Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 20:07

«Τι πόλη παραδίνουμε στις επόμενες γενιές;»…

ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ 
Η Καλαμάτα μεγαλώνει, ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ότι είναι το κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Ωστόσο τα εργαλεία ώστε να γίνει μια πόλη ανθρώπινη, η δημοτική αρχή τα απαξιώνει. Το μεν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο επιδιώκεται να ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα δε σχέδια πόλης επίσης ακυρώνονται, στην πράξη, με την αποδέσμευση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων…

ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ 
Η Καλαμάτα μεγαλώνει, ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ότι είναι το κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Ωστόσο τα εργαλεία ώστε να γίνει μια πόλη ανθρώπινη, η δημοτική αρχή τα απαξιώνει. Το μεν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο επιδιώκεται να ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα δε σχέδια πόλης επίσης ακυρώνονται, στην πράξη, με την αποδέσμευση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων…

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, χαρακτήρισε «πολύ φιλόδοξα» τα πολεοδομικά σχέδια της Καλαμάτας, προσθέτοντας μάλιστα ότι προβλέπουν «απίθανα πράγματα». Είπε λοιπόν ότι ο Δήμος είναι πρόθυμος να αποδεσμεύσει εκείνα τα οικόπεδα που είναι δεσμευμένα από το σχέδιο πόλης ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα βγάλουν σχετική δικαστική απόφαση. Τα μόνα οικόπεδα που δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν, πρόσθεσε, είναι τα «εξόχως κρίσιμα», βασικά εκείνα που κλείνουν δρόμους του σχεδίου.
«Ο Δήμος Καλαμάτας είναι αδύνατο να αποκτήσει τους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς χώρους που προέβλεπαν τα πολεοδομικά σχέδια και του 1905 αλλά και τα τελευταία, του 1986 και οι τροποποιήσεις. Προβλέπονται απίθανα πράγματα. Επί χάρτου σχεδιάστηκαν σχολεία εκεί που φαίνεται ότι δεν χρειάζεται και μετά από 30 χρόνια. Η γενική κατεύθυνση είναι η εξής: όποιος πάει στο δικαστήριο και κερδίζει λόγω χρόνιας απραξίας από το Δήμο, παίρνει το ακίνητό του, εκτός αν είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, είναι ένας δρόμος, όπως η Θεμιστοκλέους, ή είναι το μοναδικό οικόπεδο για να κάνουμε μία πλατεία, οπότε ο Δήμος πρέπει να βρει τα χρήματα, έστω και δανειζόμενος και να το αποκτήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Μάλιστα ο Παναγιώτης Νίκας έδωσε οδηγία στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ανδρέα Καραγιάννη, «να κάνουμε μία σύσκεψη, έστω άτυπη, να ενημερωθεί ο κόσμος, κάποιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται, ιδιαίτερα οι μηχανικοί, ποιοι είναι, να απλώσετε τον χάρτη, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι κοινωφελείς χώροι, να τους δείτε επί του χάρτου, ώστε να γίνει και μία εκτίμηση, αρχική έστω, ποιοι είναι αναγκαίοι για την πόλη και την προοπτική της και ποιοι δεν είναι αναγκαίοι και επομένως αν ο κόσμος το κερδίσει στα δικαστήρια ας αποδεσμεύσει την ιδιοκτησία του».
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνει αυτό, διότι «με τις περιουσίες του κόσμου δεν μπορούμε να παίζουμε. Αν είμαστε ικανοί, να τις πληρώσουμε και να τις πάρουμε. Δεν μπορεί, έρχεται σε μένα δύο χρόνια μία γυναικούλα η οποία θέλει να μοιράσει την περιουσία της στα τρία της παιδιά και είναι δεσμευμένη η συγκεκριμένη περιουσία και χαίρομαι για το γεγονός ότι ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ένας νόμος, που όταν βγάλει απόφαση Δικαστηρίου απελευθέρωσης διότι για χρόνια ο Δήμος δεν το έχει αποζημιώσει, μπορεί να πάρει την περιουσία του, εκτός αν ο Δήμος το δεσμεύσει και πάλι και το πληρώσει».
Ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η θέση αυτή του δημάρχου και της δημοτικής αρχής υποθηκεύει το μέλλον της πόλης, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Μάλιστα ο Σταμάτης Μπεχράκης, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, διερωτήθηκε «τί πόλη παραδίνουμε εμείς στις επόμενες γενιές»; Όπως τόνισε, η πόλη κανονικά θα έπρεπε να πενθεί κάθε φορά που χάνεται ένας κοινόχρηστος χώρος τουλάχιστον στις πυκνοδομημένες περιοχές της Καλαμάτας. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της πλατείας Ελευθερίας και στην αποδέσμευση ενός μεγάλου τμήματός της. Ο Σταμάτης Μπεχράκης χαρακτήρισε «μεγάλο ατόπημα» το γεγονός ότι η δημοτική αρχή, παρά την πολύχρονη θητεία της, δεν έχει κάνει μια μελέτη για την ιεράρχηση της σπουδαιότητας των οικοπέδων που έχουν δεσμευτεί ως κοινόχρηστοι χώροι. Επιπλέον τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να δίνει αγώνες ώστε να πάρει τα χρήματα που δικαιούται από τα διάφορα προγράμματα του κράτους, προκειμένου να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των δεσμευμένων οικοπέδων και να υλοποιήσει το σχέδιο πόλης.
Την αντίθεσή του στην αποδέσμευση των κοινόχρηστων χώρων υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, που επίσης κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα χρήματα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και την εφαρμογή του σχεδίου πόλης.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Αλλαγής» Γιάννης Χριστόπουλος, επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του με όσα είπε ο δήμαρχος και τόνισε: «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για τους χώρους και να δεσμεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους για να συνεχίσει να είναι η πόλη μας ανθρώπινη. Δεν μπορούμε λοιπόν κατά το δοκούν και ανάλογα τον ιδιοκτήτη να απελευθερώνουμε τους χώρους».
Στ.Μ.