Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 00:00

Ο Τ. Πολυχρονόπουλος για τις επιλογές στελεχών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος δεύτερος από αριστερά, ανάμεσα στον Δημήτρη Φαββατά και τον Μανώλη Μάκαρη, ενώ στο βάθος διακρίνονται οι Σταμάτης Μπεχράκης και Γιώργος Γιαννόπουλος Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος δεύτερος από αριστερά, ανάμεσα στον Δημήτρη Φαββατά και τον Μανώλη Μάκαρη, ενώ στο βάθος διακρίνονται οι Σταμάτης Μπεχράκης και Γιώργος Γιαννόπουλος

«ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» 
Τα προβληματικά σημεία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την επιλογή των νέων στελεχών του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, επισημαίνει ο Τάσος Πολυχρονόπουλος,…

«ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» 
Τα προβληματικά σημεία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την επιλογή των νέων στελεχών του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, επισημαίνει ο Τάσος Πολυχρονόπουλος,…

…εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας («Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες») στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις». Αιτιολογεί επίσης την ψήφο του κατά την επιλογή του ειδικού γραφιστικής υποστήριξης και υπηρεσιών ιστοσελίδας, της υπεύθυνης συνεργασιών και σχεδιασμού και της υπεύθυνης επικοινωνίας, γραφείου Τύπου και διεθνών σχέσεων. Τέλος, τονίζει ότι η συναίνεση και η συστράτευση για την υπόθεση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εξακολουθούν να είναι ζητούμενα και πως είναι ευθύνη κυρίως της δημοτικής αρχής και του εκτελεστικού διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας να διασφαλιστούν αυτές οι καθοριστικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου.
Ο Τάσος Πολυχρονοπούλος τοποθετήθηκε για αυτά τα ζητήματα γραπτώς και η τοποθέτησή του (στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις) έχει ως εξής: «Θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ κατ´ αρχάς στη διαδικασία που ακολουθήθηκε (σ.σ. για τις επιλογές των τριών νέων στελεχών του Γραφείου Υποψηφιότητας). Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις της 23/10/14 αποφασίσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τρεις διαφορετικές υπηρεσίες, με καταληκτική ημερομηνία 31/10/2014, ενώ συγκροτήσαμε και τη σχετική επιτροπή αξιολόγησης. Μετά από δύο συνεδριάσεις της, στις οποίες συμμετείχα ως μέλος, διαπίστωσα ότι οι περισσότερες αιτήσεις ήταν εκπρόθεσμες. Αναζητώντας την εξήγηση, πληροφορήθηκα ότι τελικά, μετά από υπόδειξη του επιτρόπου, είχε δημοσιευθεί διαφορετικό κείμενο, με άλλη προθεσμία για τις αιτήσεις, χωρίς να έχω έγκαιρα καμία σχετική ενημέρωση.
Για να προστατεύσουμε λοιπόν την όλη διαδικασία από πιθανές ενστάσεις, αλλά και να διασφαλίσουμε το κύρος της ΦΑΡΙΣ, ζήτησα κατ´ αρχάς την επαναδημοσίευση της πρόσκλησης, κάτι με το οποίο συμφώνησαν τόσο ο κ. Μπασακίδης όσο και ο πρόεδρος. Στη συνέχεια, για τη διευκόλυνση της κατάστασης και αναγνωρίζοντας τη στενότητα χρόνου, πρότεινα κάτι που βοηθούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Εννοείται πως θεωρώ ότι η όλη διαδικασία της προκήρυξης χαρακτηρίζεται από ανεπίτρεπτη προχειρότητα, που δεν δικαιολογείται για μια Επιχείρηση που έχει έμπειρα και καταρτισμένα υπηρεσιακά στελέχη και βεβαίως υπάρχει σοβαρή ευθύνη για αυτό. Η υπεύθυνη αυτή στάση μου, όχι μόνο δεν εκτιμήθηκε αλλά θεωρήθηκε ως κωλυσιεργία, κάτι που σαφώς το υπαινίχθηκε ο κ. Τσατσούλης κατά την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, όταν απάντησε στην παρέμβαση του κ. Μάκαρη. Ήταν μια συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα και το ρόλο του, που δυστυχώς δεν ήταν και η μοναδική.
