Τρίτη, 12 Μαϊος 2015 03:00

Με εγκαύματα από τον ήλιο αλλά γενικά σε καλή κατάσταση οι μετανάστες

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Στο προθερμαντήριο του Δημοτικού Σταδίου γίνεται η περίθαλψη των 175 μεταναστών, που έφτασαν το μεσημέρι στην Καλαμάτα. Ανάμεσά τους ένα βρέφος μέχρι 25 ημερών, που πιθανόν γεννήθηκε μέσα στη βάρκα που τους μετέφερε! Οι περισσότεροι έχουν υποστεί εγκαύματα από τον ήλιο, γενικά όμως είναι καλά στην υγεία τους… 

Από τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις, οι αρχές του τόπου είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την υποδοχή και περίθαλψη των μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία. Από τους 175 μετανάστες οι 44 είναι παιδιά. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα παιδί με τραχειοτομή, πιθανότατα μετά από τραύμα που προκάλεσε θραύσμα βόμβας, καθώς και μια ηλικιωμένη γυναίκα με καροτσάκι.
Οι μετανάστες κατέπλευσαν στο λιμάνι λίγο πριν από τις δύο μετά το μεσημέρι, με Ιταλικό ρυμουλκό. Η αποβίβασή τους ξεκίνησε περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι. Πρώτο βγήκε το βρέφος που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, στο οποίο έχει μεταφερθεί και μια γυναίκα με σοβαρό έγκαυμα στο πρόσωπο από τον ήλιο. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Δημοτικό Στάδιο, όπου τους παρέχεται η περιποίηση που χρειάζονται, ιδίως σε όσους έχουν υποστεί εγκαύματα, ενώ τους προσφέρεται και φαγητό, επίσης από την Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μετανάστες θα μείνουν στο Στάδιο τρεις ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής τους. Ακολούθως θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης μεταναστών, στην Αθήνα. Για την υποδοχή και περίθαλψη των μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση από το Λιμενικό, την Αστυνομία, το Στρατό, το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και πολλές οργανώσεις, τον Ερυθρό Σταυρό, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Σύλλογο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, καθώς και πολλούς ακόμη φορείς.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, βρίσκονταν στη θάλασσα επί 25 ημέρες. Αν πράγματι είναι έτσι, τότε το βρέφος πρέπει να γεννήθηκε στη μεγάλη βάρκα που έμεινε ακυβέρνητη στη θάλασσα.
Στ.Μ.