Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 00:00

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία στην περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία στην περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 
Μεγάλες αλλαγές προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια δημόσια υγεία, με τη δημιουργία Μονάδων Υγείας Γειτονιάς. Ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στην Καλαμάτα, με μεγάλη συμμετοχή, από το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας…

Τον σχεδιασμό παρουσίασε ο Αλέξης Μπένος, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα δημόσιας υγείας και καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για διάφορα ζητήματα τοποθετήθηκε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους έκαναν εκπρόσωποι φορέων, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και άλλοι πολίτες.
Ο Αλέξης Μπένος τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα διαλυμένο σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο μάλιστα σχολίασε ότι δεν είναι ακριβώς δημόσιο αλλά «ιδιωτικοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας», ενώ πρόσθεσε ότι και το ιδιωτικό σύστημα υγείας είναι «κρατικοδίαιτο». Το σύστημα αυτό, υπογράμμισε, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολύ άσχημες κοινωνικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση. Ο Αλέξης Μπένος τόνισε ότι οι κοινωνικές αυτές συνθήκες επιβάλλουν την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας και σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Μονάδων Υγείας Γειτονιάς, όσον αφορά τις πόλεις, όπου κάθε μονάδα θα αναφέρεται σε περίπου 5.000 κατοίκους. Στις μονάδες αυτές θα υπάρχουν δύο γενικοί ιατροί και αν δεν υπάρχουν τέτοιες ειδικότητες οι θέσεις θα καλύπτονται από παθολόγους. Οι Μονάδες Υγείας Γειτονιάς θα παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των πολιτών, θα δίνουν έμφαση στην πρόληψη, ενώ θα παραπέμπουν στα επόμενα επίπεδα τους ασθενείς που χρειάζονται πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Οι μονάδες αυτές, πρόσθεσε ο Αλέξης Μπένος, θα αναφέρονται είτε στα ιατρεία του ΠΕΔΥ είτε στα Κέντρα Υγείας, των οποίων η λειτουργία τόνισε ότι θα ενισχυθεί. Με τον τρόπο αυτό ανέφερε ότι θα βελτιωθεί υγεία του κοινωνικού συνόλου, ενώ τα νοσοκομεία θα αφεθούν ώστε να κάνουν τη δουλειά τους αντί να παρέχουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, όπως κάνουν σήμερα.
Επιπλέον ο Αλέξης Μπένος διαβεβαίωσε ότι πρόσβαση στη δημόσια υγεία θα έχουν όλοι, ανεξαρτήτως αν είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, χριστιανοί, ανεξίθρησκοι κ.λπ
Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, ο Αλέξης Μπένος ανέφερε ότι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι γιατροί αυτοί έχουν μετατραπεί σε «προλετάριους», με πολύ χαμηλά εισοδήματα και πως εκείνο που θα τους συμφέρει με το νέο σχεδιασμό είναι να ενταχθούν και εκείνοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι ο νέος σχεδιασμός του συστήματος δημόσιας υγείας πρέπει να εξειδικευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο, για να εφαρμοστεί άμεσα και με αποτελεσματικότητα. Ο σχεδιασμός αυτός είπε ότι μπορεί να περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αποφάσεις όμως που διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν αφού προηγηθεί συλλογικός διάλογος και εξειδικευτεί ο ρόλος που διαδραματίζει κάθε νοσοκομείο. Χαρακτηριστικά είπε ότι αν ένα νοσοκομείο απέχει μικρή απόσταση από ένα άλλο, αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για τη συγχώνευσή τους, γιατί τα δύο αυτά νοσοκομεία μπορεί να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Επίσης ο Γιώργος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι το κύριο πλέον κριτήριο για τη συνέχιση λειτουργίας κάποιας δομής υγείας δεν είναι το πόσα χρήματα κοστίζει και πόσα χρήματα βγάζει αλλά πόσο συνεισφέρει στη δημόσια υγεία του κοινωνικού συνόλου.
Σε ό,τι αφορά τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, ανήγγειλε όμως προσλήψεις επικουρικού και μόνιμου προσωπικού, από το προσεχές μάλιστα διάστημα.
Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Μιχάλης Μπορνόβας.
Κάποιοι από όσους τοποθετήθηκαν εξέφρασαν επιφυλάξεις για το νέο σχεδιασμό και κυρίως για τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα προκειμένου αυτός να υλοποιηθεί. Κάποιοι υπογράμμισαν ότι η δημόσια υγεία χρειάζεται άμεσα μέτρα, γιατί τα προβλήματα επείγουν και όχι οραματικούς σχεδιασμούς.
Στ.Μ.