Ως προς το θέμα τώρα, έχω να πω τα εξής: Χαιρόμαστε που υπάρχουν σπουδαίοι νέοι άνθρωποι στην πόλη μας, με διάθεση και προσόντα και οι οποίοι μαζί με πολλούς άλλους θα πρέπει ασφαλώς να αξιοποιηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε μάλιστα, ότι με το πρόγραμμα της διεκδίκησης που θα καταρτίσουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε πολλές δυνατότητες απασχόλησής τους και μετά το 2021. Για αυτό, εξάλλου, θέσαμε εξ αρχής ως προϋπόθεση να έχει το πρόγραμμα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όμως τόσο η έλλειψη των απαιτούμενων προσόντων όσο, κυρίως, η έλλειψη σχετικής πείρας από μέρους τους, θέτουν ως σοβαρή προϋπόθεση, για να ενταχθούν παραγωγικά στο Γραφείο Υποψηφιότητας και να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς ρόλους τους, την ύπαρξη αρκετού χρόνου προετοιμασίας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί, δεδομένης της μεγάλης πίεσης που υπάρχει και η οποία, όπως διαρκώς τονίζουμε, οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, η οποία  ωστόσο επιμένει να ισχυρίζεται ότι χρόνος υπάρχει και όλα εξελίσσονται καλά.
Θέλω εδώ να επισημάνω ότι βαρύνοντα ρόλο στην εξασφάλιση ικανών συνεργατών έχει ο Εκτελεστικός Διευθυντής, που δεν πρέπει να αρκείται στα αποτελέσματα μιας έτσι κ’ αλλιώς περιορισμένης δημοσιοποίησης των προκηρύξεων, αλλά να προχωρά σε συστηματική προσωπική έρευνα του χώρου. Με βάση τα παραπάνω, που αφορούν την (β) και (γ) περίπτωση (σ.σ. υπεύθυνη επικοινωνίας, γραφείου Τύπου και διεθνών σχέσεων, υπεύθυνη συνεργασιών και σχεδιασμού αντίστοιχα) καταλήγω και ψηφίζω ΛΕΥΚΟ για τις αντίστοιχες προτάσεις. Σχετικά με την (α) περίπτωση, (σ.σ. ειδικός σε θέματα γραφιστικής υποστήριξης και υπηρεσίες ιστοσελίδας) θεωρώ ότι ο υποψήφιος δεν έχει μεν πολύ μεγάλο έργο να επιδείξει, λόγω και ηλικίας, όμως έχει μια φρεσκάδα και δυναμισμό, που μάλλον μας καλύπτουν. Σ’ αυτή την περίπτωση ψηφίζω ΥΠΕΡ της πρότασης.
Κρίνω σκόπιμο να τοποθετηθώ σε ένα μείζον κατά τη γνώμη μας ζήτημα. Παρά τις συνεχείς αναφορές της Δημοτικής Αρχής στην ανάγκη συναίνεσης και συστράτευσης γύρω από το στόχο της διεκδίκησης, κάτι που ασφαλώς αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχίας, μέχρι τώρα δεν έχουμε ανάλογα δείγματα από μέρους της. Αντίθετα τόσο η συντεταγμένη απουσία της από την εκδήλωση μας την 02/11/2014 όσο και η στάση της κατά την τελευταία σχετική παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν βοηθούν καθόλου στη διαμόρφωση της. Το ίδιο αρνητική και ασυμβίβαστη με το ρόλο του, είναι η απουσία από την εκδήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή, τον οποίο είχαμε αναλυτικά ενημερώσει για το χαρακτήρα της και τους στόχους της. Μετά από όλα αυτά, η συναίνεση για το μεγάλο αυτό εγχείρημα της πόλης, αποτελεί ακόμα ζητούμενο».
Στ.Μ.