Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 21:37

Περισσότερες από 450 δηλώσεις ζημιών ως σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα

Γεφύρι σακατεμένο από τη δύναμη του νερού, κοντά στη Βασιλάδα, στο δρόμο Αμφιθέας-Πολύλοφου Γεφύρι σακατεμένο από τη δύναμη του νερού, κοντά στη Βασιλάδα, στο δρόμο Αμφιθέας-Πολύλοφου

ΟΙ 190 ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
Συνεχίζονται από τις δύο επιτροπές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας οι καταγραφές των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας σε επιχειρήσεις του Νομού. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 190 δηλώσεις ζημιών σε επιχειρήσεις και οι επιτροπές έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την καταγραφή στην Καλαμάτα, ενώ έχουν βγει και σε πληγείσες επιχειρήσεις στη Μεσσήνη. Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα έχουν κατατεθεί 450 δηλώσεις ζημιών (επιχειρήσεις, σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες κ.λπ). Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας εξέδωσε σήμερα μια συνοπτική αναφορά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα…

Η ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
      Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Μεσσηνίας :
Οι δύο (2) Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας, συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας, 190 αιτήσεις που αφορούν ζημιές μόνο στο μηχανολογικό εξοπλισμό βιοτεχνιών. Από αυτές έχουν ελεγχθεί από τις επιτροπές περίπου οι μισές.
Οι επιτροπές συνεχίζουν σε καθημερινή βάση το έργο καταγραφής και αποτίμησης ζημιών, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
      Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μεσσηνίας:
1.      Συγκρότηση τριών (3) επιτροπών (ανά δυο (2) Δήμους) δυο  για την αποτίμηση ζημιών που υπέστησαν κτίρια και υποδομές στην Π.Ε. Μεσσηνίας.
2.      Συγκρότηση επιτροπής για αποτίμηση ζημιών στο δίκτυο του Γ.Ο.Ε.Β. Παμίσου
3.      Συνεργείο για καθαρισμό της 82ης  Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Σπάρτης
4.      Συνεργείο για καθαρισμό της 5ης Επ.Οδού Πήδημα –Αρφαρά
5.      Συνεργείο για αποκατάσταση βατότητας στην 7η Επ. οδό από Ευα-Βαλύρα
6.      Συνεργείο για αποκατάσταση γέφυρας στην 22η Επ. οδό από Λάμπαινα –Ελληνοεκκλησιά
7.      Συνεργείο για αποκατάσταση βλαβών στην εθνική οδό Ασπρόχωμα-Τσουκαλέικα.
8.      Συνεργείο για καθαρισμό ρέματος  ¨Λιγδού¨ κάτω ζώνης (μεταξύ εθνικού δικτύου και θάλασσας)
9.      Συνεργείο για τον καθαρισμό ρέματος ¨Λιγδού¨ άνω ζώνης (μεταξύ εθνικού δικτύου και  αεροδρομίου)
10.    Συνεργείο για ανάχωμα στο βόρειο σύνορο του πολεμικού αεροδρομίου
11.    Συνεργείο από ΜΟΡΕΑ για καθαρισμό οχετού παράλληλα στον εθνικό δρόμο μεταξύ κόμβου πολιτικού αεροδρομίου και ΜΟΡΕΑ.
12.    Συνεργείο για τον καθαρισμό ποταμού Παμίσου- φράγματος Άρι.
      Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας:
Κλιμάκια γεωπόνων της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2016, συνέχισαν τις επισκέψεις στις πληγείσες από την βροχόπτωση περιοχές με σκοπό μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και την παροχή οδηγιών στους τοπικούς φορείς και πληγέντες παραγωγούς και κτηνοτρόφους για τις  διαδικασίες αποζημίωσής τους.
Συνοπτική αποτίμηση ζημιών
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης και κατάκλυσης τεραστίων εκτάσεων γεωργικής γης, Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων Μεσσήνης, Καλαμάτας, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης και της μεγάλης ορμητικότητας των υδάτων, προκλήθηκαν μεγάλων διαστάσεων  ζημιές.
Οι πληγείσες περιοχές αφορούν κυρίως επίπεδες εκτάσεις με χαμηλό υψόμετρο και παραποτάμιες, ή εκατέρωθεν χειμάρρων εκτάσεις. 
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Εξαιτίας της κατάκλυσης εκτάσεων επί μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες:
