Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 20:55

Πεταλωτής-Καρχιμάκης στην Καλαμάτα: Δεν μπορούμε να γινόμαστε εξάρτημα στη μηχανή της δεξιάς

Μιχάλης Καρχιμάκης, Ελένη Φίλιου, Γιώργος Πεταλωτής Μιχάλης Καρχιμάκης, Ελένη Φίλιου, Γιώργος Πεταλωτής

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΔΗΣΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ 
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ζωντανό και ισχυροποιείται, τόνισαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Καλαμάτα τα στελέχη του Κινήματος και κυβερνητικοί παράγοντες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής και Μιχάλης Καρχιμάκης. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύμπλευσης των λεγόμενων προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι δύο συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου υπογράμμισαν ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί από τη βάση και όχι «σε επίπεδο κορυφής» και με «διανομή καρεκλών και ρόλων»…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο της Παραλίας «Φαραί Παλάς», όπου μάλιστα η αίθουσα γέμισε και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να φέρουν περισσότερα καθίσματα για να μην υπάρχουν όρθιοι. Την πολιτική εκδήλωση διοργάνωσε η συντονιστική Γραμματεία της Δημοτικής Ομάδας Πρωτοβουλίας αυτό-οργάνωσης Καλαμάτας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ενώ τους ομιλητές προλόγισε η Ελένη Φίλιου.
Ο Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Μπορεί η χώρα να έχει όντως ανάγκη από συναινέσεις, δεν μπορεί όμως ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ένα σοσιαλιστικό, ένα κεντρώο κόμμα όπως άλλοι το ονομάζουν, να ταυτίζεται με την κυβέρνηση και τη λογική Σαμαρά. Δεν μπορούμε να γινόμαστε όχι το ακολούθημά τους αλλά εξάρτημα απαραίτητο της μηχανής τους. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε εμείς στο σπάσιμο της μεγαλύτερης κατάκτησης -από τις δεκάδες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου- της Διαύγειας, για να βολευτούνε κάποιοι οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το γνωστό 4-2-1 ήταν αυτό που θα μείνει πραγματικά ντροπιαστικό για την ιστορία της παράταξής μας. Και βάζω μέσα και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία όντας αριστερή, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, δεν είχε κανένα μα κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει με τον κ. Σαμαρά, όχι απλώς για να στηρίξει ένα πρόγραμμα και τη χώρα αλλά τσιμπώντας και θέσεις στο κρατικό πεδίο, τις οποίες μάλιστα οι εκλεκτοί της ΔΗΜΑΡ, που σήμερα κάποιοι από αυτούς μας κουνούν το δάχτυλο και μας κατηγορούν γιατί δεν πάμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη - γιατί είμαστε καχύποπτοι μάλλον- αρνούνταν να τις αφήσουν όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση. Σε αυτά αντισταθήκαμε. Αυτή ήταν η λογική μας, με αυτή τη λογική ήρθαμε και δημιουργήσαμε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αντιμετωπίζοντας πολύ μεγάλες αντιξοότητες».
Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συνεχίζει την πορεία του, παρά «την κοιλιά που είναι αλήθεια ότι κάναμε, γιατί πραγματικά όταν είσαι ένα κόμμα κάποιων μηνών έχεις και παθογένειες, τις οποίες πρέπει να λύσεις. Πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, δεν είχαμε λεφτά για να έχουμε γραφεία, δεν έχουμε ακόμη γραμματειακή υποστήριξη, στο Κίνημά μας όλα γίνονται από εθελοντές, που σε αυτή την περίοδο  ο εθελοντισμός είναι ένα δύσκολο και ακριβό σπορ γιατί ο καθένας προσπαθεί να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί. Παρόλα αυτά δεν διαλυθήκαμε και κάνουμε μία νέα αρχή. (…) Δεν ξεχνάμε κανέναν, αξιοποιούμε όλους τους ανθρώπους μας, γιατί φάνηκε στις πολύ δύσκολες στιγμές ποιοι ήταν οι αγωνιστές, ποιοι μπήκαν στα ψηφοδέλτια, ποιοι έρχονται ακόμη στις συγκεντρώσεις που γίνονται για τον Γιώργο Παπανδρέου και προσπαθούμε να κάνουμε και μια ανανέωση, να φέρουμε και νέο κόσμος».