Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 15:32

Νικολάκου: Δώστε το αεροδρόμιο στην Περιφέρεια για να το αναβαθμίσει

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 
Όσο οι υποδομές του αεροδρομίου της Καλαμάτας μένουν στάσιμες και η κίνηση αυξάνεται τόσο απαξιώνεται αυτός ο κομβικός πόρος για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου, τόνισε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που υπογράμμισε ότι έχουν γίνει από την περιφερειακή αρχή για τη δρομολόγηση των έργων που είναι ανάγκη να ξεκινήσουν στο αεροδρόμιο, σημείωσε όμως ότι οι καθυστερήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την ωρίμανση των μελετών είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δεσμευμένα χρήματα και κάλεσε την κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των έργων, να εκχωρήσει το αεροδρόμιο στην Περιφέρεια για να το αναβαθμίσει με σύμβαση σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Επιπλέον η Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα για το αεροδρόμιο και ότι αδίκως κατηγορείται ο περιφερειάρχης για τα έργα που είναι ανάγκη να γίνουν και δεν γίνονται, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «αν κάποιοι φαντάζονται ότι ο κ. Τατούλης είναι ένας μάγος όπου με ένα μαγικό ραβδάκι θα μπορέσει να λύσει προβλήματα τα οποία οφείλονται σε άλλους, δεν είναι έτσι…»…

NIKOLAKOU.jpgΗ θεματική αντιπεριφερειάρχης ξεκινώντας τις δηλώσεις της σημείωσε ότι από το 2011 ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου την εξωστρέφεια και τη συμμετοχή σε μεγάλες δράσεις προβολής. Σημείωσε ότι τότε, περίοδος που η κρίση βρισκόταν σε φάση κορύφωσης, η περιφερειακή αρχή κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για την προτεραιότητά της αυτή, πρόσθεσε όμως ότι ο σχεδιασμός ήταν σωστός γιατί από τότε η Πελοπόννησος προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό και μάλιστα σημείωσε ότι η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας εκτινάχθηκε από τους 30.000 στους 250.000 ανθρώπους.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τόνισε λοιπόν η κ. Νικολάκου, παίζει κομβικό ρόλο στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής, γι’ αυτό και, όπως συνέχισε η αντιπεριφερειάρχης, από την αρχή καταβλήθηκε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας οι μελέτες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου. Επεσήμανε δε ότι προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα των συγκεκριμένων μελετών η Περιφέρεια άλλαξε τους κωδικούς του προηγούμενου ΕΣΠΑ και δέσμευσε για το σκοπό αυτό 20.000.000 ευρώ. Ωστόσο, είπε η κ. Νικολάκου, οι μελέτες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ ακόμη και αν ολοκληρωθούν τώρα το νέο ΕΣΠΑ δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση έργων σε αεροδρόμια. Η λύση, συνέχισε η αντιπεριφερειάρχης, είναι η χρηματοδότηση του έργου από τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Υποδομών, κάτι που όπως σημείωσε ήταν το πρώτο αίτημα του περιφερειάρχη κ. Τατούλη προς τον υπουργό κ. Σπίρτζη, σε συνάντηση που είχαν. Και πάλι όμως, ανέφερε ακολούθως η κ. Νικολάκου, είναι δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται από τα τομεακά του υπουργείου Υποδομών. Και όπως υπογράμμισε, «δεδομένου ότι χρειάζονται αρκετοί πόροι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η πρόταση της περιφερειακής αρχής είναι συγκεκριμένη και είναι η εξής: Εάν το υπουργείο Υποδομών δεν έχει τη δυνατότητα να εντάξει την αναβάθμιση και την επέκταση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο τομεακό του πρόγραμμα, πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παραχώρηση του αεροδρομίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και του ανταγωνιστικού διαλόγου να προκηρύξουμε έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό και να αναδείξουμε το αεροδρόμιο έτσι όπως αρμόζει στην αξία του. Και όχι προχωρήσουμε άρον άρον σε αυτό που πιθανώς θέλουν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, δηλαδή συνεχώς να απαξιώνονται οι υποδομές του αεροδρομίου μόνο και μόνο για να το ξεπουλήσουμε σε μια φτηνή τιμή. Λέμε λοιπόν ένα βροντερό όχι γι’ αυτό. Θα μας βρουν απέναντι όσοι αυτό το οραματίζονται ή το φαντάζονται. Θεωρώ ότι η συνεργασία που έχει ο περιφερειάρχης με τους συναρμόδιους υπουργούς και με την ΥΠΑ και με το ΤΑΙΠΕΔ και με όλους όσους έχουν εμπλοκή σε αυτό, και με την ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ, θα μπορέσει να δώσει μια καινοτόμο και πρωτοποριακή λύση σε αυτό το πρόβλημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το αεροδρόμιο έτσι όπως πρέπει».  

Τέλος, η κ. Νικολάκου σημείωσε ότι οι υποδομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά την ανάπτυξή της πρέπει να συμπληρωθούν και με τη λειτουργία lowcostκαι cargoαεροδρομίου στην Τρίπολη.
Στ.Μ.