Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 17:43

Το ποσό των 11,50 ευρώ άφησε στην Καλαμάτα κάθε τουρίστας από το "Thomson Majesty"…

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ 
Σύμφωνα με άτυπη έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, «KALAMATA:21», κάθε τουρίστας που κατέβηκε από το κρουαζιερόπλοιο Thomson Majesty, χάλασε στην πόλη, κατά μέσο όρο, το ποσό των 11,50 ευρώ…

Πάντως οι τουρίστες ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να χαλάσουν ακόμη και 100 ευρώ εάν εύρισκαν να αγοράσουν αναμνηστικά της πόλης και τοπικά προϊόντα σε συσκευασίες που τους εξυπηρετούν.
Από τις απαντήσεις των τουριστών προκύπτει ότι τους αρέσει η Καλαμάτα, ωστόσο διαπιστώνουν ανεπάρκεια των υποδομών για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα με τα πεζοδρόμια της πόλης.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «σε ακόμα μία διερευνητική καμπάνια προχώρησε το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 σχετικά με την άποψη των τουριστών, που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο «Thomson Majesty» στις 16 Ιουλίου 2015, για την πόλη μας. 
Ως θετικά στοιχεία της Καλαμάτας αναφέρθηκαν η παλιά πόλη, το κάστρο, οι εκκλησίες (κυρίως η Υπαπαντή), η παραλία με τα καθαρά νερά της, οι δωρεάν ξαπλώστρες, η πληθώρα επιλογών σε μαγαζιά με δωρεάν wifi και η ευγενική εξυπηρέτηση. Οι προσιτές τιμές, η καθαριότητα της πόλης και οι φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι είναι μερικές κοινές απαντήσεις που δεχτήκαμε από τους τουρίστες και στις δύο έρευνες.
Στον αντίποδα, ως στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης στην πόλη μας βρίσκονται το ασθενές σήμα wifi σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, τα άδεια μαγαζιά, η έλλειψη υποδομών για άτομα με αναπηρία, η έλλειψη πρασίνου, η κατάσταση των πεζοδρομίων και τα περιττώματα σκυλιών στους δρόμους. Κοινά στοιχεία με την προηγούμενη έρευνα είναι τα γκράφιτι στους δρόμους, η έλλειψη αρκετών πινακίδων στο κέντρο της πόλης για καθοδήγηση των επισκεπτών ενώ και τις δύο φορές μια μικρή μερίδα των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εξυπηρέτηση στις καφετέριες δεν ήταν ικανοποιητική και ότι οι Καλαματιανοί δε μιλούν άνετα αγγλικά.
Πολύ σημαντικό ζήτημα αναδεικνύεται όπως δήλωσαν οι επισκέπτες η έλλειψη καταστημάτων που να προμηθεύουν αναμνηστικά (μπλουζάκια κ.α.) της πόλης και τοπικά προϊόντα σε κατάλληλες συσκευασίες (μικρές, με αγγλικές ετικέτες, για δώρο κτλ).
Ιδέες και προτάσεις των τουριστών για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους είναι:
1)      Η ύπαρξη ποδηλάτων προς ενοικίαση κοντά στο λιμάνι
2)      Η διάθεση χάρτη με τις διαδρομές των λεωφορείων
3)      Η καλύτερη σήμανση στο κέντρο της πόλης
4)      Η λειτουργία περισσότερων τουριστικών καταστημάτων
Τέλος, οι τουρίστες ερωτήθηκαν για το ποσό που διέθεσαν κατά την παραμονή τους στην Καλαμάτα (07:00-15:00) το οποίο κατά μέσο όρο (ανά ζευγάρι) είναι 23€. Αρκετοί όμως δήλωσαν ότι θα ξόδευαν περισσότερα χρήματα (έως και 100 € περισσότερα) για αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα εάν τα έβρισκαν ευκολότερα».