Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 22:05

Τον τίτλο του οδηγού στην εκμετάλλευση του ΕΣΠΑ έχει κερδίσει το Νοσοκομείο

ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ 
Τη θέση του πρωτοπόρου στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα έργων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων, δίνουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ηλεκτρονικά δημοσιογραφικά μέσα τα οποία εξειδικεύονται στον τομέα της υγείας. Από την πλευρά της, η διοίκηση του Νοσοκομείου διοργανώνει για τον Σεπτέμβρη μεγάλη ημερίδα για την παρουσίαση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζει και για τη μετάδοση τεχνογνωσίας και εμπειρίας…

Ιδιαίτερη προβολή δόθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας, όπου προσκλήθηκε η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας ενημέρωσε τα στελέχη του υπουργείου, της Διαχειριστικής Αρχής και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, εν όψει και της προετοιμασίας για το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).
Όπως σημειώνει το virus.com.gr, «σπάνιο παράδειγμα προς μίμηση στην αποτελεσματική απορρόφηση κονδυλίων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας, το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας. Την εμπειρία και τεχνογνωσία της Διοίκησης αναγνώρισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που αποφάσισε να τη θέσει στην υπηρεσία όλων των Νοσοκομείων.
Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γ. Μπέζου και συνεργατών του Υπουργού Υγείας, στελεχών του Υπουργείου Υγείας, της Διαχειριστικής Αρχής και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, κατέστη σαφής η ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Βασικό αντικείμενο, λοιπόν, της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν να μπουν οι βάσεις για το συντονισμό και την εποπτεία όλων εκείνων των ενεργειών που είναι απαραίτητες για να είναι έτοιμα Νοσοκομεία της χώρας για τις πρώτες προσκλήσεις που αποσταλούν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Σε αυτή τη ασφυκτική χρηματοδοτικά περίοδο ο στόχος του Υπουργείου είναι να μην χαθούν κονδύλια από τους κοινοτικούς πόρους για την Υγεία.
«Είμαστε αποφασισμένοι στελεχιακό δυναμικό και διοίκηση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε και τα άλλα νοσοκομεία, κατά την νέα προγραμματική περίοδο, να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσα από έργα όπως αυτά», δήλωσε στο Virus ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Γεώργιος Μπέζος.
Τα τελευταία χρόνια Διοίκηση και Υπηρεσίες του ΓΝ Καλαμάτας έχουν καταφέρει κάτι απίστευτο για την ελληνική πραγματικότητα: να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια πολλών εκατομμυρίων και μέσω αυτών να υλοποιηθούν έργα που εξοικονομούν με τη σειρά τους εκατομμύρια ευρώ.
Από τα έργα που έχουν τραβήξει την προσοχή της Αριστοτέλους είναι η αυτοπαραγωγή του οξυγόνου ιατρικής χρήσεως και οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς μια ευρύτερη εφαρμογή τους θα επιτρέψουν οικονομίες κλίμακος. Ειδικά για τα νοσοκομεία, που αποτελούν από τα πιο ενεργοβόρα κτίρια του δημοσίου, ενεργειακές εξοικονομήσεις αναμένεται να δώσουν σημαντικές «ανάσες» στα άδεια ταμεία του ΕΣΥ.
Με τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ δίνεται μια ιδανική ευκαιρία υλοποίησης τους, αφού και αυτό το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων που αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Από τα «διαμάντια» του ΓΝ Καλαμάτας είναι το έργο της ηλιοθερμίας, που εντάσσεται στα έργα ΑΠΕ που «προτιμάει» το ΕΣΠΑ και το οποίο, σύμφωνα με τα δεδομένα του νοσοκομείου, επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% με 40%!
Εξίσου εντυπωσιακό και το στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Μπέζος στη συνάντηση, σύμφωνα με το οποίο το ποσό της εξοικονόμησης πόρων από το σύνολο των υλοποιημένων δράσεων στο Νοσοκομείο αγγίζει το 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως!
«Δεν κρατάμε τίποτα κρυφό. Είμαστε οποιαδήποτε στιγμή θεωρηθεί ότι μπορεί να είμαστε χρήσιμοι θα είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου και των άλλων Νοσοκομείων. Είναι υποχρέωση μας και θα το κάνουμε με ευχαρίστηση», δήλωσε στο Virus o κ. Μπέζος.
Πιλοτική εφαρμογή
Οι δύο πλευρές είχαν και χθες επικοινωνία, καθώς το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να ετοιμάζει σχέδιο εφαρμογής ενός νέου συντονισμένου συστήματος αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστοτέλους και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας αναμένεται να επιλέξουν συγκεκριμένο αριθμό νοσοκομείων όπου θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί άμεσα σε πιλοτικό επίπεδο το «παράδειγμα του ΓΝ Καλαμάτας», ενόψει της προγραμματικής περιόδου.
Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ταχύτατες και τις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέα επικοινωνία προκειμένου να οριστούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για την εξασφάλιση των κοινοτικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.
Πανελλήνια Ημερίδα για το ΕΣΠΑ
Αποφασισμένη να βοηθήσει όμως μπορεί, η Διοίκηση του ΓΝ Καλαμάτας πρόκειται να διοργανώσει το Σεπτέμβριο, στην πόλη, ημερίδα παρουσίασης των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζει το Νοσοκομείο και ενημέρωσης τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα προσκληθούν όλες οι διοικήσεις και τεχνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, των ΥΠΕ αλλά οι υπεύθυνοι προμηθειών υγείας. Εκεί θα έρθουν σε επαφή με όλα τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο ΓΝ Καλαμάτας, αλλά και με τους ανθρώπους που βοήθησαν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Συνάντηση και με το ΓΓ ΕΣΠΑ
Ο Διοικητής του ΓΝ Καλαμάτας είχε συνάντηση και με το Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση προκειμένου να τον ενημερώσει για τα εν εξελίξει έργα, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Παράλληλα, ο κ. Μπέζος παρουσίασε και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Διοίκησης του Νοσοκομείου εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η προσθήκη ορόφου 1000 τ.μ. στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου και η εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου. Ο κ. Χαρίτσης θα παραβρεθεί στην ημερίδα του Νοσοκομείου το Σεπτέμβριο στη Καλαμάτα».