Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 21:46

Δεν μπορεί ο Τατούλης να κόψει έργα Δήμων από το ΕΣΠΑ, τονίζει η Νικολάκου

ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Το ΕΣΠΑ είναι απολύτως αυστηρό πρόγραμμα, με συγκεκριμένους κανόνες, με συγκριτική και ανταγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των έργων και δεν μπορεί να γίνει πολιτική παρέμβαση για το κόψιμο ή την ένταξη έργων Δήμων, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στο Διοικητήριο της Καλαμάτας η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Με έμμεσο τρόπο η θεματική αντιπεριφερειάρχης απάντησε στο δήμαρχο Καλαμάτας, που με δηλώσεις του στην «Ελευθερία» τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα την απόφαση να μην την παίρνει ο περιφερειάρχης αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Ντίνα Νικολάκου σχολίασε σήμερα ότι «σε σχέση με την Καλαμάτα η περιφερειακή αρχή θεωρεί ότι έχει σταθεί κάτι παραπάνω από αρωγός στην προσπάθεια που κάνει η πόλη μας να αναπτυχθεί» και αναφέρθηκε σε έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όπως την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών με 12 εκατ. ευρώ, την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού με 5 εκατ. ευρώ, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο με 8 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση και του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου…

Η κ. Νικολάκου σημείωσε ότι για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ προκηρύσσονται προγράμματα και καλούνται οι δικαιούχοι να υποβάλουν τους φακέλους με τα έργα που ζητούν να χρηματοδοτηθούν. Η αξιολόγηση των φακέλων, συνέχισε, γίνεται από τη διαχειριστική αρχή με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια και συγκεκριμένα στην πρώτη φάση ελέγχονται τα δικαιολογητικά και οι φάκελοι που κριθούν πλήρεις περνούν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που είναι η βαθμολόγηση.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναζητεί τον τρόπο ώστε να προσφερθεί από την Περιφέρεια τεχνική βοήθεια στους Δήμους για να προετοιμάζουν σωστά τους φακέλους τους.

Αναφέρθηκε δε σε περιπτώσεις έργων που κόπηκαν, χωρίς να διευκρινίσει από ποιους Δήμους προτάθηκαν. Είπε χαρακτηριστικά ότι σε πρόγραμμα για νηπιαγωγεία Δήμος ζήτησε να ενταχθεί η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ έργο ύδρευσης Δήμου δεν εντάχθηκε επειδή στο φάκελο δεν υπήρχε η απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού.  

Επιμένοντας στο θέμα της διαδικασίας ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ η κ. Νικολάκου ανέφερε ότι «η νέα προγραμματική περίοδος είναι πολύ αυστηρή. Απαιτούνται κανόνες, γνώση, τεχνική βοήθεια, πληρέστατος φάκελος, γιατί το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό. Δεν μπορείς να πεις ότι θα βάλω δύο έργα από κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Αντίθετα υπάρχει πιθανότητα μια Περιφερειακή Ενότητα να μην πάρει κανένα έργο εάν δεν υπάρχει φάκελος με πληρότητα και κάποια άλλη να πάρει πολλά περισσότερα έργα εάν έχει Δήμους που δουλεύουν με μεθοδικότητα και γνώση».

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Τέλος, η κ. Νικολάκου κάλεσε τους Δήμους να προετοιμαστούν για να εντάξουν έργα αναπλάσεων σε πόλεις, γιατί θα προκηρυχθεί το σχετικό πρόγραμμα, ενώ ανήγγειλε επίσης ότι έρχεται και το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Αναπτύξεων Περιοχών σημειώνοντας ότι «για εμάς η Μάνη είναι η πρώτη προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι έχει όλα τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται».
Στ.Μ.