Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 17:19

Σοβαρή αμφισβήτηση νομικών για τις αλλαγές στον αυτοκινητόδρομο και την περιμετρική

Σοβαρή αμφισβήτηση νομικών για τις αλλαγές στον αυτοκινητόδρομο και την περιμετρική

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ ΚΥΑ
Νομικοί, στην Καλαμάτα και όχι μόνο, αμφισβητούν την εγκυρότητα της, «διορθωμένης» πλέον, Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων στον αυτοκινητόδρομο και την περιμετρική οδό Καλαμάτας. Έχουν γίνει, δε, σοβαρές αναφορές προς το Εφετείο Καλαμάτας…

Στο αν μπορεί η «διορθωμένη», μετά από 2,5 χρόνια, Κοινή Υπουργική Απόφαση να παράγει νόμιμα αποτελέσματα αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ του «Θάρρους» και του Αντώνη Πετρόγιαννη, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όπως ανέφεραν στο “Θ” νομικοί κύκλοι, η αλλαγή επί το σωστότερο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν έχει καμία ισχύ και η απόφαση αυτή είναι σαν να μην έχει υπογραφεί ποτέ! Μάλιστα, ούτε μπορεί να διορθωθεί ούτε να ακυρωθεί. Προσθέτουν, δε, ότι το λάθος δεν καλύπτεται από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση ενός μόνο υπουργείου. Για να διορθωθούν –όσο γίνεται- πλέον τα πράγματα θα χρειαστεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που απαιτεί χρόνο και αρκετό χρήμα, αφού το έργο θα καθυστερήσει κάποιους μήνες και οι ρήτρες της σύμβασης θα… τρέχουν υπέρ της αναδόχου εταιρείας. Ήδη και μόνο η μετατόπιση του κόμβου του Νέδοντα «πρόσφερε» στην εταιρεία κάποια εκατομμύρια ευρώ»!
Σημειώνουμε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011, όμως αντί για την υπογραφή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, έφερε την υπογραφή της Κατερίνας Μπατζελή, που είχε αντικατασταθεί από υπουργός τέσσερις μήνες πριν!
Μετά τη σχετική αποκάλυψη από το «KalamataJournal», το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη σε ορθή επανάληψη (ΑΔΑ:ΒΛ460-ΘΨΣ), δυόμιση χρόνια μετά, στις 28 Ιουνίου 2013, με την παρατήρηση «Ορθή επανάληψη λόγω λάθους παραβολής ως προς το όνομα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ορθό είναι Κ. Σκανδαλίδης».
Το «KalamataJournal» έχει στη διάθεσή του προτάσεις που έχουν καταθέσει δικηγόροι προς το Εφετείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7Α, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση νέων ακινήτων, σύμφωνα με την τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους.
Από τη μελέτη των προτάσεων θα εκπλαγεί κανείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απαλλοτριώσεις, σύμφωνα με τους αρχικούς περιβαλλοντικούς όρους, έχουν συντελεστεί και έχει προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Και ενώ το Δημόσιο έχει πάρει στην κυριότητά του τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν, έρχεται να απαλλοτριώσει άλλα, σύμφωνα με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων! Νέες αποζημιώσεις δηλαδή από το δημόσιο για γίνει μια αλλαγή που, σύμφωνα με δικηγόρο, ωφελεί τον παραχωρησιούχο με πολύ σημαντικό ποσό.
Οι δικηγόροι στις προτάσεις τους προς το Εφετείο καταθέτουν πολύ σημαντικές αναφορές, ανάμεσα στις οποίες για τις συνέπειες αλλά και τα οφέλη που υφίστανται ή αποκομίζουν διάφορα μέρη, κυρίως όμως για την ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από αυτή την υπόθεση.
Στ.Μ.