Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 01:36

Ρωμανιάς: Επικουρικές συντάξεις τέλος σε λίγους μήνες, κύριες συντάξεις έως 400 ευρώ το 2019

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σαστισμένοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Καλαμάτας άκουσαν χθες το βράδυ τον χειμαρρώδη πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά, να λέει ότι σε λίγους μήνες επικουρικές συντάξεις δεν θα υπάρχουν, ενώ οι κύριες συντάξεις το 2019 δεν θα ξεπερνούν τα 400 ευρώ!...

Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα ποσά αυτά δεν προκύπτουν από δικούς του υπολογισμούς και εκτιμήσεις, αλλά από τις ρυθμίσεις των μνημονίων. Επιπροσθέτως δε, δεν απέκλεισε τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα καθώς, τόνισε, αυτοί που έχουν τοποθετηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν γνωρίζουν το ασφαλιστικό και με τις αποφάσεις τους δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα…
Ο κόσμος, που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στο οποίο μίλησε ο Γιώργος Ρωμανιάς, προσκεκλημένος από Σωματεία του Νομού, έμεινε άναυδος από αυτά που άκουσε. Και ο ίδιος ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου τόνισε ότι τον επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος στο γραφείο του, ιδίως γυναίκες, οι οποίες έχουν πέσει σε κατάθλιψη και παίρνουν χάπια, μετά την τεράστια ανατροπή που προκλήθηκε στη ζωή τους με την τελευταία αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, η οποία φτάνει και τα 17 χρόνια!
Ωστόσο, ο Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε ότι για να μην είναι τόσο δραματικές οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό «χρειάζεται να δοθεί μια δυναμική κοινωνική απάντηση».
Ο πρώην γενικός γραμματέας ήταν καταπέλτης για το Μέγαρο Μαξίμου. Αποκάλυψε ότι ο ίδιος και ο υπουργός του, Δημήτρης Στρατούλης δεν δέχτηκαν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να περάσουν όλες οι απαιτήσεις τους σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το Μέγαρο Μαξίμου τους παρέκαμψε και έκανε δεκτά όλα όσα υπαγόρευσαν οι δανειστές.
Μάλιστα, συνέχισε τις αποκαλύψεις του, η απ’ ευθείας αυτή συνεννόηση των δανειστών με το Μέγαρο Μαξίμου είχε ως αποτέλεσμα, λόγω της άγνοιας του αντικειμένου από την πλευρά του Μεγάρου, ο νόμος που υπαγόρευσαν οι δανειστές να ψηφιστεί με λάθη με αποτέλεσμα οι ξένοι, όπως υπογράμμισε, να στείλουν μια «εξευτελιστική» για την Ελλάδα επιστολή και να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο άμεσα.
Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι όλοι οι νόμοι για το ασφαλιστικό έρχονται γραμμένοι από τους δανειστές και η κυβέρνηση απλώς τους περνάει για ψήφιση από τη Βουλή.

Κατά τα άλλα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίλησε για «ελαφρότητα άνευ προηγουμένου» από την πλευρά τόσο της επιτροπής σοφών όσο και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτά που προτείνουν και σχεδιάζουν, λόγω της άγνοιάς τους, είναι χειρότερα ακόμη και από αυτά που προβλέπουν τα μνημόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, ο υπουργός προωθεί τον επανα-υπολογισμό των συντάξεων 2.700.000 συνταξιούχων, κάτι που υπογράμμισε ότι στερείται σοβαρότητας και, το κυριότερο, προκαλεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Όπως όμως εξήγησε, μέσα από αυτόν τον επανα-υπολογισμό θα επιτευχθεί ο σχεδιασμός για τη μεγάλη μείωση των συντάξεων, κάτι όμως που υπογράμμισε ότι είναι πλέον αντισυνταγματικό, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει παράνομες τις μειώσεις συντάξεων, με τέσσερις αποφάσεις του μάλιστα.
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Ρωμανιάς, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για όλους τους συνταξιούχους και τις εφαρμόζει μόνο για όσους προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Αυτό το χαρακτήρισε «μπαμπεσιά» και είπε ότι το αποτέλεσμα θα είναι να στραφεί τελικά ολόκληρη η χώρα στα δικαστήρια, κάτι που είναι απαράδεκτο και θα είναι μοναδικό στα χρονικά.
Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ακόμη ότι μεγάλα ποσά που περικόπτονται από τους συνταξιούχους αποδίδονται στους δανειστές, κάτι που υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο γιατί η σύνταξη, όπως πρόσθεσε, δεν είναι δώρο του κράτους προς τους εργαζόμενους αλλά χρήματα που τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι. Ανέφερε λοιπόν ότι το 2014 πήγαν στους δανειστές από τις περικοπές των συντάξεων 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που το 2015 θα είναι πολύ πιο αυξημένο και το 2016 ακόμα περισσότερο.
Τελικά, σχολίασε ο κ. Ρωμανιάς, «όλοι το ίδιο είναι. Υπήρχε η ελπίδα όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να διορθωθούν οι ανωμαλίες. Καταντήσαμε όμως να κάνει και αυτός τα ίδια, μνημόνια και από το ΣΥΡΙΖΑ…»
Στ.Μ.