Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 18:08

Ελέγξτε τις ελιές για κερκόσπορα και γλοιοσπόριο, συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Ελέγξτε τις ελιές για κερκόσπορα και γλοιοσπόριο, συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

ΥΨΗΛΟΙ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ 
Ελαιοκαλλιεργητές επισκεφθείτε τις ελιές σας, δείξτε μεγάλη προσοχή, λάβετε μέτρα για την αποτροπή προσβολής του ελαιοκάρπου από την κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο, μύκητες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές τα δύο τελευταία χρόνια τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του ελαιολάδου. Αυτό συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας τους ελαιοκαλλιεργητές. Σε δηλώσεις του στην “KalamataJournal” ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, επέμεινε ότι οι καλλιεργητές πρέπει να προσέξουν αυτό το θέμα, ενώ σε ό,τι αφορά το δάκο σημείωσε ότι οι πληθυσμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί αλλά τα στοιχεία για το αν υπάρχει σημαντική προσβολή θα βγουν τις προσεχείς ημέρες…

«Τα δύο τελευταία χρόνια σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα προσβολής του ελαιοκάρπου από δύο μυκητολογικές ασθένειες, την κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και μειώνουν την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος και συνέχισε σημειώνοντας ότι οι μύκητες αυτοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν στις περιοχές με αυξημένη υγρασία αν και, όπως ακόμη παρατήρησε, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται επέκταση του προβλήματος και σε περιοχές που δεν είναι και τόσο ευνοϊκό το μικροκλίμα.
Ο διευθυντής ανέφερε ότι οι συνέπειες της προβολής από τους μύκητες αυτούς είναι είτε το σάπισμα του καρπού είτε η πτώση του στο έδαφος. Αυτό που πρέπει να γίνει, συνέχισε, είναι η συνδυασμένη καταπολέμηση αυτών των αιτιών προσβολής του ελαιοκάρπου. Πάντως ανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες η Υπηρεσία του θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τους ελαιοκαλλιεργητές, δεδομένου ότι είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστωθεί ο βαθμός της ενδεχόμενης προσβολής, ιδιαίτερα από το γλοιοσπόριο.
Σε ό,τι αφορά το δάκο ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο περίπου ολοκληρώνονται οι δολωματικοί ψεκασμοί και από εκεί και πέρα η καταπολέμηση θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους καλλιεργητές εφόσον η προσβολή ξεπερνάει το ποσοστό του 4 με 5%. Ο διευθυντής επανέλαβε ότι φέτος οι συνθήκες για την αύξηση των πληθυσμών του δάκου ήταν αλλά και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, αν και παρατήρησε ότι κατά τη δειγματοληψία του Αυγούστου διαπιστώθηκε ότι η προσβολή ήταν σε περιορισμένα επίπεδα. Σε λίγες ημέρες πάντως θα διαπιστωθεί σε τι ποσοστά κυμαίνεται τώρα η δακοπροσβολή, καθώς θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τις δειγματοληψίες του Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.
Στ.Μ.