Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 20:04

Περιέργως ο Δήμος "ξαναχαρίστηκε" στον εργολάβο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας…

Περιέργως ο Δήμος "ξαναχαρίστηκε" στον εργολάβο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας…

ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ 
Τα δικαιώματά του έναντι του εργολάβου, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Μέγαρο Χορού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τεχνικά της σκηνής, μέρος των οποίων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, απεμπόλησε το βράδυ της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Με εισήγηση του δήμαρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και παρά την αρχική εισήγηση του αρμόδιου αντιδήμαρχου, Ανδρέα Καραγιάννη, η ένσταση του εργολάβου, κατά της απόφασης της Τεχνικής Υπηρεσίας για την έκπτωσή του, έγινε αποδεκτή!...

Στο Μέγαρο Χορού έχει διαπιστωθεί σειρά προβλημάτων, με δυσκολότερα αυτά στα τεχνικά της σκηνής, καθώς είναι εξαιρετικά ειδικά. Για τα προβλήματα αυτά υπάρχει έκθεση εξουσιοδοτημένου Γερμανικού φορέα πιστοποίησης. Και για το λόγο αυτό μέρος των τεχνικών της σκηνής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καλλιτέχνες.
O εργολάβος πήρε στο τέλος του καλοκαιριού, από το Δημοτικό Συμβούλιο, πάλι τότε με εισήγηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, μια προθεσμία τριών μηνών, προκειμένου να προβεί σε παρεμβάσεις που θα οδηγούσαν στην πιστοποίηση, από εξουσιοδοτημένο φορέα, των τεχνικών της σκηνής σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται στη σύμβαση του έργου.
Τελικά πέρασαν τέσσερις μήνες αλλά πιστοποίηση ακόμη δεν υπάρχει, όπως επίσης η Τεχνική Υπηρεσία έχει επισημάνει σειρά άλλων «παραλείψεων» και «ελαττωμάτων».
Το βράδυ της Τρίτης λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για το αν θα έκανε δεκτή ή όχι την ένσταση του εργολάβου, εάν θα προχωρούσε δηλαδή στην οριστική έκπτωσή του ή όχι.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είχε στείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια εισήγηση που δεν έδινε μια συγκεκριμένη λύση αλλά πρότεινε τρεις διαφορετικές επιλογές! Η πρώτη έλεγε να κηρυχθεί ο εργολάβος έκπτωτος, η δεύτερη έλεγε να γίνει μερικώς δεκτή η ένσταση του εργολάβου, να κληθεί εξουσιοδοτημένος φορέας πιστοποίησης να δοκιμάσει τα τεχνικά της σκηνής, να γίνουν περικοπές στην πληρωμή του εργολάβου για τα «μη ουσιώδη ελαττώματα του έργου» και να δηλώσει εγγράφως ο εργολάβος ότι αποδέχεται όλα τα παραπάνω. Η τρίτη επιλογή έλεγε να αναβληθεί ξανά το θέμα και να κληθεί ο φορέας πιστοποίησης για ολοκληρωμένες δοκιμές.
Τελικά ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει αποδεκτή η δεύτερη επιλογή από τις τρεις που πρότεινε η Τεχνικές Υπηρεσία.
Ωστόσο, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, μετέτρεψε το «μερικώς αποδεκτή» ένταση του εργολάβου σε «αποδεκτή», σχολιάζοντας μάλιστα με τρόπο που υποτιμά την Τεχνική Υπηρεσία ότι «μερικώς αποδεκτή» ένταση δεν υπάρχει. Επιπλέον, ο δήμαρχος αφαίρεσε την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη γραπτή αποδοχή από τον εργολάβο των όρων της δεύτερης επιλογής και απλά κάλεσε τον εργολάβο, Θανάση Μαυροειδή, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, να δηλώσει αν αποδέχεται τους όρους (να έρθει ο φορέας πιστοποίησης για δοκιμές και να γίνουν περικοπές στην αμοιβή του για τα «μη ουσιώδη ελαττώματα του έργου»). Ο εργολάβος απλά δήλωσε «σύμφωνοι», προηγουμένως όμως έχει δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται απεμπολήσει τα δικαιώματά του…
Εκείνο που μένει λοιπόν τώρα είναι να έρθει, με έξοδα του Δήμου Καλαμάτας, η TUV από τη Γερμανία, ο εξουσιοδοτημένος φορέας πιστοποίησης, προκειμένου να κάνει τον έλεγχο στα τεχνικά της σκηνής. Με την απόφαση που πήρε όμως το βράδυ της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πολύ πιθανό τα έξοδα για την αποκατάσταση των τεχνικών της σκηνής, εφόσον διαπιστωθούν τέτοια από την TUV, να τα επιβαρυνθεί ο ίδιος ο Δήμος. Βέβαια αναφέρθηκε από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ότι από τις πληρωμές του εργολάβου έχουν παρακρατηθεί 112.000 ευρώ, ενώ υπάρχει ακόμη και η εγγυητική επιστολή ύψους 545.000 ευρώ. Πώς, ωστόσο, μπορεί να παρακρατήσει ο Δήμος την εγγυητική επιστολή, εφόσον έκανε δεκτή την ένσταση του εργολάβου και δεν υπάρχει πια θέμα έκπτωσής του; Επιπλέον, πώς είναι σίγουρο ότι τα 112.000 ευρώ θα φτάσουν για την αποκατάσταση των ζητημάτων, δεδομένου ότι αυτά δεν έχουν κοστολογηθεί και δεν είναι δυνατόν να κοστολογηθούν σε αυτή τη φάση που δεν είναι ακόμη βέβαιο το πλήθος και η σοβαρότητα τους;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Σταματόπουλου και Παναγιώτη Αλούπη. Ο πρώτος, με την ιδιότητα και του δικηγόρου, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Δήμος απεμπολεί τα δικαιώματά του και πιθανότατα δεν θα μπορέσει ούτε τις περικοπές να κάνει για τα λεγόμενα «μη ουσιώδη ελαττώματα» τη στιγμή που δεν υπάρχει έκπτωση. Ο δε Παναγιώτης Αλούπης μίλησε για «αδιέξοδη συναλλαγή», καθώς ο εργολάβος δεν αναγνωρίζει τις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας. Επιπλέον δε υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη, καθώς από τη μια ο Δήμος υπέγραψε την περαίωση του έργου για να γίνουν παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού, από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι το έργο δεν έγινε σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στα τεχνικά σκηνής και αλλού. Όπως τόνισε, το ένα αντικρούει το άλλο και φέρνει σε ευνοϊκή θέση τον εργολάβο.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το μεσημέρι ο δήμαρχος είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, με τον οποίο συζήτησαν και το θέμα του Μεγάρου Χορού. Μάλιστα ο δήμαρχος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου, ζήτησε να συμμετέχει και εξειδικευμένο στέλεχος του υπουργείου στην επιτροπή, που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτηθεί, για την καταγραφή των λεγόμενων «μη ουσιωδών ελαττωμάτων» ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στην αμοιβή του εργολάβου.
Στ.Μ.