Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 17:02

Το 1ο πράσινο νοσοκομείο της χώρας, η έλλειψη γιατρών-νοσηλευτών, τα ισοδύναμα…

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Επαίνους άκουσαν η διοίκηση και τα στελέχη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όσον αφορά το έργο τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Ταυτόχρονα όμως, κατά την ημερίδα που έγινε στην Καλαμάτα για τη μετάδοση της τεχνογνωσίας του Νοσοκομείου, ακούστηκαν και σοβαροί προβληματισμοί, σύμφωνα με τους οποίους αυτά τα έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα, όσον αφορά το αγαθό της υγείας, είναι να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές…

Ο δε διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, συνέδεσε τα δύο ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων μπορούν να είναι τα ισοδύναμα για την υπεράσπιση του αγαθού της υγείας. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα ετήσια έσοδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας από την εφαρμογή του ανεπιθύμητου, όπως το χαρακτήρισε, πεντάευρου για τα εξωτερικά ιατρεία, ήταν 100.000 ευρώ περίπου, ποσό που τόνισε ότι υπερκαλύπτεται από τα αποτελέσματα του έργου της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης, καθώς το Νοσοκομείο με αυτό το έργο εξοικονομεί σε ετήσια βάση περίπου 300.000 ευρώ!
Την αναγκαιότητα πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών, υπογράμμισε πρώτος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του, την υγεία δεν τη δίνουν από μόνες τους οι υποδομές και οι νέες μέθοδοι, όπως ανέφερε, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα αυτών των ελλείψεων δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κεντρικό κράτος, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα αλλά γιατί το κράτος δεν μπορεί να έχει σχέδιο και συντονισμό για την περιφέρεια. Επανέλαβε λοιπόν ο περιφερειάρχης ότι η εποπτεία των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να περιέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση, τονίζοντας ακόμη ότι αυτό προέβλεπε ο «Καλλικράτης» αλλά η σχετική πρόβλεψη καταργήθηκε «εν μία νυκτί».
Και ο εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, αντιδήμαρχος υγείας και πρόνοιας και χειρουργός στο Νοσοκομείο, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών. Τόνισε δε ότι ήδη με τα έργα που έχουν γίνει εξοικονομείται ένα μεγάλο ποσό που πήγαινε στις δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας και έστω με αυτά τα χρήματα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό.

αριστερά ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, ο οποίος έγινε δέκτης επαίνων για το έργο που έχει γίνει στο Νοσοκομείο, όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων

Στην τοποθέτησή του ο διοικητής Γιώργος Μπέζος ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κρίση ο ίδιος και οι συνεργάτες του έψαξαν τρόπους προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Βρήκαν λοιπόν ότι μπορούν να γίνουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δεδομένου ότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, μιας από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις της Ευρώπης, δαπανούσε το χρόνο, μόνο για πετρέλαιο 800.000 ευρώ (όπως ανέφερε λίγο αργότερα, πλέον η ετήσια δαπάνη για το πετρέλαιο έχει μειωθεί στις 300.000 ευρώ). Ο κ. Μπέζος ανέφερε ότι η προσπάθεια να δρομολογηθούν αυτά τα έργα συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως από τη νοοτροπία ορισμένων παραγόντων αλλά και από συμφέροντα. Τόνισε ωστόσο ότι οι συνεργάτες του και ο ίδιος δεν δείλιασαν και τα κατάφεραν, έχοντας από την αρχή την υποστήριξη ορισμένων παραγόντων, όπως του Νίκου Μαμαλούγκα, που είναι προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, τον οποίο κατονόμασε και ευχαρίστησε θερμά.
Ο Γιώργος Μπέζος υπογράμμισε επίσης ότι η επιτυχία του Νοσοκομείου της Καλαμάτας να είναι το πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της χώρας είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και ευχαρίστησε γι’ αυτό θερμά τους συνεργάτες του. Τόνισε δε ότι όλοι μαζί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να υλοποιήσουν ανάλογα έργα.
Σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, ο διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη ωριμότητα για την ένταξη νέων έργων και αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατασκευή ορόφου 1.000 τετραγωνικών μέτρων επάνω από την Ψυχιατρική Κλινική, καθώς και στην κατασκευή στεγάστρων στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου, όπου στα στέγαστρα θα υπάρχουν ειδικά πάνελ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτικής ενέργειας από τον ήλιο.
Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Elite City Resort, ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα.
Τα μεγάλα έργα που Νοσοκομείου, όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η εγκατάσταση ηλιοθερμικού πεδίου στην ταράτσα του κτηρίου, η βιοκλιματική αναβάθμιση του κτηρίου, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, η αναβάθμιση του κεντρικού κλιματισμού και το συγκρότημα της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στ.Μ.