Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 15:37

Υπό τριπλό μνημόνιο η Ελλάδα τόνισε στην Καλαμάτα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανάμεσα στον Θανάση Πετράκο και την Έλενα Ψαρρέα, το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ΛΑΕ Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανάμεσα στον Θανάση Πετράκο και την Έλενα Ψαρρέα, το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ΛΑΕ

ΑΠΟΨΕ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 
Στην Καλαμάτα βρίσκεται από το πρωί ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έχει συναντήσεις με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψής του θα ολοκληρωθεί το βράδυ, με πολιτική ομιλία που θα κάνει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, για την εναλλακτική πρόταση της ΛΑΕ. Το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι η χώρα αυτή την περίοδο τελεί υπό τριπλό μνημόνιο και έχει καταστεί προτεκτοράτο της Γερμανίας και ευρωατλαντικό οικόπεδο…

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισκέφθηκε το πρωί το Επιμελητήριο, ενώ στη συνέχεια περπάτησε στο κέντρο της πόλης, συνοδευόμενος από στελέχη της ΛΑΕ, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος και Έλενα Ψαρρέα. Μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα που συνάντησε κατά την περιοδεία του στο κέντρο της πόλης, μιλώντας για «ένα κλίμα αποδοχής των θέσεών μας, το οποίο δείχνει ότι έχουμε αξιοπιστία στον κόσμο και ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού». Πρόσθεσε δε ότι εντελώς αντίθετο είναι το κλίμα που συναντούν οι πολιτικοί των μνημονιακών κομμάτων, οι οποίοι σχολίασε ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν διότι δέχονται προπηλακισμούς και φραστικές επιθέσεις.
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ τόνισε ότι αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται υπό τριπλό μνημόνιο, κάτω από μια αφόρητη πίεση. Ειδικότερα σημείωσε ότι πρόκειται για το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το «μνημόνιο» που μετατρέπει τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, καθώς και για το «μνημόνιο» που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προωθώντας τη «γκριζοποίησή» του.
Ειδικότερα για το προσφυγικό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, το οποίο ορίζει ότι οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να διασχίζουν τις χώρες, χωρίς να εμποδίζονται στα σύνορα, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως υπογράμμισε, όποιος παραβιάζει αυτή την επιταγή του διεθνούς δικαίου τελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σχολίασε επιπροσθέτως ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι μνημονιακοί πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και να γίνει η Ελλάδα χώρος προσωρινής υποτίθεται παραμονής των προσφύγων, «προκειμένου να ανακάμψει πολιτικά η κ. Μέρκελ από την πίεση στην οποία υποβάλλεται στη χώρα της». Συνέχισε σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση φανερώνει «εθελοδουλία απέναντι στους κηδεμόνες των μνημονιακών πολιτικών αρχηγών» και ότι η χώρα έχει γίνει προτεκτοράτο.
Σχετικά με τον ερχομό του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά στα εθνικά μας συμφέροντα και στην ειρήνη», ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να ελέγξει τις προσφυγικές ροές αλλά θα λειτουργήσει ως «χωροφύλακας» σε περίπτωση Ρωσοτουρκικής διένεξης ή και σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ή σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της ΛΑΕ υποστήριξε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης «κάνουν νάζια» ωστόσο κάτω από το τραπέζι συζητούν για οικουμενική κυβέρνηση, αν και ακόμη δεν μπορούν να τα βρουν ως προς το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, τη θέση θέλει να κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό που συμφέρει τους εργαζόμενους της χώρας είναι να γίνουν εκλογές ώστε η ΛΑΕ να βγει ενισχυμένη, «να κάνει το μεγάλο βήμα που θα λειτουργήσει ως χιονοστιβάδα η οποία θα σαρώσει όλο το μνημονιακό σκηνικό».
Σχετικά με την εναλλακτική πρόταση της ΛΑΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι προβλέπει διαγραφή του δημόσιου χρέους και σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος, εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών, κατάρτιση ενός φορολογικού συστήματος για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων και για υποβοήθηση της ανάπτυξης, αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων με τους εργοδότες, καθώς και δημιουργία ενός ριζοσπαστικού στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιβάλλεται η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη και το ευρώ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε σε πολλά ακόμα ζητήματα, καθώς δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Είπε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ειδική στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, η οποία θα λειτουργεί και ως αντίβαρο στις πιέσεις της δύσης. Τόνισε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα η ΛΑΕ έχει δημιουργήσει την παράταξη ΜΕΤΑ, που έχει προσανατολισμό ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό και αγωνιστικό για την επανάκτηση των εργατικών κατακτήσεων. Για τα Μέσα Ενημέρωσης τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η παλιά διεφθαρμένη διαπλοκή, όχι όμως με μια νέα, ενώ σημείωσε ότι η δημόσια τηλεόραση είναι καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση, προσπαθεί να κάνει κυβερνητική πλύση εγκεφάλου στους εργαζόμενους και έχει εξαφανίσει τη δραστηριότητα της ΛΑΕ, παρότι εκπροσωπείται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και παρά το ότι δεν μπήκε στη Βουλή για λίγες χιλιάδες ψήφους. Για τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι η ΛΑΕ επιδιώκει να υπάρξει μια συνεννόηση και κοινή δράση με σκοπό την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, πρόσθεσε όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει το ΚΚΕ.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε σύσκεψη με εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων, στο Εργατικό Κέντρο, ανάμεσα στους οποίους με εκπροσώπους Σωματείων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με το Εργατικό Κέντρο, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, με το Σύνδεσμο Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων κ.ά.
Στις έξι το απόγευμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας στα Γιαννιτσάνικα, ενώ στις επτά το βράδυ θα δώσει την πολιτική ομιλία στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Στ.Μ.