Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 00:00

Παγιδευμένη στην αυταπάτη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η κυβέρνηση

Φώτης Ξεπαπαδέας, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννης Μηλιός, Βασίλης Λυμπέρης και οι αφίσες για 100% ανατροπή των μνημονίων... Φώτης Ξεπαπαδέας, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννης Μηλιός, Βασίλης Λυμπέρης και οι αφίσες για 100% ανατροπή των μνημονίων...

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΜΗΛΙΟ - ΜΠΟΛΑΡΗ
Η πρόταση των 47 σελίδων που έκανε η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές δεν υποστηρίζει τα συμφέροντα της «κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ το Κόκκινο Δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Ομιλητές ήταν οι Γιάννης Μηλιός και Μαρία Μπόλαρη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στο Κόκκινο Δίκτυο…

Οι ομιλητές είτε ευθέως είτε εμμέσως είπαν ότι η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί στην αυταπάτη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τόνισαν ότι θα πρέπει να επιστρέψει στις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος. Σημείωσαν δε ότι οι παρεμβάσεις του Κόκκινου Δικτύου και άλλων δυνάμεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σκοπό να υποσκάψουν ή να διαιρέσουν το κόμμα αλλά να το επαναφέρουν στη ριζοσπαστική πολιτική του και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση ώστε «να πει ένα δυνατό όχι στους ωμούς εκβιασμούς των δανειστών».
Ιδιαίτερα η Μαρία Μπόλαρη, με την παρουσίαση και τα σχόλια που έκανε για την πρόταση των 47 σελίδων, έδωσε την εικόνα για το βαθμό της υποχώρησης της κυβέρνησης από τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος. Η πρόταση αυτή τόνισε ότι περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών, επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα που δεν είναι υψηλά αλλά όχι και στα κέρδη πολλών εκατομμυρίων που έχουν όμιλοι ιδιοκτησίας των οικογενειών Λάτση, Βαρδινογιάνη κ.ά, διατήρηση άδικων βαρών που έχουν επιβληθεί σε εργαζόμενους. Όπως σημείωσε, αυτή η πρόταση έρχεται να επιτείνει τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, τονίζοντας όμως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι κόμμα λιτότητας».
Η πρόταση που παρουσίασε η Μαρία Μπόλαρη και υποστηρίζει το Κόκκινο Δίκτυο είναι αθέτηση πληρωμών προς τους δανειστές με σκοπό και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών για τις ανάγκες του λαού, εθνικοποίηση των τραπεζών και μέτρα αποτροπής απόδρασης του κεφαλαίου, βαριά φορολόγηση του πλούτου. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτή η στρατηγική και αυτά τα μέτρα θα φέρουν την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή ένωση και πιθανόν θα προκαλέσουν και την έξοδο της χώρας από τους οργανισμούς αυτούς.
Κατά τα άλλα η Μαρία Μπόλαρη τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει οπωσδήποτε να παρουσιάσει θετικό έργο με μέτρα όπως η επαναπρόσληψη απολυμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, η ρύθμιση οφειλών, αν και, όπως σχολίασε, επωφελήθηκε και το μεγάλο κεφάλαιο, η απονομή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, κ.ά. 
Η τοποθέτηση του Γιάννη Μηλιού ήταν σχεδόν στο ίδιο πλαίσιο, αν και το περιεχόμενό της ήταν πιο πολύ θεωρητικό. Όπως τόνισε, τα δύο μεγάλα προβλήματα είναι το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό και το χρηματοδοτικό κενό. Για το πρώτο είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και με πόρους που θα εξασφαλιστούν από τον συσσωρευμένο πλούτο για να γίνει αναδιανομή υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το δε χρηματοδοτικό κενό είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αναδιάρθρωση του χρέους, με κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του ή με άλλους ανάλογους τεχνικούς τρόπους.
Τέλος ο Γιάννης Μηλιός άφησε να εννοηθεί ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα είναι προς όφελος των εργαζομένων, τόνισε ωστόσο ότι εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή αναγκαστικά θα συμβεί αυτό.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Φώτης Ξεπαπαδέας, μέλος του Κόκκινου Δικτύου ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, ενώ τοποθέτηση έκανε και ο συντονιστής του Κόκκινου Δικτύου ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Κώστας Μπούρας. Το κοινό υπέβαλε ερωτήσεις και έκανε τοποθέσεις, όπως έκανε και η βουλευτής Έλενα Ψαρρέα, η οποία ανήκει στο Κόκκινο Δίκτυο και ήταν η μόνη από τους τέσσερις συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκε στη συζήτηση.
Στ.Μ.