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κοινής πορείας των λεγόμενων προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε ανθρώπους, παλιούς μας συντρόφους ή και πιο νέους, που λένε «ενωθείτε, πάμε να κάνουμε κάτι, δεν το αντέχουμε αυτό, δεν μπορούμε να πάμε στη δεξιά, δεν πρέπει να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή είναι η βούληση του κόσμου, να γίνουμε πιο δυνατοί και πιο ισχυροί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί και πρέπει να πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια, επ’ ουδενί σημαίνει ότι θα πρέπει να συναινέσουμε σε μεθοδεύσεις και τακτικισμούς για τους οποίους κάποιοι έχουν γίνει μάνες και θα μπορούσαν να κάνουν και ντοκτορά σε αυτό τον τομέα. Επ’ ουδενί θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε καταστάσεις οι οποίες επικοινωνιακά ρίχνουν το να είμαστε όλοι μαζί, να ενωθούμε, να κάνουμε κάτι σωστό και σοβαρό αλλά από κάτω υπάρχει μια προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα να τσιμπολογήσουν κόσμο, γιατί πιστεύουν ότι αν πάρουν 5-10 στελέχη από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα σωθούν ως κόμμα. Αυτά όλα είναι απαράδεκτες μεθοδεύσεις, είναι παλαιοκομματικά και δυστυχώς γίνονται και από νέους ανθρώπους, με νέα και όμορφα πρόσωπα, λαμπερά υποτίθεται, είναι μεθοδεύσεις που δεν αφορούν κανέναν, δεν αφορούν το χώρο μας. Εμείς λέμε να ισχυροποιηθούμε, να πάμε σε όποιες συζητήσεις και όποιες συγκλίσεις πρέπει και μπορούμε να πάμε. (…) Εμείς έχουμε ανοιχτές λογικές, η ατζέντα Παπανδρέου λέει ότι είμαστε ανοιχτοί πολιτικά, μπορούμε να συζητήσουμε με τον καθένα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αλλά δεν πρόκειται με τίποτα να ανεχθούμε κάποιοι άλλοι να μας δουλεύουνε με μεθοδεύσεις κάτω από το τραπέζι. Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική ουσία και για να υπάρξει πολιτική ουσία θα πρέπει να βρεθούμε, με όσους βρεθούμε, να συζητήσουμε πρώτα πολιτικά, να επιλέξουμε επιτέλους ο καθένας μας -και αν μπορούμε και όλοι μαζί- πού ανήκουμε, αν είμαστε προοδευτικοί σαν ιδεολογία, αν είμαστε προοδευτικοί πολίτες ή τείνουμε προς το συντηρητισμό, εάν μας ενδιαφέρει να πάμε τη χώρα μας σε μια πραγματικά προοδευτική κατεύθυνση, που σημαίνει μεταρρυθμίσεις σοβαρές, προοδευτικές όμως και όχι συντηρητικές και εν τέλει δεξιές. Να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα, όπως το κάναμε στα δύο μόλις χρόνια που είμασταν στην κυβέρνηση και εκεί να πάμε με όποιους θέλουν σε αυτή την πολιτική. Να δούμε την πολιτική μας, να δούμε το ιδεολογικό μας στίγμα και μετά να μιλήσουμε για πρόσωπα».
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, σε δηλώσεις του πριν την εκδήλωση σημείωσε για το ίδιο θέμα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2014 έχει κάνει μια πρόταση επανασυνεννόησης όλων των δυνάμεων, διατηρώντας κάθε μία την αυτονομία αλλά έχοντας ένα κοινό συγκρουσιακό προοδευτικό πρόγραμμα, που θα δίνει ένα οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Εμείς είμαστε ειλικρινείς, περιμένουμε και τους υπόλοιπους χώρους, εάν δεν θέλουν να διατηρήσουν μαγαζάκια τους, να είναι ειλικρινείς. Η αυτονομία του κάθε χώρου είναι δεδομένη, η ιδεολογική σύγκλιση και σύμπραξη είναι κάτι το οποίο νομίζω δεν δημιουργεί εμπόδια σε κανένα. Αλλά όμως όχι σε επίπεδο κορυφής και συγκολλήσεων προσώπων κορυφής και διανομής καρεκλών και ρόλων αλλά στη λογική πολιτικών συγκρουσιακών».  
Στ.Μ.