Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 22:04

Τόσο μεγάλα προβλήματα δεν είχαν ποτέ ξανά τα δημόσια σχολεία

Κατά την έναρξη της σύσκεψης έγινε ολιγόλεπτη παρέμβαση από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Πλατάρο, που τόνισε ότι οι καταλήψεις υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο. Διακρίνεται ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Παναγιώτης Κουφαλάκος Κατά την έναρξη της σύσκεψης έγινε ολιγόλεπτη παρέμβαση από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Πλατάρο, που τόνισε ότι οι καταλήψεις υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο. Διακρίνεται ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Παναγιώτης Κουφαλάκος

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
Ατέλειωτος ο κατάλογος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία και εκπαίδευση. Ελλείψεις εκπαιδευτικών, μεταφορά μαθητών, ανεπαρκής χρηματοδότηση, προβλήματα στα κτήρια. Τα προβλήματα αυτά έφεραν κοντά την Ένωση Γονέων Καλαμάτας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και την Α’ ΕΛΜΕ, που αποφάσισαν στα ζητήματα που συμφωνούν να έχουν κοινή δράση για την διεκδίκηση των λύσεων…

Την Τετάρτη το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Α’ ΕΛΜΕ, όπου η περιγραφή που έγινε όσον αφορά την κατάσταση στα σχολεία είναι απογοητευτική.
Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, που πρότεινε στους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών την κοινή δράση για τη διεκδίκηση των λύσεων.
Ο εκπρόσωπος της Α’ ΕΛΜΕ, γραμματέας της Βασίλης Γεωργόπουλος, τόνισε ότι «αυτά που γίνονται φέτος δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ», αναφερόμενος στα προβλήματα στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά πάντως τα κενά των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση στη Μεσσηνία δεν είναι τόσο άσχημη όσο σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπολόγισε ότι αυτή την ώρα λείπουν περίπου 10 φιλόλογοι, πέντε ή έξι μαθηματικοί και δύο θεολόγοι. Αντίθετα υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, καθώς ο νόμος ορίζει ότι για να δικαιούται ένας μαθητής δωρεάν μεταφορά πρέπει το σπίτι του να απέχει πέντε χιλιόμετρα από το σχολείο του. Το όριο αυτό, τόνισε, αποκλείει πολλούς μαθητές. Επίσης είπε ότι υπάρχει έλλειψη βιβλίων, ενώ άλλο σοβαρότατο πρόβλημα υπογράμμισε ότι είναι η αστική ευθύνη που καταλογίζεται στους εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που συμβεί ατύχημα σε κάποιον μαθητή. Με αυτές τις ευθύνες, υπογράμμισε, μπαίνει στα δημόσια σχολεία η ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Τέλος, εξέφρασε και την πικρία του για το γεγονός ότι οι γονείς στο παρελθόν δεν στάθηκαν στο πλάι των εκπαιδευτικών, σε αγώνες που έδωσαν για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χριστίνα Λαδά, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι τραγική, όσον αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, που αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 15.000. Στη Μεσσηνία τόνισε ότι λείπουν περίπου 65 δάσκαλοι και, ευτυχώς, μόνο δύο νηπιαγωγοί. Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία, εκεί η κατάσταση είναι εντελώς τραγική, αφού λόγω κενών το σχολείο στα Φιλιατρά δεν άνοιξε, ενώ το σχολείο στην Καλαμάτα λειτουργεί με τους μισούς περίπου μαθητές.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, η κ. Λαδά κατήγγειλε ότι το θεσμικό πλαίσιο καλύπτει αίσχη που τόνισε ότι γίνονται από τους αναδόχους του μεταφορικού έργου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μεταφορά γίνεται με λεωφορεία της γραμμής, με μαθητές της πρώτης τάξης όρθιους, ανάμεσα σε αγνώστους. Επίσης υπογράμμισε ότι τα δρομολόγια δεν προσαρμόζονται στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, μαθητές στη Χώρα να φτάνουν από τις εφτά το πρωί και μάλιστα το λεωφορείο να τους αφήνει σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους. Επιπλέον ανέφερε ότι τα σχολεία,  εκτός από τα σχετικά καινούργια, δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται δεν επαρκούν για την κάλυψη ούτε των εξόδων συντήρησης ούτε των προμηθειών ούτε και των λειτουργικών αναγκών.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη προσήλθαν και μαθητές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, οι οποίοι επίσης περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στ.Μ.