Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 19:03

Σχέδιο για καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και μείωση των δημοτικών τελών

Σχέδιο για καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και μείωση των δημοτικών τελών

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η δημοτική παράταξη του Μανώλη Μάκαρη. Ένα σχέδιο που θα εστιάζει στη διαλογή στην πηγή για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ώστε να μειωθεί και το κόστος διαχείρισης, άρα να οδηγηθούν σε μείωση και τα δημοτικά τέλη…

Ο Μανώλης Μάκαρης και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του ενημερώθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης.
Σε ανακοίνωση της παράταξης σημειώνεται σχετικά με τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή την ενημέρωση αλλά και το σχεδιασμό που ετοιμάζει η μείζων μειοψηφία:
«Η παράταξή μας εκτιμά ότι:
Α. Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου είναι υποστελεχωμένη  και αυτό αποτελεί  τροχοπέδη για την σωστή λειτουργία της. Πρέπει να αρθεί ο απαράδεκτος και παράλογος περιορισμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και να διεκδικηθεί  η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
Β. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής και σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας υπάρχει σημαντική καθυστέρηση  στην σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον Δήμο Καλαμάτας.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 78% των Δήμων της Αττικής έχουν ήδη καταθέσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το σχέδιο έπρεπε ήδη  να είχε εκπονηθεί από τον Δήμο (καταληκτική ημερομηνία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου) και να είχε έρθει σε σχετική διαβούλευση , με σκοπό να ληφθεί σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο  όπως ορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) το οποίο προβλέπει αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου.  Η παράταξή μας  ήδη συντάσσει ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Καλαμάτα το  οποίο θα παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα και θα το καταθέσει προς διαβούλευση. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να φέρει μείωση δημοτικών τελών γιατί  βασίζεται στις αρχές της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης  και τελικά της μείωσης του συνολικού όγκου σκουπιδιών. Παράλληλα ένα τέτοιο σχέδιο είναι άμεσα υλοποιήσιμο αφού περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες ρεαλιστικές προϋποθέσεις εφαρμογής του.
Γ. Επιπλέον, και ώσπου να τεθεί σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη σύμβαση προσωρινής διαχείρισης και τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί  το αντίστοιχο περιβαλλοντικό κόστος. Επίσης πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται στην κακή διαχείριση του υπολείμματος στην Μαραθόλακκα. Παράλληλα,  πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η περιβαλλοντική βόμβα των δεμάτων σκουπιδιών τα οποία εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή  του αθλητικού κέντρου της Θουρίας».
Στη σύσκεψη που έγινε με τον αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τα υπηρεσιακά στελέχη, ο Μανώλης Μάκαρης ήταν πλαισιωμένος από τους δημοτικούς συμβούλους Σταμάτη Μπεχράκη, Μαρία Βεργινάδη, Γιάννη Θεοφιλόπουλο, Κωνσταντίνο Γεωργακίλα, Παναγιώτη Αλούπη και τον τοπικό σύμβουλο Ασπροχώματος Νίκο Χριστόπουλο. Από τα υπηρεσιακά στελέχη συμμετείχαν ο διευθυντής Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιάννης Παπαδόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης Κοκκωνία Γιαννοπούλου.