Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:40

Ο Α. Χαρίτσης υπέρ του "όχι" τονίζοντας ότι το "ναι" είναι αυτό που ακυρώνει το ΕΣΠΑ

Ο Α. Χαρίτσης υπέρ του "όχι" τονίζοντας ότι το "ναι" είναι αυτό που ακυρώνει το ΕΣΠΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΕΣΠΑ 
Διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα έχει ως συνέπεια και τη διακοπή των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης, γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, που είναι από την Καλαμάτα. Τέτοιες αναφορές έχει κάνει και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας…

Απεναντίας ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας δεν επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα τα προγράμματα συνοχής του ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και από τη δική του πλευρά τονίζει ότι το «όχι» την Κυριακή είναι η αυτονόητη ψήφος που πρέπει να ρίξει ο κόσμος.
Σε σχετική δήλωση του Αλέξη Χαρίτση σημειώνονται τα εξής: «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία έκφρασης της λαϊκής βούλησης, θα δώσει ισχυρό μήνυμα σεβασμού της δημοκρατίας και θα επιβεβαιώσει τη θέληση του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια και ανάσχεση των πολιτικών λιτότητας.
Την τελευταία εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας σύνδεσης της δημοκρατικής αυτής διαδικασίας με σενάρια καταστροφολογίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση και χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων δεν προβλέπουν διακοπή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, άρα είναι ψευδές ότι η επικράτηση του ΌΧΙ θα δημιουργήσει τέτοιον κίνδυνο. Αντιθέτως, το ΌΧΙ στην σκληρή υφεσιακή πρόταση των δανειστών και η διεκδίκηση μιας οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποτελούν τη μόνη επιλογή για την υλοποίηση προγραμμάτων με ισχυρά θετικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα μας.
Η λιτότητα και η δημοσιονομική ασφυξία ανατρέπουν τα οφέλη των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ, μη επιτρέποντας να υπάρξει χώρος για δημόσιες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα πολλαπλασίαζαν το αποτέλεσμα στην οικονομία και την κοινωνία. Προκύπτει δε το οξύμωρο, να υιοθετούνται πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού και την ίδια στιγμή πόροι των διαρθρωτικών ταμείων να δεσμεύονται για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών αυτών ακριβώς των πολιτικών. Ας το καταλάβουν όλοι ότι η υφεσιακή λογική  ανατρέπει τις πολιτικές συνοχής και ακυρώνει τον λόγο ύπαρξης των διαρθρωτικών ταμείων.
Το ΌΧΙ αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας στον αγώνα για δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και ανασυγκρότησης της οικονομίας».