Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 18:31

Φαίνεται αδικαιολόγητη η τιμή που μέχρι τώρα δίνεται για το καλό λάδι της Μεσσηνίας

Φαίνεται αδικαιολόγητη η τιμή που μέχρι τώρα δίνεται για το καλό λάδι της Μεσσηνίας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΚΟ 
Να αποτραπεί η ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης των τιμών του καλού ελαιόλαδου, προτρέπει ο γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος εκφράζει την απορία του για την τεράστια ψαλίδα μεταξύ των τιμών των καλών ελαιόλαδων της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Σε δηλώσεις του στην KalamataJournalο Μιχάλης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε και στο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα της προσβολής από το δάκο και το γλοιοσπόριο, εκτιμώντας ότι η ζημιά που έχει προκληθεί θα οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους ελαιοπαραγωγούς. Ωστόσο σημειώνει ότι από την κατάσταση αυτή πιθανότατα θα προκύψει και κάτι θετικό, δηλαδή η πλήρης και ουσιαστική οξυμέτρηση του λαδιού, κάτι που φυσιολογικά θα οδηγήσει στο ανέβασμα της τιμής των ποιοτικότερων ελαιόλαδων…

Ο κ.  Αντωνόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να προκαλεί απορίες το γεγονός ότι το καλό ελαιόλαδο των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία πωλείται προς 4,20 ευρώ το κιλό περίπου, ενώ το καλό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία αυτή τη στιγμή έχει τιμή περίπου 3,40 ευρώ το κιλό. Η διαφορά είναι τεράστια και δεν δικαιολογείται, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο στους Άγιους Αποστόλους η τιμή ήταν πιο καλή απ’ ότι στη Μεσσηνία, όχι όμως πολύ υψηλότερη από 20 λεπτά του ευρώ.
Επιπλέον, ο γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου σημείωσε ότι η φετινή σοδειά θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, λόγω των εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η προσβολή από το δάκο και από το γλοιοσπόριο, ενώ ούτε στην Ιταλία ούτε και στην Ισπανία αναμένεται αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, παρατήρησε, δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η τιμή του λαδιού στη Μεσσηνία κυμαίνεται στα 3,40 ευρώ το κιλό, όσο απόθεμα και αν υπάρχει από την περσινή χρονιά.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποψία ότι επιχειρείται χειραγώγηση των τιμών, κάτι που ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι οι παραγωγοί πρέπει να το αποτρέψουν, εφόσον πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά την προσβολή από το δάκο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας παρατήρησε ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η καταπολέμηση αυτού του εχθρού της ελιάς έχει ελλείμματα. Πρόσθεσε όμως ότι η αντιμετώπιση αυτών των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αφεθεί στους ίδιους τους παραγωγούς, διότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα και στο ίδιο το προϊόν, την ποιότητα και την τιμή του και στο περιβάλλον.
Ο κ. Αντωνόπουλος ανήγγειλε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο σχεδιάζει και οργανώνει διάλογο με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, το οποίο μάλιστα θα είναι γρήγορα έτοιμο ώστε να μην επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά ότι συνέβη φέτος.
Επιπροσθέτως τόνισε ότι εφόσον για το ελαιόλαδο εφαρμόζεται εθνική πολιτική, δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν που στηρίζει το ΑΕΠ της χώρας σε υψηλό ποσοστό, θα πρέπει η πολιτική αυτή να συμπεριλάβει την προστασία της ελιάς από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως το γλοιοσπόριο, τον Xylellaπου ξεραίνει τα δέντρα  και όχι μόνο από το δάκο.
Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι η Μεσσηνία θα απωλέσει φέτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, πρόσθεσε όμως ότι «αυτή η εξαιρετικά δύσκολη χρονιά είναι και μια σημαντική χρονιά γιατί θα αλλάξει πολλά στην ελαιοκομία στον τόπο μας, όπως για παράδειγμα αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης και ουσιαστική οξυμέτρηση για την ποιοτική κατάταξη του ελαιόλαδου, η οποία δεν γίνεται μέχρι τώρα. Και έτσι τα λάδια θα πετυχαίνουν τιμή ανάλογα με τα δέκατα που έχουν».
Στ.Μ.