Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 22:19

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς με προβληματισμούς για την εθνική στρατηγική

Μιχάλης Αντωνόπουλος, Θανάσης Κυριαζόπουλος, Ελένη Αλειφέρη, Παναγιώτης Κάτσαρης, Θανάσης Βασιλόπουλος και Δημήτρης Μανιάτης Μιχάλης Αντωνόπουλος, Θανάσης Κυριαζόπουλος, Ελένη Αλειφέρη, Παναγιώτης Κάτσαρης, Θανάσης Βασιλόπουλος και Δημήτρης Μανιάτης

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με ζητήματα ουσίας και ιδιαίτερα με το ζήτημα της απουσίας εθνικής στρατηγικής που θα υπηρετεί την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς, προς όφελος του εισοδήματος των παραγωγών και της εθνικής οικονομίας, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. «Παρών» και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μπάμπης Κασίμης, που παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους που βάζει η κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα από την ανάταξη της αγροτικής οικονομίας και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ…

Το Φεστιβάλ γίνεται στο Elite City Resort και το Σάββατο θα συνεχιστεί με τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενότητες, μία το πρωί με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για τις πολιτικές προώθησης του ελαιολάδου και της ελιάς σε άλλες χώρες, μία το μεσημέρι για τις καλλιεργητικές πρακτικές, μία νωρίς το απόγευμα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις προστατευτικές του ιδιότητες όσον αφορά την υγεία, ενώ η τέταρτη ενότητα, αργά το απόγευμα, αφορά τη διαχείριση του ελαιολάδου και της ελιάς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε από τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας –τον κύριο διοργανωτή της εκδήλωσης- Μιχάλη Αντωνόπουλο, που τόνισε ότι στόχος είναι η ανάδειξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της ελιάς και ακόμη περισσότερο η διάχυση στο ευρύ κοινό των επιστημονικών μελετών που τεκμηριώνουν τις εξαιρετικά σημαντικές ιδιότητες των προϊόντων αυτών όσον αφορά την προστασία της υγείας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μπάμπης Κασίμης, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους διοργανωτές, υπογραμμίζοντας ότι εκδηλώσεις σαν τη συγκεκριμένη συμβάλλουν ώστε να αξιολογούνται οι πολιτικές για τη διαμόρφωση ενός νέου αειφορικού μοντέλου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ.

Μιχάλης Αντωνόπουλος
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επίσης τόνισε ότι το Φεστιβάλ είναι σημαντικό διότι στηρίζει τα προϊόντα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι η επένδυση στον πρωτογενή τομέα δημιουργεί άμεσα αποτελέσματα γι’ αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, επιθετική και επεκτατική όπως είχε χαρακτηριστικά και όχι συντηρητική.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος απουσίαζε εκτός πόλης για άλλες υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί το μεγάλο βάρος στην προώθηση των εξαγωγών του τυποποιημένου ελαιολάδου, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον ελαιοκομικό τομέα.

Ο Γιώργος Παντελόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας PanProd στην έκθεση του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Δήμητρα», Παναγιώτης Κάτσαρης, τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί ετοιμάζει πρόταση προς την Περιφέρεια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ η πιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων των κυριότερων ποικιλιών ελιάς στην Πελοπόννησο.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, είπε από την πλευρά του ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δημιουργηθεί ένα εθνικό σήμα για το ελληνικό ελαιόλαδο διότι στο εξωτερικό γνωρίζουν το ελαιόλαδο της χώρας και όχι συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας. Κάτω από αυτό το σήμα, συνέχισε, μπορεί κάθε περιοχή να κάνει το δικό της στρατηγικό σχέδιο.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Μελιάδης, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλευράς καθώς και οι πρώην βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ μήνυμα απέστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη.
Σημειώνεται ότι διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι, εκτός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ υποστηρικτής είναι το ΓΕΩΤΕΕ και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ λειτουργεί και έκθεση με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελαιοκομικό αλλά και ευρύτερα στον αγροτικό και παραγωγικό τομέα.
Στ.Μ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 16/4
Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Συντονιστής: Βασιλόπουλος Γιώργος, υπεύθυνος προώθησης εξαγωγών της «Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων»
10:30 Στεφανίδου Nίκη, γραμματέας ΟΕΥ Β΄ – Υπουργείο Εξωτερικών «Η αγορά της Ινδίας και οι δυνατότητες για τα ελαιοκομικά προϊόντα»
10:50 Μητά Ευφροσύνη, σύμβουλος ΟΕΥ Α΄- Υπουργείο Εξωτερικών «Η αγορά των ελαιοκομικών προϊόντων της Ρουμανίας»
11:10 Γιαννούλης Παντελής, σύμβουλος ΟΕΥ Α΄- Υπουργείο Εξωτερικών «Η αγορά της Πολωνίας και οι δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών»
11.30 Δρύς Στέλιος, πρόεδρος Food Standard «Ας μιλήσουμε για ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές»
11.50 Συζήτηση
12:10 Διάλειμμα για καφέ
12:30 B2B συναντήσεις επιχειρηματιών με τους εμπορικούς ακολούθους.

