Η γαστρονομία, ως ανερχόμενη μορφή τουρισμού, ορίζεται από την UNWTO ως μια εμπειρία που συνδέεται με το φαγητό και σχετικά προϊόντα και δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε τοπικούς παραγωγούς, η συμμετοχή σε φεστιβάλ φαγητού, μαθήματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής. Επιπλέον, από το 2004, η UNESCO έχει οργανώσει το δίκτυο "Πόλη της Γαστρονομίας", προβάλλοντας την καλλιέργεια της δημόσιας εκτίμησης για την διατροφή, την προώθηση της διατροφικής εκπαίδευσης, και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ωστόσο, η Καλαμάτα, για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, δεν περιλαμβάνεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η επισκόπηση προορισμών στο europeanbestdestinations.com αναδεικνύει το γεγονός ότι πολλές πόλεις επικεντρώνονται στην προβολή των γαστρονομικών τους παραδόσεων και στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού και απευθυνόμενοι στους καλοφαγάδες όλου του κόσμου προτείνουν:
“Για τους λάτρεις του κρασιού, του καλού φαγητού, για όσους θέλουν να αφήσουν την πεπατημένη και να ανακαλύψουν νέες αισθήσεις, νέα αρώματα, νέες γεύσεις, για όσους θέλουν να εκπλήσσονται και να ανακαλύπτουν τα καλύτερα της Ευρώπης, για όσους αναζητούν μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες, επιλέξαμε τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους λάτρεις του φαγητού στην Ευρώπη.
Πάρτε μέρος στη συγκομιδή στο Μπορντό, γευσιγνωσία κρασιού στην κοιλάδα Douro, αναζητήστε τρούφες στα δάση της Κροατίας, δοκιμάστε την τοπική κουζίνα αλλά και γαστρονομικές καινοτομίες στο Πόρτο, τη Φλωρεντία, το Παρίσι, το Μπέργκεν, την Αθήνα και το Ντουμπρόβνικ. Θα λατρέψετε τα κρασιά της Αλσατίας όταν επισκέπτεστε το Colmar και το Στρασβούργο, αλλά και νόστιμες τηγανίτες και τον μηλίτη Νορμανδίας στο Mont Saint-Michel. Απολαύστε ένα απαλό παγωτό στο Μιλάνο, τη Ρώμη ή τη Φλωρεντία με ένα νόστιμο Prosseco ή απολαύστε μια βάφλα Βρυξελλών με παραδοσιακή μπύρα”
Με αφορμή το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - Χαμένες ευκαιρίες της Καλαμάτας στην περίοδο των σεισμών του 1986
Τελικά ποιος μας φταίει που τα τοπικά μας προϊόντα δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα επέτρεπε να βρισκόμαστε στους κορυφαίους καταλόγους των γαστρονομικών προορισμών της Ευρώπης με τίτλο KALAMATA η πατρίδα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, της ΠΟΠ σφέλας και άλλων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων όπως το ξερό σύκο, η μαύρη σταφίδα και άλλα πολλά,
Στην επόμενη Ανοικτή Επιστολή θα εξετάσουμε τις ευκαιρίες και τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκαν!
Γιώργος Καραμπάτος
Εκτελεστικός Διευθυντής «Δρόμοι της Ελιάς»
Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Μεσογείου
τέως Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004