Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 13:49

Το Γραφείο Υποψηφιότητας κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση…

Έκτωρ Τσατσούλης και Μανώλης Μάκαρης Έκτωρ Τσατσούλης και Μανώλης Μάκαρης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΣΕ ΜΑΚΑΡΗ 
Σαν να είχε απέναντί του τον… Πάτροκλο, ο Έκτωρ Τσατσούλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, διαπληκτίστηκε λεκτικά χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη μείζον μειοψηφία και ειδικότερα με τον επικεφαλής της, Μανώλη Μάκαρη και τον σύμβουλο Στάθη Σταματόπουλο. Η αντίδραση του Έκτορα Τσατσούλη προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πρόσβαλε μάλιστα, με τον υπαινιγμό ότι συνεδριάζει και κουβεντιάζει επί ώρες επειδή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα απλά ζητήματα…

Επίσης η αντίδραση του προκάλεσε την αποχώρηση από τη συνεδρίαση της μείζονος μειοψηφίας (που πάντως λίγο μετά επέστρεψε) αλλά και την παρέμβαση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή, σημειώνοντας ότι είναι άπειρος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των πολιτικών συλλογικών οργάνων και ζητώντας συγνώμη ο ίδιος για τη συμπεριφορά του…
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης -με αφορμή τις εισηγήσεις για τη συγκρότηση της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, της Δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Υποψηφιότητας της Καλαμάτας και τις εισηγήσεις για τη διακήρυξη της Πολιτικής Ανεξαρτησίας του Γραφείου Υποψηφιότητας, για το μανιφέστο του Γραφείου Υποψηφιότητας και για την έγκριση μνημονίου συνεργασίας με μη κυβερνητική οργάνωση για την ένταξη σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα- επέμεινε σε παλιότερες τοποθετήσεις του ότι η δημοτική αρχή χειρίζεται τα θέματα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας αποκλείοντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα είπε ότι πέρσι το Δεκέμβριο ήρθε και πάλι η εισήγηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, την οποία όμως σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επειδή είχαν αποκλειστεί οι μειοψηφίες, καθώς στις πέντε παρατάξεις δόθηκε μόλις μία θέση. Αντί λοιπόν να ανοιχτεί η επιτροπή, τόνισε ο κ. Μάκαρης, τελικά αυτή κλείστηκε ακόμη περισσότερο, με την αφαίρεση ακόμη και της μία θέσης για τις πέντε μειοψηφίες. Επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανεξαρτησία του Γραφείου Υποψηφιότητας αλλά έλεγχος από τη δημοτική αρχή, διερωτήθηκε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των προσώπων για την Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού,  ενώ τόνισε ότι το «μανιφέστο» θα έπρεπε πρώτα να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί από τη συζήτηση το Γραφείο Υποψηφιότητας μπορεί να έπαιρνε κάποια ιδέα ακόμη.
Ο Έκτωρ Τσατσούλης θεώρησε «συκοφαντικά» και «υβριστικά» προς το πρόσωπό του και τους συνεργάτες του τα όσα αναφέρθηκαν και μάλιστα υπαινίχθηκε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της μείζονος μειοψηφίας! Είπε ακόμη ότι η μείζων μειοψηφία κάνει πολιτική «εντυπώσεων» και ενδεχομένως έχει «κρυφή ατζέντα» κατά του Γραφείου Υποψηφιότητας! Όπως υποστήριξε, τόσο ο Μανώλης Μάκαρης όσο και ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, είχαν συμφωνήσει για την Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού, ωστόσο τώρα εκφράζουν ενστάσεις, σχολιάζοντας ότι θα πρέπει να «βιντεοσκοπούνται» οι συνομιλίες μαζί τους και υπονοώντας ότι είναι αναξιόπιστοι! Σε ό,τι αφορά τις αναφορές ότι τα θέματα της υποψηφιότητας θα πρέπει να κουβεντιάζονται για ενημέρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Έκτωρ Τσατσούλης μίλησε προσβλητικά για το Σώμα, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα καθώς σχολίασε ότι για το θέμα που προηγήθηκε (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις) χρειάστηκαν τρεις ώρες κουβέντας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ρητός κανόνας από την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι να μην υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τα θέματα των πολιτιστικών πρωτευουσών που δεν συνδέονται με δαπάνες και έργα υποδομών.
Η τοποθέτηση του Έκτορα Τσατσούλη προκάλεσε ένταση και αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας, ενώ ο δήμαρχος πήρε το λόγο και τόνισε ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής έχει μεγάλη εμπειρία και αποτελεσματικότητα στα καλλιτεχνικά θέματα, δεν έχει όμως στη λειτουργία των πολιτικών συλλογικών οργάνων. Ζήτησε λοιπόν συγνώμη για όσα αναφέρθηκαν, τόνισε ότι η συμβολή του Μανώλη Μάκαρη για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας είναι θετική και εποικοδομητική, ενώ για τον Στάθη Σταματόπουλο τόνισε είναι ένας ευγενής δημοτικός σύμβουλος που δεν έχει προκαλέσει ποτέ. Ζήτησε λοιπόν να κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε από αυτή την άτυχη στιγμή, όπως τη χαρακτήρισε, τονίζοντας πάντως ότι εφόσον η Καλαμάτα είναι διεκδικήτρια του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οφείλει να ακολουθεί τους κανονισμούς, τους οποίους υπογράμμισε ότι ο Έκτωρ Τσατσούλη τους γνωρίζει πολύ καλά και τους τηρεί με ορθότητα.
Επιπλέον ο Παναγιώτης Νίκας επέμεινε ότι από την πλευρά του δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στα θέματα του Γραφείου Υποψηφιότητας.
Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη καταψήφισε τις εισηγήσεις για τα θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το ίδιο και η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο εκπρόσωπος της οποίας, Τάσος Νιάρχος, ζήτησε την απόσυρση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας. Καταψήφισε επίσης η «Συμμαχία» του Μιχάλη Αντωνόπουλου, που τόνισε ότι  με τον τρόπο που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή τα θέματα αυτά υπάρχει αδιαφάνεια, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημερώνεται. Αρνητική ψήφο έδωσε και η «Ελληνική Δράση» του Γιώργου Δημητρούλια, ενώ υπερψήφισε η «Αλλαγή», του Θόδωρου Μπρεδήμα.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έκτωρ Τσατσούλης αντιδρά με αυτόν τον τρόπο απέναντι στη μείζονα μειοψηφία. Βολές εναντίον της είχε εξαπολύσει και στη πρώτη μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας.
Στ.Μ.