Στελέχη της εταιρείας συμβούλων "Ανέλιξη" η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

 

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
12:30 Τσαντίλη Ελένη, καθ. Δενδροκομίας Γ.Π.Α. «Ποιότητα των ελαιοκάρπων ως πρώτη ύλη για ελαιοποίηση και επιτραπέζιες ελιές – Χαρακτηριστικά ποιότητας και βελτιστοποίησή της»
12:50 Ψαρράς Γεώργιος, ερευνητής Ινστιτούτου Ελαίας & Υποτροπικών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων «Ορθολογική λίπανση του ελαιώνα»
13:10 Κυριακόπουλος Ιωάννης Δ/ντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας «Η συλλογική καταπολέμηση του δάκου στη Μεσσηνία – Σημασία της δακοκτονίας στην παραγωγή ελαιολάδου»
13:30 Παρασκευόπουλος Αντώνης Δ/ντής ΔΑΟΚ Τριφυλλίας «Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στην ελαιοκαλλιέργεια. Αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα»
13:50 Ζακυνθινός Γιώργος, καθ. ΤΕΙ Πελοποννήσου, πρόεδρος τμ. Τεχνολογίας τροφίμων «Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα – Χαρτογάφηση ποιότητας»
14:10 Συζήτηση Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Συντονιστής: Μπουκέα Κέλλυ, κλινική διαιτολόγος, προϊσταμένη τμ. Διατροφής Γεν. Νοσοκομείου Μεσσηνίας
17:30 Τριχοπούλου Αντωνία, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας «Αποτελέσματα της εθνικής μελέτης για την υγεία και τη διατροφή ΥΔΡΙΑ σχετικά με τη χρήση λιπών και ελαίων»
17:50 Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Τα φαινολικά συστατικά, μέθοδοι ανάλυσης, ισχυρισμοί υγείας και η βιολογική αξία του ελαιόλαδου»
18:10 Καστανάς Ηλίας, καθηγητής ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης «Επίδραση μικροστοιχείων της ελιάς και του ελαιολάδου στο μεταβολικό σύνδρομο και στο διαβήτη»
18:30 Τσίπη Δέσποινα, Δρ Χημικός Δ/ντρια εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων ΓΧΚ «Εργαστηριακός Έλεγχος της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου»
18.50 Συζήτηση
19:15 Διάλειμμα για καφέ
Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΠ
19:30 Σκαρμούτσου Έφη, Msc χημικός μηχανικός, Γ.Δ/νση διασφάλισης ποιότητας αγροτικών προϊόντων ΕΛΓΟ Δήμητρα «Ελαιόλαδα ΠΟΠ & ΠΓΕ»
19:50 Σταφυλάκης Μανώλης, Οινολόγος Μονής Τοπλού, Εκπρόσωπος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης «Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και του τρόπου λειτουργίας του»
20:10 Γραμματικάκης , Πρόεδρος ΚΑΣΕΛ «Παρουσίαση της πορείας της ΚΑΣΕΛ και πλεονεκτήματα των κοινοπρακτικών σχημάτων»
20:30 Francesco Matarrese, Εκπρόσωπος κοινοπραξίας TERRA DI BARI, μέσω skype
20:50 Συζήτηση

Κυριακή 17/4
Ε’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
11.00 Καραπαπά Βασιλική, γεωπόνος PhD προϊσταμένη τμήματος Αγροτικής Παραγωγής Δήμου Αγρινίου «Δράσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς στο Δήμο Αγρινίου»
11.15 Χαρκιολάκης Μάνος, Bayer Hellas «Ολοκληρωμένες Λύσεις στην Φυτοπροστασία της Ελιάς από την Bayer»
11.30 Κωνσταντίνα Ζαφειροπουλου, EM Hellas «Η Τεχνολογία των ΕΜ μια πραγματική λύση για την γεωργία»
11.45 Χηνιάδης Φαίδων, Γεωπόνος MSc, Χημικοτεχνική «Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου»
12.00 Παπασπυρόπουλος Γιάννης, AVRV «Η αξία της πιστοποίησης της παραγωγής»
12.15 Χατζηγιάννης Γεώργιος, ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΚΕ – Συστήματα συσκευασίας «Τυποποίηση ελαιολάδου»
12.30 Φριτζαλάς Σταύρος, GEA Westfalia «Θερμοκρασίες Επεξεργασίες Ελαιολάδου & Βέλτιστη Απόδοση Φυγόκεντρων Μηχανημάτων»

 

Σ Ε Μ Ι Ν Α Ρ Ι Α – W O R K S H O P S
Κυριακή 17/4
10:30 Workshop – «Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές» Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές Συντονιστής: Καλασιούντας Σταμάτης, γεωπόνος – γεωργικός σύμβουλος Μήλιος Δημήτρης, Δ/ντης υδάτων αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής. Ελλάδας & Ιονίων, Πρόεδρος φορέα διαχείρισης Πάρνωνα & υδροτόπου Μουστού Κότσιρας Τάσος, καθ. ΤΕΙ Πελοποννήσου Ερωτήσεις – Συζήτηση
Κυριακή 17/4
10:30 Workshop – «Ορθές πρακτικές έκθλιψης – τυποποίησης – αποθήκευσης ελαιολάδου» Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοτριβείς Συντονιστής: Αντωνόπουλος Αντώνης, χημικός ΜΑ, ΜΒΑ, UNITY ΕΠΕ Ηλιόπουλος , αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ Λακωνίας Μπαρμπούνης Μάνος , Δρ χημικός, Μ. Αστεριάδης Α.Ε. Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

Π Α Ρ Α Λ Λ Η Λ Η Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η
Κυριακή 17/4 12.00 Περιήγηση στον ελαιώνα της Μάνης σε συνεργασία με την ομάδα «Πάμε βόλτα»

 

Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Σ Π Ο Ι Ο Τ Η Τ Α Σ Ε Λ Α Ι Ο Λ Α Δ Ο Υ
Κυριακή 17/4 18.00 Απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου