Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 21:08

ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ: "Ορεξάτος" για εγκαίνια ο Σπίρτζης, "πατέρας" του έργου ο Τατούλης

ΚΟΝΤΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ 
«Θα είμαστε μαζί και σε άλλα εγκαίνια και σε άλλες παραδόσεις έργων», είπε το πρωί, κατά τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτης, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους τα μεγάλα έργα ξανακινήσαν και μάλιστα με όρους καλύτερους για το δημόσιο. «Παραμύθι η δήθεν διαπραγμάτευση υπέρ του δημοσίου», είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, υποστηρίζοντας επίσης ότι το έργο καθυστέρησε ενάμισι χρόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης αλλά και ότι πρόκειται για ένα έργο που δρομολογήθηκε χάρη στο πολιτικό όραμα που είχαν ο Γιώργος Σουφλιάς, ο ίδιος και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος…

«Είναι προφανή τα οφέλη από την παράδοση αυτού του δρόμου. Να πω ότι είναι και ο πρώτος δρόμος που παραδίδεται με σταθμό ΣΕΑ σε λειτουργία. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου και σε όλα τα υπόλοιπα έργα. Έχει προγραμματιστεί στις αρχές του καλοκαιριού να δοθεί η σύνδεση με τη Μεγαλόπολη και το Σεπτέμβριο του 2016 να παραδοθεί όλο το έργο με την ολοκλήρωση της περιφερειακής Καλαμάτας», τόνισε κατά τα εγκαίνια ο Χρήστος Σπίρτζης, που συνέχισε ως εξής: «Θέλω να πω ότι τα έργα αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό, σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου, στο Υπουργείο, στο Τεχνικό Προσωπικό που δούλεψε, στους μηχανικούς, στους μελετητές. Θα ήθελα για ενημέρωσή σας επίσης να πω ότι αυτό το έργο ήταν για πάρα πολλά χρόνια κολλημένο. Είχε σταματήσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναθεωρήθηκε το Δεκέμβρη. Με την αναθεώρηση προβλέπονται 208 περίπου εκατομμύρια λιγότερα αποζημιώσεις, γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ. Προβλέφθηκαν πρόσθετα έργα 20 εκατομμυρίων, που προστίθενται στα 208 προηγούμενα που εξοικονομήθηκαν. (…) Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε υποδομές στην Πελοπόννησο και στη Λακωνία που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η απάντηση μας. Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια για τα εγκαίνια. Κάνουμε εγκαίνια όταν ολοκληρώνονται τα έργα. Και η άλλη απάντηση μας έχει να κάνει με τις προβλέψεις που έχουμε για τους πολίτες, για τις τοπικές κοινωνίες. Στην περίοδο λειτουργίας όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, προβλέπεται να μετακινούνται ελεύθερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλέπονται αναλογικά διόδια, προβλέπονται ειδικά τιμολόγια για τους συχνούς χρήστες και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Τις έχουμε συμφωνήσει, τις έχει υπογράψει ο παραχωρησιούχος και έχουν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Να σας ευχαριστήσω όλους πάρα πολύ. Θα είμαστε μαζί και σε άλλα εγκαίνια και σε άλλες παραδόσεις έργων, γιατί έχουμε σηκώσει τα μανίκια και για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και για να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές. Επιτέλους να φτιάξουμε την παραγωγή της χώρας μας».
Από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης, όπως σημειώνεται σε γραπτή δήλωση, σημείωσε ότι «ο οδικός άξονας Λεύκτρο – Σπάρτη σε συνδυασμό με τις λοιπές οδικές υποδομές που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή συνιστούν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνδράμοντας αποφασιστικά στην πολιτική προτεραιότητα μας για ανάπτυξη της οικονομίας μας». Πρόσθεσε ότι «σήμερα εκπληρώνεται το πολιτικό όραμα που συνδιαμορφώσαμε το 2005 με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Σουφλιά και τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο για την προσθήκη του τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη στον οδικό άξονα Κόρινθο – Καλαμάτα, το οποίο τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει «όνειρο θερινής νυχτός».
Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι «το συγκεκριμένο έργο ήταν έτοιμο στο 95% εδώ και δύο χρόνια και ότι θα είχε παραδοθεί στην  κυκλοφορία αν η τότε Κυβέρνηση είχε εφαρμόσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Αυτή ακριβώς την απόφαση υλοποίησε η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση απειλούσε με εξεταστική επιτροπή την Κυβέρνηση αν την εφάρμοζε, ενώ τώρα την εμφανίζει ως το αποτέλεσμα «σκληρής διαπραγμάτευσης».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου απ’ την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αντιτασσόμενη σταθερά στο κίνημα «δεν πληρώνω» εξασφάλισε την οικονομική ευρωστία της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, γεγονός που κατάστησε εφικτή τη συνέχιση των εργασιών.
«Ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί η περιμετρική της Καλαμάτας και η συνδετήρια της Μεγαλόπολης ώστε να ολοκληρωθεί στο σύνολό του ο οδικός άξονας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Στ.Μ.