Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 20:08

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούν ΑΔΕΔΥ, δάσκαλοι και καθηγητές

Χριστίνα Λαδά, Νικολίνα Λέκκα και Βασίλης Γεωργιόπουλος Χριστίνα Λαδά, Νικολίνα Λέκκα και Βασίλης Γεωργιόπουλος

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο αλλά οι εργαζόμενοι βλέπουν την κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει. Άρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Αυτό τόνισαν σήμερα η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χριστίνα Λαδά και ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Βασίλης Γεωργιόπουλος…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων ζήτησαν από τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, η Νικολίνα Λέκκα κάλεσε τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Όπως τόνισε, από το 2010 και μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου όλα τα μέτρα στρέφονται κατά των εργαζομένων, αφαιρούν δικαιώματα και εισόδημα και συρρικνώνουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Επιπλέον η κ. Λέκκα σχολίασε ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι εφαρμοζόμενες πολιτικές μένουν ίδιες και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα και όλοι οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν και να ακυρώσουν αυτές τις πολιτικές.  
Η Χριστίνα Λαδά τόνισε από την πλευρά της ότι τα μνημόνια δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την εκπαίδευση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι τεράστια και ότι τα σχολεία υπολειτουργούν. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας πρόσθεσε ότι το τρίτο μνημόνιο έρχεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, με νέες μειώσεις στους μισθούς μέσω του νέου μισθολογίου, με αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, με καταβαράθρωση της κοινωνικής ασφάλισης, με τις εξελίξεις όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας κ.λπ Για την κυβέρνηση η κ. Λαδά τόνισε ότι έχει αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή των μνημονίων, επικαλούμενη ότι δήθεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα με λιγότερες απώλειες για τους εργαζόμενους και με την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων. Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Η κ. Λαδά ανέφερε ότι το «ηρωικό όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να πορευτεί στο εξής.
Ο Βασίλης Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι οι καθηγητές δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την απεργία της Πέμπτης, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα στέφονται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, που σχολίασε ότι «όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι δωρεάν».
Ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ τόνισε ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά τα σχολεία έκλεισαν με 3.000 κενά εκπαιδευτικών, ενώ αυτή τη χρονιά άνοιξαν με 20.000 κενά. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση τόσο υπεύθυνη όσο και οι προηγούμενες γι’ αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι έχει το τιμόνι της χώρας από τον Γενάρη και είχε δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Επίσης τόνισε ότι με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να διδάσκουν στις σχολικές αίθουσες άνθρωποι ηλικίας 70 χρόνων, κάτι που υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης που ξεχάστηκαν για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για κατάργηση άλλων φόρων, για ένα καλύτερο ασφαλιστικό, για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τόνισε λοιπόν ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουν «φτάνει πια, ως εδώ, δεν πάει άλλο».
Στ.Μ.