Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 18:48

Εργατικό Κέντρο και φορείς προτρέπουν: Όλοι στην απεργία για την κοινωνική ασφάλιση

Παναγιώτα Μπαξιβανάκη από τους αρχιτέκτονες, Νατάσσα Κυριακοπούλου από τη Ν.Ε. Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και Γιώργος Γεωργουλόπουλος από το Σύνδεσμο Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Παναγιώτα Μπαξιβανάκη από τους αρχιτέκτονες, Νατάσσα Κυριακοπούλου από τη Ν.Ε. Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και Γιώργος Γεωργουλόπουλος από το Σύνδεσμο Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΧΤΩ ΦΟΡΕΩΝ 
Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσσηνίας, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας. Οι εκπρόσωποι όλων αυτών των φορέων έδωσαν το πρωί συνέντευξη Τύπου και απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της άλλης Πέμπτης, ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιό της για το ασφαλιστικό ειδάλλως, όπως τόνισαν, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα άσχημες για τους εργαζόμενους από τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις μειωμένες συντάξεις…

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, υποστήριξε ότι με το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης το μέλλον για τους νέους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους διαγράφεται ζοφερό.  Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζητάει ανάπτυξη και διάλογο ώστε να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, που θα γίνει στην Αριστομένους, κάτω από το κτήριο, στις 10:30 το πρωί της άλλης Πέμπτης.
Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, ανέφερε ότι είναι υποχρέωση των εργαζομένων απέναντι στις νέες γενιές να δώσουν τον αγώνα ώστε να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν καταφέρει ένας νέος άνθρωπος σήμερα να βρει δουλειά δεν θα μπορέσει να έχει τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή παύει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Επίσης υποστήριξε ότι όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις λειτούργησαν με κύριο γνώμονα την υφαρπαγή της εξουσίας και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις που να σταματήσουν τη λαίλαπα η οποία έχει διαλύσει τη χώρα.

Κατερίνα Δημαρέση, από το Δικηγορικό Σύλλογο και Ιωάννης Μπουρής από τον Ιατρικό Σύλλογο
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Παναγιώτης Θεοδώρου, κάλεσε όλους τους συνταξιούχους να λάβουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως τα χαρακτήρισε, καθώς και στη διάλυση του ασφαλιστικού, το οποίο, όπως συνέχισε, «κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες. Τα ψέματα τελείωσαν, όλοι στον αγώνα».
Η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κατερίνα Δημαρέση, κάλεσε από την πλευρά της τους συναδέλφους της αλλά και όλο τον κόσμο στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα που δημεύουν τα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Ιωάννης Μπουρής, ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό στο σύνολό του, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή ιδιαίτερα τους νέους ιδιώτες γιατρούς. Πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει αποφασίσει αποχή από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την επόμενη Δευτέρα και την επόμενη Τετάρτη.
Η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νατάσσα Κυριακοπούλου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να δώσουν περισσότερα στο κράτος, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα από κάποιον που δεν έχει να σου δώσει». Αναφερόμενη ειδικά στους μηχανικούς τόνισε ότι είναι επαγγελματίες που πλήρωναν, ενάντια μάλιστα στο κίνημα «Δεν πληρώνω», στο οποίο, όπως σχολίασε, συμμετείχαν οι σημερινοί κυβερνώντες. Η κ. Κυριακοπούλου επανέλαβε το αίτημα για τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ταμείου των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), τονίζοντας μάλιστα ότι η ενοποίησή του με τα άλλα ταμεία είναι σαν να βάζεις έναν υγιή άνθρωπο δίπλα σε ασθενείς με μεταδοτικά νοσήματα, δηλαδή είναι σαν να θέλεις να πεθάνεις έναν υγιή άνθρωπο και ένα υγιές ταμείο.

Παναγιώτης Θεοδώρου από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, Νικολίνα Λέκκα από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και Σωτήρης Τσώνης από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Γιώργος Γεωργουλόπουλος επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης της αυτοτέλειας του ταμείου των Μηχανικών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό στηρίζει ουσιαστικά όχι απλά τους εργολήπτες αλλά και την παραγωγή δημοσίων έργων. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, διότι πρόκειται για έναν ειδικό κλάδο επιχειρήσεων που ουσιαστικά προκαταβάλουν τις εισφορές και τους φόρους τους, δεδομένου ότι το δημόσιο πληρώνει με καθυστέρηση ακόμη και ετών. Όπως τόνισε λοιπόν ο κ. Γεωργουλόπουλος, οι εργολήπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλουν τέτοια ποσά που προβλέπουν τα καινούργια μέτρα.
Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Παναγιώτα Μπαξιβανάκη, κάλεσε όλες τις κοινωνικές ομάδες σε ξεσηκωμό, να βγουν στους δρόμους και να δώσουν τον αγώνα για την απόκρουση της αντικοινωνικής λαίλαπας και να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση.
Στ.Μ.