1.      Αραχίδας (φυστίκι). Σε δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα, κυρίως των περιοχών Καλαμάτας, Μεσσήνης, Βελίκας, Ανάληψης.
2.      Φθινοπωρινής πατάτας. Σε εκατοντάδες στρέμματα των ίδιων περιοχών.
3.      Μηδικής. Σε 3.000 περίπου στρέμματα στους Δήμους Μεσσήνης, Καλαμάτας, Οιχαλίας.
4.      Υπαίθριων κηπευτικών και αγκινάρας. Στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.
5.      Αραβοσίτου. Σε εκατοντάδες στρέμματα κυρίως στους Δήμους Οιχαλίας και Μεσσήνης.
6.      Συκοκαλλιέργειας. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταστροφή σε υψηλότατα ποσοστά της ασυγκόμιστης παραγωγής σύκων, (50% περίπου).
7.      Οινάμπελα. Καταστροφή φυτειών αρκετών στρεμμάτων σε περιοχές εκατέρωθεν χειμάρρων κυρίως του Δήμου Μεσσήνης. Πιθανότατη επίσης εμφάνιση βοτρύτη σε ευαίσθητες ποικιλίες λόγω βροχόπτωσης.
8.      Ελαιοκαλλιέργεια. Εκρίζωση αρκετών ελαιοδένδρων σε περιοχές πλησίον χειμάρρων λόγω της ορμητικότητας των υδάτων.
9.      Ροδιές. Κατάκλυση φυτειών ροδιάς, κυρίως στο Δήμο Οιχαλίας.
10.    Παράσυρση ποσοτήτων κορινθιακής σταφίδας και σύκων προς αποξήρανση από τα αλώνια.
11.    Θερμοκήπια: Καταστροφή εξοπλισμού και φυτείας μιας θερμοκηπιακής μονάδας 21 στρεμμάτων στη Μεσσήνη, καθώς επίσης και ζημιές σε μια θερμοκηπιακή μονάδα φυτωρίων εσπεριδοειδών. Καταστροφή ακόμα, πρόχειρων θερμοκηπιακών κατασκευών.
ΖΩΪΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
-Απώλεια λόγω πνιγμού δεκάδων βοοειδών και δεκάδων εκατοντάδων αιγοπροβάτων, στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Μεσσήνης, Καλαμάτας, Οιχαλίας.
-Πνιγμός μεγάλου αριθμού εκτρεφομένων πουλερικών σε δύο πτηνοτροφικές μονάδες στο Δήμο Καλαμάτας.
-Απώλεια δεκάδων εκατοντάδων μελισσοκυψελών.
-Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει αναγκαιότητα διάθεσης ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους και υπεβλήθη σχετικό αίτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
-Ζημιές σε μια μονάδα οινοποιείου (Άμμος) και μια μονάδα ελαιοτριβείου (Αβραμιού).
-Επίσης, ζημιές σε σταυλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, περιφράξεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς επίσης και καταστροφή αποθηκευμένων ζωοτροφών.
-Επιπροσθέτως, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μεγάλο μέρος του αγροτικού, οδικού δικτύου και σε πολλά αγροτεμάχια, υπάρχει απώλεια γόνιμου εδάφους και απόθεση φερτών αδρανών υλικών.
      Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας:
 Η εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή της Τριφυλίας έγινε από δυο κλιμάκια γεωπόνων της υπηρεσίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο ,από τις πρώτες πρωινές ώρες της 07-09-2016 έως και σήμερα 12-09-2016.
      Διεύθυνση  Υγείας  & Κοινωνικής Μέριμνας .
Παρέχει πληροφορίες για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, ενώ θα πραγματοποιήσει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στις 8/9/2016 έγινε η δειγματοληψία για την καταλληλότητα του νερού και σήμερα αναμένουμε το αποτέλεσμα, το οποίο και θα ανακοινωθεί με  νεότερο δελτίο τύπου.
      Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.
Το αρμόδιο Τμήμα είναι σε επιφυλακή, παρέχει πληροφορίες, ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους, από κοινού με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, ενώ παράλληλα  δέχεται τις αιτήσεις  για πληγείσες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα παρέλαβε συνολικά 450 αιτήσεις πολιτών για δηλώσεις ζημιών τις οποίες είτε έχει διεκπεραιώσει αρμοδίως (επιχειρήσεις), είτε έχει διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές.
Τηλέφωνα  Επικοινωνίας
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη :2721093861, 2721093333
Τμήμα Πολιτικής Προστασίας: 2721361426,2721361424