Τρίτη, 06 Μαϊος 2025 02:05

“Διαφωνούμε κάθετα με την 24ωρη χρέωση στα πάρκινγκ του Νέδοντα” - “Παραχωρούνται σε ιδιώτη με πολύ χαμηλό τίμημα”

“Διαφωνούμε κάθετα με την 24ωρη χρέωση στα πάρκινγκ του Νέδοντα” - “Παραχωρούνται σε ιδιώτη με πολύ χαμηλό τίμημα”

Για να αποφύγει και ένα δεύτερο φιάσκο, στην προσπάθειά της να “ξεφορτωθεί” τα πάρκινγκ του Νέδοντα παραχωρώντας τα ολοκληρωτικά σε ιδιώτη, η δημοτική αρχή Καλαμάτας έφερε στη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εισήγηση για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας τους. Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η δημοτική αρχή πέρασε, με τις δικές της μόνο ψήφους, την πρότασή της για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του κεντρικού και του βόρειου πάρκινγκ. Ξέχασε όμως να τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας των πάρκινγκ ώστε να τον εναρμονίσει με τους όρους με τους οποίους ο ιδιώτης θα αναλάβει την εκμετάλλευσή τους. Ο πιο σημαντικός όρος είναι ότι θα υπάρχει πλέον 24ωρη χρέωση εφτά μέρες την εβδομάδα, ενώ ο κανονισμός που τροποποιήθηκε χθες προέβλεπε δωρεάν στάθμευση τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες. 

 

Για να μην επαναληφθεί λοιπόν το φιάσκο του πρώτου διαγωνισμού, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση, σημειώνοντας ότι “η έλλειψη τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας της ελεγχόμενης σύμβασης παραχώρησης συνιστά ουσιώδη πλημμέλεια, καθώς συναρτάται με την υποχρέωση της αναθέτουσας αρχής να διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των οικονομικών πόρων της”, η δημοτική αρχή θυμήθηκε, έστω στο παρά πέντε, ότι πριν το νέο διαγωνισμό θα πρέπει να εναρμονίσει τον κανονισμό λειτουργίας των πάρκινγκ με τους νέους όρους με τους οποίους θα τα παραχωρήσει στον ιδιώτη. 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά την κάθετη αντίρρησή τους με την επιλογή της δημοτικής αρχής. Τόσο η μείζων μειοψηφία με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση με εκπρόσωπο την Χριστίνα Καντζιλιέρη, τόνισαν ότι αφενός μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει μόνος του τα πάρκινγκ και αφετέρου πρέπει να συνεχιστεί η δωρεάν στάθμευση τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, για την εξυπηρέτηση των περιοίκων αλλά και των πολιτών που σταθμεύουν εκεί τα βράδια για να βγουν σε καταστήματα του κέντρου για διασκέδαση και ψυχαγωγία. 


Σπύρος Χανδρινός, Ευγενία Κούβελα, Βασίλης Τζαμουράνης

Ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν στο πάρκινγκ, σε ό,τι αφορά την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και ψηφιακών εφαρμογών, μπορούν να γίνουν από τον ίδιο τον Δήμο χωρίς κόστος αλλά με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα smart city. Άρα, επανέλαβε, δεν είναι επιχείρημα ότι χρειάζεται να παραχωρηθούν τα πάρκινγκ σε ιδιώτη επενδυτή που θα καλύψει το συγκεκριμένο κόστος. Ακόμη υπογράμμισε τη διαφωνία του με την 24ωρη χρέωση, ενώ υποστήριξε ότι το τίμημα των 280.000 το χρόνο ευρώ που ζητάει ο Δήμος “είναι πάρα πολύ χαμηλό”. Τέλος ανέφερε ότι με τα βήματα που έχει κάνει η τεχνολογία, το πάρκινγκ μπορεί να λειτουργήσει με το ελάχιστο προσωπικό από τον ίδιο το Δήμο. 

Η Χριστίνα Καντζιλιέρη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, επίσης τόνισε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ο ίδιος τα πάρκινγκ του Νέδοντα. Είναι πολύ μεγάλο λάθος η 24ωρη χρέωση, συνέχισε η δημοτική σύμβουλος, τονίζοντας ότι θα επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες που ζουν στην περιοχή καθώς και ο κόσμος που βγαίνει τα βράδια στο κέντρο για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να κατασκευάσει χώρους στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου και να εξασφαλίσει τακτική αστική συγκοινωνία για να γίνει πιο λειτουργικό και ανθρώπινο το κέντρο της πόλης. 

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Χανδρινός, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το γεγονός πως η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των πάρκινγκ έρχεται αφού έχει ήδη ψηφιστεί από καιρό η διενέργεια νέου διαγωνισμού για τη διαχείριση των πάρκινγκ, φανερώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η δημοτική αρχή και μάλιστα ενώ υπάρχει η εμπειρία του πρώτου διαγωνισμού που δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης είπε ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κανένα σχέδιο για το πώς θα αναπληρώσει τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται στο κέντρο από τις αναπλάσεις, έρχεται από πάνω να ακριβύνει τη στάθμευση στα πάρκινγκ του Νέδοντα με την επιβολή 24ωρης χρέωσης καθημερινά. 

Η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ευγενία Κούβελα, επισήμανε ότι στον πρώτο διαγωνισμό το τίμημα είχε προσδιοριστεί στα 250.000 ευρώ το χρόνο και τώρα διαμορφώνεται στα 280.000 ευρώ. Όπως σημείωσε, η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι τα κέρδη για τον ιδιώτη θα ήταν πολύ μεγάλα και άλλαξε το ύψος του τιμήματος. Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα μεγάλα κέρδη θα προκύπτουν από την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επιπλέον σημείωσε ότι τα έσοδα στα πάρκινγκ το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, γιατί με τη μείωση των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο λόγω των αναπλάσεων θα καταφεύγουν ακόμη περισσότεροι οδηγοί στο Νέδοντα για στάθμευση. 

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση των πάρκινγκ του Νέδοντα, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δοκιμάστηκαν διάφορες επιλογές χωρίς όμως να αποδώσουν αποτελέσματα. Με την επιλογή που κάνει τώρα η δημοτική αρχή, είπε ο δήμαρχος, ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της φύλαξης, θα είναι δηλαδή υπεύθυνος για άτομα που κυκλοφορούν στα πάρκινγκ, για κλοπές για ζημιές που γίνονται, όπως επίσης θα είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα, για το πράσινο κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τα 280.000 ευρώ ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι αυτή είναι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και όχι το τελικό τίμημα.

Στ.Μ.