Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 00:00

Προσφορά καρπουζιού στο συσσίτιο και το παντοπωλείο μέσω του «Μπορούμε!»

Προσφορά καρπουζιού στο συσσίτιο και το παντοπωλείο μέσω του «Μπορούμε!»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ 
Δύο τόνους καρπούζι προσέφερε ο παραγωγός από τα Φιλιατρά, Πάνος Αδαμόπουλος, για τα άτομα που υποστηρίζονται από το Δημοτικό Συσσίτιο και το Δημοτικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμάτας. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω της πρωτοβουλίας «Μπορούμε! saving food-saving lives»…

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Πάνο Αδαμόπουλο για την προσφορά του.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μπορούμε!» υλοποιείται και η δράση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο χωράφι», ένα «πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να γεφυρώσει την περισσευούμενη αγροτική παραγωγή με αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, περίπου το 30% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής μένει ανεκμετάλλευτο στο χωράφι επειδή δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του χονδρεμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος ή εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος. Η Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη αγροτική παραγωγή, δεν αποτελεί εξαίρεση, με αποτέλεσμα τόνοι ποιοτικά εξαιρετικών προϊόντων να μένουν ανεκμετάλλευτοι κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή που 30% των Ελλήνων ζουν κάτω ή στο όριο της φτώχειας και η διατροφική ανασφάλεια έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ήρθε η ώρα, η διεθνώς αυξανόμενη τάση αξιοποίησης της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής υπέρ κοινωφελών σκοπών με την ονομασία «gleaning» να ξεκινήσει συστηματικά και οργανωμένα και στην Ελλάδα!
Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής υπέρ κοινωφελών φορέων της ίδιας γεωγραφικής περιοχής με τη συμβολή τοπικών εθελοντικών ομάδων, που συγκεντρώνουν τα προϊόντα».