Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 14:09

Οι καταθέσεις του Δήμου Καλαμάτας και η κατάρρευση των επιτοκίων

Οι καταθέσεις του Δήμου Καλαμάτας και η κατάρρευση των επιτοκίων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 
Περισσότερο από 50% ζητάει η Τράπεζα, στην οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει κατατεθειμένα τα εκατομμύριά του, να μειωθεί το επιτόκιο. Ο λόγος είναι «η βελτίωση των δημοσιοοικονομικών μεγεθών της χώρας»…

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 
Περισσότερο από 50% ζητάει η Τράπεζα, στην οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει κατατεθειμένα τα εκατομμύριά του, να μειωθεί το επιτόκιο. Ο λόγος είναι «η βελτίωση των δημοσιοοικονομικών μεγεθών της χώρας»…

Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Καλαμάτας, που στο τέλος του 2013 ανερχόταν περίπου στα 7.000.000 ευρώ, είναι κατατεθειμένο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης που ισχύει από το Φεβρουάριο του 2012.
Η τράπεζα είχε προσφέρει στο Δήμο Καλαμάτας επιτόκιο ύψους 5,5%. Τώρα όμως καλεί το Δήμο Καλαμάτας να συναινέσει ώστε το επιτόκιο να μειωθεί στο 2,5%, διαφορετικά ενημερώνει ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση.
Για το αίτημα της τράπεζας ενημέρωσε το μεσημέρι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης. Ο Δήμος δεν πρόκειται να συναινέσει στη μείωση του επιτοκίου και θα προχωρήσει στη διενέργεια νέου διαγωνισμού προκειμένου να βρεθεί τράπεζα που να προσφέρει ευνοϊκούς όρους για την κατάθεση των χρημάτων του Δήμου. Πάντως στο Δήμο θεωρούν ότι και το 2,5% δεν είναι κακό επιτόκιο, τονίζουν όμως ότι ο νέος διαγωνισμός πρέπει να γίνει τώρα, αντί για το τέλος του 2013 που λήγει η υπάρχουσα σύμβαση, αφού η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει ειδοποιήσει ότι θα την καταγγείλει.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου σε έγγραφό της προς το Δήμο Καλαμάτας επισημαίνει ότι «σήμερα έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά τόσο οι μακροοικονομικές όσο και οι μικροοικονομικές παράμετροι του τραπεζικού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, η βελτίωση των δημοσιοοικονομικών μεγεθών της χώρας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ρευστότητας σε διεθνές επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική απομείωση του επιπέδου των επιτοκίων καταθέσεων στα επίπεδα 1,5%-2,5%. Ενδεικτικά αναφέρονται οι λογαριασμοί όψεως, με επιτόκια που ξεκινούν από 0% (όπως εμφανίζονται στα τιμολόγια των τραπεζών).
Συνεπώς υπό τις παρούσες συνθήκες καθίσταται αδύνατη για την τράπεζα η συνέχιση της παροχής του ισχύοντος επιτοκίου. Συγκεκριμένα, επιτόκιο ύψους 5,5%, το οποίο σημειωτέον ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό ακόμη και με επίπεδα του 2012, καθιστά το κόστος άντλησης κεφαλαίων απαγορευτικό θέτοντας με τον τρόπο αυτό την τράπεζα εκτός ανταγωνισμού στα επιτόκια χορηγήσεων. Εντός του ανωτέρω πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε μια μεσαίου μεγέθους συνεταιριστική τράπεζα που απευθύνεται κυρίως στην τοπική κοινωνία, σας ζητούμε, όντας βέβαιοι ότι κατανοείτε τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος, την προσαρμογή του επιτοκίου σε λογικότερα, ωστόσο ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, επίπεδα.
Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι το ανώτατο επιτόκιο που είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε για τη συνέχιση της συνεργασίας μας είναι το 2,5%, πριν από φόρους».
Στ.Μ.