Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 00:00

Ο Πετράκος στον Χρυσοχοΐδη για το αεροδρόμιο και τους δρόμους

Ο Πετράκος στον Χρυσοχοΐδη για το αεροδρόμιο και τους δρόμους

ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
Σε άλλα ερωτήματα έδωσε σαφείς απαντήσεις και σε άλλα αόριστες. Ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, για το αεροδρόμιο Καλαμάτας και για τους δρόμους, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χροσοχοΐδη…

ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
Σε άλλα ερωτήματα έδωσε σαφείς απαντήσεις και σε άλλα αόριστες. Ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, για το αεροδρόμιο Καλαμάτας και για τους δρόμους, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χροσοχοΐδη…

Ο βουλευτής επισκέφθηκε τον υπουργό, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Γενάρη θα δημοπρατηθεί η επέκταση του κτηρίου του αεροδρομίου και τον ερχόμενο Φλεβάρη θα δημοπρατηθεί ο χώρος στάθμευσης και η πίστα ελαφρών αεροσκαφών. Σε ό,τι αφορά τους δρόμους, εκκρεμούν ακόμη κάποιες μελέτες για τον αυτοκινητόδρομο Καλού Νερού-Τσακώνας, όπως και για το Ριζόμυλος-Σουληνάρι, τμήμα του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου-Πύλου.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνονται τα εξής: «Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ Χρυσοχοΐδη.
Αρχικά, ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε διατυπώσει στην επίκαιρη ερώτηση, η οποία δεν είχε απαντηθεί από τον κ. Υπουργό, για την προώθηση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι απαιτείται:
1.    Να γίνει επιτέλους η απαλλοτρίωση των 44 στρεμμάτων για να δημιουργηθεί νέος χώρος αφίξεων-αναχωρήσεων αλλά και να μεγαλώσει ο χώρος στάθμευσης του αεροδρομίου.
2.    Η επέκταση και συντήρηση του κτηρίου του σταθμού του κρατικού αερολιμένα
3.    Η δημιουργία χώρου στάθμευσης καθώς και πίστα προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών.
4.    Η ανακατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης και των τροχοδρόμων,
5.    Η κατασκευή πύργου ελέγχου και βοηθητικού κτηρίου,
6.    Ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου και δικτύου φωτισμού,
7.    Η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ραδιοβοηθήματα.
Ο Υπουργός και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, δεσμεύτηκαν ότι:
1.    Τον Ιανουάριο του 2015 θα δημοπρατηθεί η επέκταση του κτιρίου του αερολιμένα, ενώ σχεδιάζεται και ο εκσυγχρονισμός των Η/Ζ του κτιρίου
2.    Τον Φεβρουάριο του 2015 θα δημοπρατηθεί η δημιουργία χώρου στάθμευσης και πίστας ελαφριών αεροσκαφών, στην έκταση των 30 στρεμμάτων που παραχώρησε το ΓΕΑ στην ΥΠΑ.
3.    Για την απαλλοτρίωση των 44 στρεμμάτων, δεσμεύτηκαν ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες
4.    Όσον αφορά στα θέματα της κατασκευής του Πύργου Ελέγχου και της ανακατασκευής του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης, ο κ. Υπουργός είπε ότι υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν τα έχει εντάξει σε κανένα από τα επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ.
Στην συνέχεια, ο κ. Πετράκος ζήτησε ενημέρωση για το πότε θα δημοπρατηθεί το Καλό Νερό - Τσακώνα. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο των μελετών για το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας καθώς και για το σιδηροδρομικό δίκτυο και αν θα επαναλειτουργήσει ο προαστιακός της Μεσσηνίας.
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν τον κ. Πετράκο ότι για τον αυτοκινητόδρομο Καλό Νερό - Τσακώνα απαιτείται μόνο η υλοποίηση της Οριστικής Μελέτης Τεχνικών Έργων και ορισμένες γεωτεχνικές μελέτες, καθώς η ΜΠΕ είναι ήδη εγκεκριμένη ώστε να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Ο υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκπονηθεί η Οριστική Μελέτη Τεχνικών Έργων, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μπορεί να προκηρυχτεί η υλοποίηση του έργου σύντομα.
Για τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το κομμάτι Καλαμάτα - Ριζόμυλος είναι ώριμο ως έργο, το κομμάτι Ριζόμυλος - Σουληνάρι δεν είναι ώριμο καθώς λείπουν η Μελέτη Τεχνικών Έργων καθώς και οι γεωτεχνικές μελέτες. Τέλος ενημέρωσαν τον κ. Πετράκο ότι στο τέλος του χρόνου θα κηρυχτούν οι απαλλοτριώσεις.
Σε σχέση με το σιδηρόδρομο αλλά και την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το Καλό Νερό - Τσακώνα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει σε περίπου 15 ημέρες το βουλευτή, σε νέα συνάντηση».