτός του Κόσμου, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. 

Σύμφωνα με την άδεια που εκδόθηκε, η Κιβωτός του Κόσμου στην Καλαμάτα λειτουργεί στο αγρόκτημα και το κτίριο που έχει παραχωρηθεί από την Μίνα Σπυροπούλου Καρέλια και έχει δυναμικότητα φιλοξενίας έως δέκα παιδιών, ηλικίας από 5 έως 12 ετών. 

Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια έχει εκδοθεί με τον όρο ότι η μη κερδοσκοπική εταιρία εντός τριμήνου οφείλει να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες παρατηρήσεις που έχουν γίνει από επιτροπή ελέγχου στους χώρους της δομής. 

Όλα όσα συνέβησαν με την Κιβωτό του Κόσμου κλόνισαν την εμπιστοσύνη που έδειχνε ο κόσμος απέναντι στη συγκεκριμένη δομή όμως και σε αυτή την περίπτωση αναδείχθηκε η ιδιαίτερα προβληματική λειτουργία των δομών του κράτους με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν ήταν ξεκάθαρο για το ποιος είχε την ευθύνη των ελέγχων, οι κρατικές υπηρεσίες ή οι περιφερειακές, και που τελικά επέτρεπε οι δομές αυτές που φιλοξενούσαν παιδιά τα οποία είχαν ανάγκη φροντίδας να λειτουργούν χωρίς άδεια. 

Στ.Μ.