Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 01:40

Οικονομική ενίσχυση συλλόγων από το Δήμο Καλαμάτας - Να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα

Οικονομική ενίσχυση συλλόγων από το Δήμο Καλαμάτας - Να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

Συνεδριάζει το μεσημέρι (Δευτέρα) η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι “Εξειδίκευση πιστώσεων για την οικονομική ενίσχυση συλλόγων”. Είναι θέμα που μπαίνει σε κάθε συνεδρίαση, σχεδόν, της Δημοτικής Επιτροπής. Στη σημερινή συνεδρίαση όμως οι Σύλλογοι που προτείνεται να ενισχυθούν οικονομικά από το Δήμο είναι περισσότεροι απ’ ότι συνήθως. Είναι συνολικά δέκα Σύλλογοι, στους οποίους η αρμόδια αντιδήμαρχος, Πιπίνα Κουμάντου, εισηγείται να δοθεί αθροιστικά το ποσό των 21.000 ευρώ. Σχετικά με αυτό το θέμα όμως υπάρχουν σημεία που δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα…

 

Για παράδειγμα, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής υπήρχε πάλι εισήγηση της δημοτικής αρχής για την οικονομική ενίσχυση συλλόγων, με σημαντικά ποσά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις, στις οποίες όμως για να πάει κάποιος πρέπει να πληρώσει εισιτήριο, το ύψος του οποίου δεν το λες και ευκαταφρόνητο. Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα ο επικεφαλής Βασίλης Τζαμουράνης με τον Σπύρο Χανδρινό, που είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, έθεσαν στον δήμαρχο το ερώτημα εάν τις εκδηλώσεις αυτές που επιχορηγεί ο Δήμος μπορεί να τις παρακολουθήσει κάθε δημότης χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει. 

Αρχικά ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, απάντησε ότι στην είσοδο των εκδηλώσεων υπάρχει κουπόνι ενίσχυσης του Συλλόγου και το πληρώνουν όσοι θέλουν. Στη συνέχεια επικέντρωσε στο ότι οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν πολύ μεγάλο αριθμό κόσμου, προβάλλονται στην Αθήνα, έρχονται να τις παρακολουθήσουν άνθρωποι από διάφορες περιοχές και συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή της Καλαμάτας. 

Σίγουρα η προβολή της Καλαμάτας μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις των Συλλόγων είναι σημαντική και ενδεχομένως να ανταποδίδεται το ύψος της επιχορήγησης που έχει κάνει ο Δήμος. Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί για ποιον ακριβώς λόγο χρηματοδοτεί ο Δήμος μια εκδήλωση κάποιου Συλλόγου; Το κάνει για να βοηθήσει το Σύλλογο; Το κάνει για να μπορέσει ο Σύλλογος να βάλει προσιτό εισιτήριο ώστε να μπορεί να πάει σε αυτή κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης; Το κάνει κυρίως για να διαφημιστεί η Καλαμάτα;

Είπε όμως στη προηγούμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και κάτι άλλο ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Σπύρος Χανδρινός. Ότι οι Σύλλογοι μετά την εκδήλωση θα πρέπει να παρουσιάζουν στο Δήμο κάποια απολογιστικά στοιχεία, από τα οποία να φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός που έκαναν και βάσει του οποίου ζήτησαν οικονομική υποστήριξη από το Δήμο, ήταν πραγματικός. 

Το επισημαίνουμε γιατί οι Σύλλογοι που θα επιχορηγηθούν σήμερα, στους προϋπολογισμούς που έχουν παρουσιάσει στο Δήμο ζητώντας οικονομική ενίσχυση, έχουν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ποσά σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, το κόστος των μεταλλίων, κυπέλλων και άλλων διακρίσεων που θα απονείμουν. Για παράδειγμα ένας Σύλλογος έχει προϋπολογίσει ότι τα μετάλλια και τα κύπελλα θα του κοστίσουν 4.000 ευρώ, άλλος ότι θα του κοστίσουν 2.000 ευρώ, κάποιοι άλλοι 1.200 ευρώ. Οι διαφορές είναι μεγάλες, πιθανόν οφείλονται στο μέγεθος της εκδήλωσης που διοργανώνει κάθε Σύλλογος, θα ήταν όμως χρήσιμο μετά το τέλος της εκδήλωσης να παρουσιάζεται στο Δήμο ένας απολογισμός που να δείχνει πόσο κοντά έπεσε ο προϋπολογισμός, βάσει του οποίου καθορίζει ο Δήμος το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που διαθέτει. 

Είναι χρήσιμο να ξεκαθαριστούν αυτά γιατί έτσι θα φύγει και η καχυποψία που ενδεχομένως υπάρχει για τα κριτήρια με τα οποία ο Δήμος ενισχύει οικονομικά Συλλόγους. 

Στ.Μ.