Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 01:22

Φοβερή η ταλαιπωρία των μαθητών σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων

ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες μαθητές και στη Μεσσηνία, ανέδειξε η αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη, περιγράφοντας το πώς έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα οι διαδικασίες όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών. Βέβαια, η αντιπεριφερειάρχης, με τις αναφορές της, απάλλαξε από κάθε ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση τις Υπηρεσίες της, ενώ απέφυγε να αναφέρει ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Αρκέστηκε μόνο να επισημάνει ότι φταίει το θεσμικό πλαίσιο…

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναγνώρισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με πέντε δρομολόγια για παιδιά με ειδικές ανάγκες και με δέκα δρομολόγια για νήπια, για τα οποία όμως θα γίνει διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Επίσης, πρόβλημα υπάρχει με 69 ακόμη δρομολόγια, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά την περσινή χρονιά, η κ. Αλειφέρη τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές μεταφορέων, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα, επειδή οι σχετικές δαπάνες δεν εγκρίνονται από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Όπως υπογράμμισε, πράγματι υπάρχουν μεταφορείς που έχουν αδικηθεί και δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, διότι το μεταφορικό έργο που τους είχε ανατεθεί δεν καλύπτεται από το θεσμικό πλαίσιο, κάτι που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων. Η κ. Αλειφέρη ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ρύθμιση, ύστερα από παρέμβαση της Περιφέρειας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης άφησε αιχμή μιλώντας για τήρηση της «απόλυτης τυπικότητας» από τα ελεγκτικά όργανα σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι οξύμωρο και συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ μαθητών το να μην καλύπτεται η δαπάνη μεταφοράς εκείνων των μαθητών που για να μεταφερθούν στο σχολείο τους χρειάζεται να μετεπιβιβαστούν από ένα μέσο μεταφοράς σε άλλο.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της περσινής χρονιάς, έχουν γίνει πληρωμές σε ποσοστό 55% περίπου, επί συνολικού ποσού 2.582.000 ευρώ. Η κ. Αλειφέρη υπογράμμισε ότι οι Υπηρεσίες της καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι εκκρεμότητες να κλείνουν το ταχύτερο δυνατό.
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι αντιπαιδαγωγική και θα πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθεί η ρύθμιση του νόμου που ορίζει ότι ο χρόνος αναμονής των μαθητών μπορεί να είναι μέχρι και 90 λεπτά της ώρας, ότι δηλαδή δεν μπορεί να καθοριστεί ειδικό δρομολόγιο για τη μεταφορά μαθητών εφόσον στο 90λεπτο πριν από την έναρξη των μαθημάτων υπάρχει τακτικό δρομολόγιο συγκοινωνιακού φορέα.
Αυτή η ρύθμιση, τόνισε η κ. Αλειφέρη, έχει οδηγήσει μαθητές, ειδικά απομακρυσμένων περιοχών, να φεύγουν από το σπίτι τους για το σχολείο νωρίτερα και από τις εφτά το πρωί!
Στ.Μ.